Višejezične ploče

Otkriveno kad će biti postavljene ploče s natpisom “Fiume” na ulazima u Rijeku

Damir Cupać

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Planirano je na frekventnim pristupnim točkama gradu postaviti oznake na kojima će i titula i ime grada biti napisano na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom. Jasno, talijanska verzija uključit će i talijanski naziv grada, odnosno naziv Fiume



RIJEKA – Oni koji su se preplašili postavljanja višejezičnih ploča po Rijeci, sa strahom su čekali početak 2020. godine kada su na ulazima u grad trebali osvanuti natpisi Rijeka/Fiume. Nova godina je počela, ploča nema, građani zabrinuti za opstojnost nacionalnog bića mogu staviti živce na led. Ali samo do proljeća 2020. godine.


– Projektom je planirano, u kontekstu promocije Rijeke – Europske prijestolnice kulture, na frekventnim pristupnim točkama gradu postaviti oznake na kojima će i titula i ime grada biti napisano na tri jezika – hrvatskom, talijanskom i engleskom.


Jasno, talijanska verzija uključit će i talijanski naziv grada, odnosno naziv Fiume. Te će ploče biti postavljene na nekoliko lokacija. Projekt je u pripremi i očekujemo da će biti realiziran do proljeća ove godine, odgovorili su iz Grada Rijeke na pitanje što je s projektom postavljanja višejezičnih ploča na ulazima u grad.


Stari grad




U Gradu Rijeci podsjećaju da je projekt postavljanja višejezičnih ploča u Starom gradu već počeo.


– Višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica postavljene su na trgovima: Riječke rezolucije, Kobler, Svete Barbare, Pul Vele crikve, Grivica, Pod kaštelom, Matije Vlačića-Flaciusa te ulicama: Šime Ljubića, ex Kovačka, Marka Marulića, Stara vrata, Pod voltun, Medulićeva, Užarska I i II (dio ex San Bernardino), Janeza Trdine, Sokol-kula, a za postavljanje su pripremljene ploče na Pavlinskom i Mljekarskom trgu, te ulicama Janeza Trdine (od Pavlinskog trga do Pul vele crikve), Stipana Konzula i Antona Dalmatina, Šporerovoj (2 ploče).


U Rijeci je postojao relativno mali broj javnih prostora imenovanih po nekoj od mađarskih ličnosti (Riva Szapary, trgovi/ulice Ürmeny, Batthyáni, Andrassy, Kossuth), a u samom riječkom Starom gradu, koji je predmet ovog kulturološkog projekta, nije niti jedan od tih prostora, tako da za sada ploča na mađarskom jeziku još nema, no u daljnjem širenju projekta svakako će ih biti, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Prve višejezične ploče postavljene su u svibnju 2019. godine, a projekt je svečano počeo otkrivanjem ploče na Koblerovom trgu. Do realizacije je došlo zahvaljujući inicijativi Zajednice Talijana i dobroj suradnji s Gradom Rijekom, a cilj je valorizacija bogate povijesne tradicije Rijeke. Na pločama su uz aktualni naziv ulice ili trga ugravirani nazivi koje su te ulice i trgovi nosili kroz povijest.


Luka različitosti


– Imena riječkih ulica često su se mijenjala, a nekada se to događalo i unutar iste države. Projekt je iniciran paralelno na dva mjesta. S jedne strane pokrenuli smo ga mi kao Grad Rijeka kada smo dobili titulu EPK jer je to bila idealna prilika da kroz programski pravac progovorimo o burnoj riječkoj povijesti i da to slikovito označimo. Paralelno je sličnu inicijativu pokrenula i Zajednica Talijana. Postojala je dvojba treba li prevoditi postojeće nazive, ali na kraju smo se složili da to bude ovako.


Naglašavam da nije riječ o inicijativi uvođenja dvojezičnosti u Rijeci, već je riječ o tome da simbolički označimo burnu riječku povijest. Zahvaljujem i Zajednici Talijana i udruzi Societa di studi Fiumani iz Rima koja je izdala knjigu Stradario di Fiume autora Massima Superine koja je bila jedan od osnovnih izvora informacija. Provođenjem ovog projekta na najbolji način smo pokazali što u praksi znači Rijeka – Luka različitosti i uvažavanje, pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svibnju 2019. godine nakon što je otkrio prvu ploču na Koblerovom trgu.