Bez rješenja

Otvoreno pitanje namjene zgrade doma: Selidba djece na Brašćine zbog atraktivne lokacije na Oštrom?

Ingrid Šestan Kučić

Objekt Doma na Oštrom u blizini je mora, šetnice i parka / snimio S. DRECHSLER

Objekt Doma na Oštrom u blizini je mora, šetnice i parka / snimio S. DRECHSLER

Na sastanku s predstavnicima Ministarstva postavila sam i ključno pitanje što će biti sa zgradom Doma, no konkretan odgovor nisam dobila, kaže gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić, ne isključujući mogućnost da netko »pikira« da na toj lokaciji bude nešto drugo



 Konačnu odluku o tome hoće li se djeca iz Doma Oštro preseliti u Centar za rehabilitaciju na Brašćinama treba donijeti Upravno vijeće te ustanove zajedno s ravnateljicom i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Centar za socijalnu skrb Rijeka ovlasti u ovom slučaju nema. Naša je uloga isključivo smještanje djece – kaže ravnatelj Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović. Dodajući kako bi cilj trebao biti pružanje kvalitetnijeg smještaja i skrbi Balenović ističe da odluka o eventualnom preseljenju djece s višestrukim teškoćama u razvoju treba ići u tom smjeru.


– No, nije tu samo pitanje djece. Tu se radi i o kadrovima pa i o tome treba dobro razmisliti – dodaje ravnatelj.



Na sastanak s predstavnicima Ministarstva na kojem se raspravljalo o sudbini Doma Oštro bili su pozvani i predstavnici Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe uvjerenje da će se pronaći najbolje rješenje za štićenike Doma.




– Prema informacijama koje imam, odluka o preseljenju u ovoj se fazi još uvijek razmatra i vjerujem da će ministrica te ostali uključeni u ovu problematiku u konačnici pronaći rješenje koje će biti najbolje za djecu korisnike ustanove u Kraljevici. Grad Rijeka nema utjecaja na odluku da li će to biti prostor u Rijeci ili u Oštrom, no nadam se da će za to nadležne i stručne službe donjeti odluku koja će biti u interesu djece, navodi Obersnel.


Slično mišljenje imaju i u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj ističu da vjeruju kako će se ovo pitanje riješiti na dobrobit djece, a o tome treba odlučiti osnivač, odnosno država u dogovoru s roditeljima i uz pomoć struke.


– Primorsko-goranska županija odavno je pokazala osjetljivost prema onima koji trebaju našu posebnu skrb i brigu. Upravo u Kraljevici još je ratnih godina Županija osnovala instituciju koja skrbi o djeci koja dolaze iz cijele Hrvatske. Iako zakonski nismo obavezni za financiranje redovne djelatnosti, te programa i projekata Centra za rehabilitaciju Fortica godišnje izdvajamo preko milijun kuna i brinemo za 55 korisnika. Nismo osnivači ustanove na Oštrom, ali smo pomagali, primjerice ugradnjom lifta za slabije pokretnu djecu, financiranjem edukacije radnika i nabavkom kombi vozila. Uskoro ćemo Centru za rehabilitaciju čija je dislocirana jedinica Oštro uručiti još jedan kombi za koji je Županija osigurala 70 tisuća kuna, najavljuju u Županiji.



Gradonačelnica podržala roditelje


Roditelji pak šesnaestero štićenika Doma Oštro dijele uvjerenje da je za njihovu djecu najbolje rješenje upravo boravak na postojećoj lokaciji koja im nudi sve ono što je toj djeci potrebno, od blizine mora, šetnice i parka pa do samog objekta za koji ističu da je dom njihove djece. Na vijest da se djecu s takve lokacije planira preseliti u riječki Centar i to na treći kat burno su reagirali, a posebno ih je pogodila činjenica da se prilikom razrade ideje preseljenja njih ništa nije pitalo. Uz samu promjene lokacije ono što im smeta je i činjenica da će maloljetna djeca s različitim invaliditetima biti smještena u istoj zgradi s odraslim osobama s posebnim potrebama. Revoltirani takvim saznanjem roditelji su samoinicijativno došli na sastanak s predstavnicima resornog ministarstva, a iako je sastanak planiran upravo s ciljem razrade operativnog plana preseljenja štićenika Doma Oštro u konačnici je završio bez rješenja. To potvrđuje i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić koja je javno poduprla roditelje i usprotivila se preseljenju obrazlažući takav stav činjenicom da upravo u Kraljevici postoji duga tradicija suživota s osobama s invaliditetom.


– Jasno sam istaknula da sam mišljenja kako je postojeći smještaj jedinstven i idealan za tu djecu te ne samo da ih ne treba seliti već i da u taj prostor treba dodatno ulagati. Na sastanku s predstavnicima Ministarstva postavila sam i ključno pitanje što će biti s postojećom zgradom Doma, no konkretan odgovor nisam dobila. Odgovor je da može biti svašta pa i ljetni centar za osobe s teškoćama. Mišljenja sam da i za tako nešto opet treba imati kadar ukoliko se radi o tome da do preseljenja dolazi zbog racionalizacije poslovanja, ističe Turina Đurić.


Glas protiv preseljenja


Dodajući kako ne isključuje mogućnost da netko »pikira« da na toj lokaciji bude nešto drugo, Turina Đurić najavljuje da će Grad Kraljevica dođe li zaista do preseljenja djece, zatražiti vlasništvo nad zgradom.


– Tražit ćemo da nam prepuste zgradu. Imamo socijalne programe koje možemo tamo realizirati, poput doma za starije osobe ili nešto slično. Shvatila da sam da u sklopu plana preseljenja djece iz Doma Oštro u Rijeku uopće nije predviđeno što će biti s tom zgradom. Jedan od planova Grada je i razvijati Kraljevicu kao grad prijatelja osoba s invaliditetom. Što god bilo i dalje sam mišljenja da djecu ne treba seliti, navodi gradonačelnica.


Glas protiv preseljenja podigli su i članovi Stručnog vijeća Doma za djecu i mladež Kraljevica-Oštro koji su prije godinu dana resornom ministarstvu uputili dopis i jasno izrazili neslaganje i nepodržavanje ideje i odluke ravnateljice Centra za rehabilitaciju Rijeka Gordane Saršon o preseljenju korisnika u Rijeku. Kao i roditelji i djelatnici Doma ističu mnogostruke prednosti postojeće lokacije navodeći kako su u obnovu Doma Oštro uloženi veliki iznosi proteklih godina i stvoreni savršeni uvjeti, a sadržaje u neposrednoj okolici doma korisnici koriste svakodnevno i neophodni su za njihov harmoničan razvoj.