Vidljivost

Otvorenje EPK pratilo je čak 235 akreditiranih novinara: Evo kako su nas doživjeli

Jakov Kršovnik

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Rijeka ima jedan poseban izričaj. Znam da je uvijek bila važna luka i čvorište različitih kultura, kaže Mary Novakovich, freellancerica koja radi priču za Guardian. Rudolf Abraham za Brussels Airlines planira predstaviti grupu Let 3



Otvaranje Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture privuklo je više od dvije stotine medijskih predstavnika u grad koji teče. Konstantni »moving« cijeloga je dana bio na botelu Marina, privremenom press-centru za vrijeme otvaranja. Organizatori su osigurali izravan televizijski i internetski prijenos svečanosti iz HNK Ivana pl. Zajca te »Opere Industriale« iz riječke luke, no to je bio samo vrh ledene sante svega o čemu je trebalo izvijestiti. Preko sedamdeset događanja u subotu iščekivalo je, prema podacima organizatora, 235 akreditiranih predstavnika medija, od čega šezdeset stranih iz četrnaest zemalja.


Poseban riječki izričaj


Među njima bili su i freelance novinari Mary Novakovich i Rudolf Abraham, koji često poslovno posjećuju Hrvatsku. Oboje su izvrsni novinari s dugim iskustvom, pa kako onda odlučiti koga prvog predstaviti? Nadamo se da se Abraham neće uvrijediti što smo se odlučili ovu dilemu riješiti džentlmenski te prostor prvo dali Mary Novakovich. Ona je prvi put u Rijeci, iako je ranije posjećivala kvarnerske otoke – Krk, Rab, Cres, Lošinj, kao i druge dijelove Hrvatske, a došla je kako bi za britanski »Guardian« izvijestila o otvaranju EPK. Uz »Guardian« pisala je i za »Independent«, »Telegraph« te mnoge druge tiskovine i medije, a osim otvaranja, njena će reportaža uključiti i EPK program »27 susjedstava« s odlaskom, između ostalog u Opatiju i Kastav.


Otkrila nam je da već polako uspijeva uhvatiti »vibru« grada.




– Rijeka ima jedan poseban izričaj. Znam da je uvijek bila važna luka i čvorište različitih kultura. Kako ste bili pod različitim utjecajima, austrougarskim, talijanskim i drugim, sve se to očituje u arhitekturi, ali i drugim stvarima poput načina razmišljanja ili čak kuhinje. Cilj mi je prenijeti doživljaj Rijeke, pokazati što se sve ima posjetiti kada nismo na otvaranju EPK ili dok traje karneval. Za sada sam posjetila Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji je fascinantan i stvarno lijep te Muzej računala »Peek and Poke«, vrlo simpatično i zabavno mjesto. Pomalo upijam atmosferu grada, Korzo je puno tijekom cijeloga dana i vidim da je to mjesto na koje ljudi dolaze prošetati, popiti kavu, vidjeti i biti viđeni. Stari grad je jako lijep, mnoštvo malih trgova ispunjenih ljudima koji se druže. Planiram također otići u Kastav, vidjeti zvončare. Asocijacija se odmah javlja pa pitamo dolazi li možda ove godine na karneval?


– Trebala sam doći, no nažalost je došlo do neke konfuzije s datumima pa neću stići prisustvovati. No, evo danas je cijeli grad ispunjen pa se nadam da sam uspjela uhvatiti barem mali dio one atmosfere koja vlada za vrijeme karnevala, rekla je.


Renesansa u nastajanju


Otkrili smo da je pratila događanja u Marseilleu, kada su oni bili Europska prijestolnica kulture:


– Rijeka i Marseille imaju nemalih poveznica, oboje su lučki gradovi s multikulturalnim elementima. Značajne su financije uložene u njihov projekt te su cijelu godinu bili pod svjetlima reflektora. EPK im je donio mnoge povlastice, a nadam se da će tako biti i s Rijekom. Posjedujete stvarno puno industrijskih objekata, skladišta, baštine koja se može obnoviti ili prenamijeniti te tako pomladiti grad na posve nov način. Voljela bih da medijska pokrivenost, resursi i obnova koju grad proživljava omoguće istu renesansu kroz koju je prošao Marseille, s dobrim je željama zaključila Novakovich.


Rudolf Abraham freelance je novinar i fotograf koji je došao na tri dana kako bi napravio reportažu za časopis najveće belgijske zrakoplovne kompanije »Brussels Airlines«. Objavio je desetak knjiga, surađivao na još više njih, a njegov rad objavljuju BBC News, France magazine, The Independent, The National, kao i mnogi drugi. Specijalizirao se za praćenje Hrvatske i zemalja istočne Europe te svake godine provede nekoliko tjedana u Hrvatskoj. Jedno je vrijeme živio u Zagrebu. Osim o EPK-u, radi prilog o riječkoj glazbenoj sceni:ž


– Planiram predstaviti grupu Let 3. Oni su mi jedan od najzanimljivijih bendova, ali poznam i riječku scenu iz 70-ih i 80-ih te tadašnje bendove, Termite i druge, kaže. Vrlo je zadovoljan uvjetima za novinare i organizacijom, a otkrio nam je i kako izgleda rad freelance novinara:


– Organizatori su bili vrlo susretljivi, na moj upit dogovorili su mi intervjue i olakšali mi situaciju. Poseban je osjećaj raditi kao freelancer. Velika mi je prednost što sam fotografiram, zbog toga lakše pronađem poslove. Sviđa mi se fleksibilnost i to što sam odabirem reportaže te priče koje me stvarno zanimaju. Naravno minus je što sam moram pronalaziti posao, no to mi nije problem, kazao je Abraham.