Svjetski dan oralnog zdravlja

Otvorena vrata Klinike za dentalnu medicinu riječkog KBC-a: Kroz sedam ambulanti samo tijekom jutra prošlo 50-ak građana

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Svjetski dan oralnog zdravlja Klinika za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka obilježila je otvorenim vratima za sve građane. U sedam ambulanti Klinike za stomatologiju organizirana je trijaža i specijalistički pregledi, a samo u jutarnjim satima kroz ambulante je, prema riječima predstojnice Klinike za dentalnu medicinu prof. dr. Vlatke Lajnert, prošlo pedesetak građana.


– Ovo je prvi put da organiziramo Dan otvorenih vrata i to namjeravamo činiti i u budućnosti. Htjeli bismo da i naši sugrađani prepoznaju što sve mi ovdje radimo. Dakle, osim preko uputnice, naši pacijenti mogu doći i bez uputnice jer nudimo privatne usluge, a to je sve ono što se radi u ordinacijama dentalne medicine u Rijeci. S druge strane, mi imamo ono što mnoge druge ordinacije u Rijeci nemaju – kod nas rade specijalisti, njih 23, od čega 13 profesora, četiri docenta i dva doktora znanosti, kaže prof. dr. Lajnert.Riječku Kliniku za dentalnu medicinu danas je prvi put posjetio Vittorio Slavić. Za Dan otvorenih vrata doznao je od prijatelja. – Imam problema sa zubima i došao sam po savjet stručnjaka što napraviti kako bih to riješio. Znao sam i prije da je Klinika za dentalnu medicinu ovdje, no ugodno me iznenadilo kako je ona opremljena i rad na njoj organiziran. Sada me ovdje očekuju protetski radovi i očekujem da ću uskoro biti ljepši nego što sad jesam, rekao nam je Slavić.Stručnjaci smatraju da je preventiva najslabija karika po pitanju zdravlja zuba kod hrvatskih pacijenata. Primjerice, u skandinavskim se zemljama danas više gotovo i ne viđaju karijes i bezubost, a u Hrvatskoj je to još uvijek svakodnevica. Svi građani koji su se odazvali pozivu Klinike za dentalnu medicinu očito su su svjesni važnosti preventive u održavanju zdravlja zubi. Jedna od njih je Davorka Radanović koja je bila jako zadovoljna obavljenim pregledom, no smatra da bi riječka Klinika ovakve akcije u buduće trebala bolje oglašavati.– Nisam prvi put ovdje, ali sam prvi put posjetila Kliniku na ovaj način. Redovito idem zubaru i sve je u redu, moram samo odstraniti kamenac. Koliko često treba posjećivati zubara da bismo imali zdrave zube? Prema potrebi, a minimalno jedan do dvaput godišnje, kao iz topa odgovarila je Davorka Radanović, jedna od brojnih pacijenata koji su jučer posjetili Dan otvoreniih vrata riječke Klinike za dentalnu medicinu.