''tu sam.''

Otvorena prva izložba fotografija Milice Czerny Urban na Korzu: Emocije, smijeh i suza

Ivana Kocijan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Uz puno emocija, osmjeha i pokoju suzu, ali onu sreće, na Korzu je otvorena prva izložba fotografija Milice Czerny Urban. Izložba pod nazivom »tu sam.« nastala je u sklopu projekta »Vidimo se« Udruge za Down sindrom – Rijeka 21, s ciljem podizanja svijesti o prisutnosti, potrebama i sposobnostima osoba sa sindromom Down.


– Budući da poznajem voditeljice Udruge, ujedno i voditeljice projekta »Vidimo se«, htjela sam napraviti nešto dobro i korisno za Udrugu i tako se iskristalizirala ideja o izložbi i to baš na Korzu kako ljudi ne bi trebali otići negdje posebno na izložbu, već kako bi izložba došla njima. Izložba se sastoji od dvadeset i jedne fotografije na kojoj se nalazi 22 djece, ja ih sad tako zovem, u dobi od 9 mjeseci do 27 godina. Snimala sam ih tijekom dva i pol tjedna, na različitim lokacijama i u različitim situacijama. Fotografije prikazuju potencijalna zanimanja i hobije koje mogu imati osobe s Down sindromom. Roditelji su iskazali afinitete, sklonosti i hobije djece i to prikazujemo na fotografijama. Ovom izložbom htjeli bismo osvjestili ljude da je to zaista moguće i da trebaju početi percipirati osobe s poteškoćama u razvoju, odnosno sindromom Down kao nekoga tko može participirati u našem zivotu, kao i podsjetiti ljude da možemo nešto učiniti za njih. Svi su nam izašli u susret, vatrogasci su klincima nabavili klincima, moj prijatelj Tomislav Torjanac radio je grafičku pripremu… Baš su svi podržali ideju, rekla je Czerny Urban i dodala:





– Ovo mi nije prvi susret s osobama s poteškoćama u razvoju. Prije sam radila u kampovima glazboterapije, i tako sam u Puli na jednoj takvoj radionici vidjela da u kuhinji radi djevojka s Down sindromom.


Izložbu na Korzu bit će moguće razgledati do 16. ožujka, a nakon toga fotografije će biti izložene i u Kastvu.– Želja nam je da u konačnici fotografije trajno završe u zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta gdje djeluju odsjeci kao što su razredna nastava, psihologija, pedagogija, koji imaju direktne veze s odgojem i obrazovanjem. To još nije u potpunosti dogovoreno, ali je to inicijativa koju bismo voljeli realizirati, zaključila je autorica.


Osim nje, na otvorenju izložbe koju su službeno otvorili članovi Udruge Izabela i Leo, brojnim se posjetiteljima svih generacija obratila predsjednica Udruge za Down sindrom –- Rijeka 21 Mila Čuljak te zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, a nastupile su i Laura i Zara Vidović koje su izvele himnu Udruge »Samo je nebo nama granica«.