Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
'Želimo vježbati vid'

'Otvori oči' - jer Hrvatskoj treba više centara za rehabilitaciju vida

Riječki hodač s povezom preko očiju / Foto S. DRECHSLER
Riječki hodač s povezom preko očiju / Foto S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2019. u 9:23 2019-09-07T09:23:04+02:00

U Rijeci će ova inicijativa biti predstavljena u ponedjeljak u HNK Ivana pl. Zajca u 19 i 30 sati, a na predstavljanju govorit će liječnici, predstavnici udruga i lokalne vlasti koja podržava ovaj projekt

RIJEKA Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 2.492 djece ima poremećaje vida kojima je posvećena inicijativa »Otvori oči« koja se razvila unutar nacionalnog projekta »Želimo vježbati vid« kojim se senzibilizira javnost na nedovoljan broj centara za rehabilitaciju vida u Hrvatskoj.

U Rijeci će ova inicijativa biti predstavljena u ponedjeljak u HNK Ivana pl. Zajca u 19 i 30 sati, a na predstavljanju govorit će liječnici, predstavnici udruga i lokalne vlasti koja podržava ovaj projekt.

- Primorsko-goranska županija podupire programe zbrinjavanja djece s teškoćama u vidu pa se tako provode ciljani sistematski pregledi još od predškolske dobi kojima se detektiraju poteškoće. Ovim su skriningom posebno obuhvaćena djeca koja u obitelji imaju slučajeve poteškoća s vidom. Inače, u Primorsko-goranskoj županiji imamo 68 djece s poteškoćama vida, od čega ih 44 ima refrakcijske anomalije oka, 16 strabizam, a osmero neku drugu poteškoću, kaže pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo u Primorsko-goranskoj županiji Đulija Malatestinić.

Inače, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi između 16.000 i 17.000 slijepih i slabovidnih osoba, a samo 6.000 članovi su neke od brojnih udruga koje u našoj zemlji okupljaju slijepe osobe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.