Spomen na legendarnog franjevca

Otkrivena bista u Svetištu Majke Božje Trsatske: Sada fra Serafin Sabol dočekuje hodočasnike raširenih ruku

Mirjana Grce

Bistu su otkrili prof. dr. sc. Boris Nemec, dugogodišnji fra Serafinov prijatelj i fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan / Snimio Ivica TOMIĆ

Bistu su otkrili prof. dr. sc. Boris Nemec, dugogodišnji fra Serafinov prijatelj i fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan / Snimio Ivica TOMIĆ

'Da je fra Serafin živ i da je organizirao postavljanje biste za nekoga sigurno ne bi padala kiša i bilo bi svjetlo. Takav je bio fra Serafin – uvijek je mislio na sve, do zadnjeg detalja. Svoj je posao radio sa  strašću i entuzijazmom, dobrom voljom, energijom i vizionarstvom', poručio je uz ostalo gradonačelnik Obersnel



RIJEKA U Svetištu Majke Božje Trsatske, u Marijinom perivoju, podno Fortice večeras je otkrivena bista fra Serafina Sabola, legendarnog trsatskog franjevca i gvardijana, prijatelja mnogih, koji je preminuo prije dvije godine.


Taj trajan spomen na fra Serafina, čovjeka velikog srca i velikih djela, koji je na Trsatu i u Rijeci djelovao više od tri desetljeća, inicirali su i podigli njegovi prijatelji, a izradio ga je akademski kipar Anto Jurkić.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Mnogi od njih večeras su nazočili otkrivanju biste, a među njima gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Bistu su otkrili prof. dr. sc. Boris Nemec, dugogodišnji fra Serafinov prijatelj i fra Bernard Barbarić, trsatski gvardijan. Uz trsatske franjevce i fra Iliju Vrdoljaka, fra Serafinovog prijatelja i provincijala Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda kojoj je i fra Serafin pripadao, te fra Serafinovu sestru Barbaru, skupu su nazočili brojni Riječani, a i mnogi izvan Rijeke.


Zbor Svetišta Majke Božje Trsatske otpjevao je njemu najdražu pjesmu »Oči u oči«, a nakon otkrivanja biste u trsatskoj bazilici je služena misa. U zajedništvu s provincijalom Vrdoljakom i gvardijanom Barbarićem predvodio ju je, kao izaslanik riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, generalni vikar nadbiskupije mons. Emil Svažić.


Prilikom otkrivanja biste, sjećanja na fra Serafina izrekli su njegovi prijatelji Bandić, Obersnel i Komadina, kao i gvardijan Barbarić.


– Da je fra Serafin živ i da je organizirao postavljanje biste za nekoga sigurno ne bi padala kiša i bilo bi svjetlo. Takav je bio fra Serafin – uvijek je mislio na sve, do zadnjeg detalja. Svoj je posao radio sa  strašću i entuzijazmom, dobrom voljom, energijom i vizionarstvom. Kroz ovu bistu vidjet ćemo mi njega, a vidjet će i on Trsatsko svetište koje je toliko volio, ovaj Perivoj koji je rezultat njegove vizije i koji završava Aulom pape Ivana Pavla II., koje također ne bi bilo bez njegovog entuzijazma, ali i njegove sposobnosti da okuplja ljude oko sebe u stvaranju novih vrijednosti, poručio je uz ostalo gradonačelnik Obersnel.


Župan Komadina se o fra Serafinu izrazio kao duhovnom i fizičkom arhitektu Trsatskog svetišta.


– Ovdje je ugradio svoj život, ovdje je ostvarivao svoje ideje, svoju duhovnost i postao je sinonim ovog mjesta. Bio je je neumoran, radio je sa žarom i entuzijazmom. Bio je čovjek s kojim se sprijateljiš čim ga vidiš. Bio je mudar čovjek, i veliki promotor Majke Božje Trsatske. Neka mu je vječna slava, rekao je župan Komadina.


Tridesetak godina s fra Serafinom je prijateljevao i gradonačelnik Zagreba Bandić.


– Kad god bi došao u Zagreb, fra Serafin, vrijedni Međimurec, uvijek bi svratio. Bio je velik čovjek, i ostavio je iza sebe velika djela. Neka nam bude uzor kako se uspravno živi, u tome kako je blago, ustrajno i skromno gradio ovo svetište najdugovječniji trsatski gvardijan, poručio je gradonačelnik Bandić dodajući da je sretan što i u ime Zagreba može fra Serafinu izreći »Hvala«.


– Bez pomoći i donacija koje su dali Grad Zagreb, Grad Rijeka, PGŽ i fra Serafinovi prijatelji, koji su inicirali postavljanje biste, ne bi bilo moguće postaviti ovaj spomen na njega, rekao je zahvaljujući im gvardijan Barbarić, i izdvojivši da je fra Serafina najviše karakteriziralo to da je bio čovjek za čovjeka, uvijek prijatelj.


Bista je postavljena u sklopu trsatske »crkve na otvorenom« – sada fra Serafin hodočasnike na Trsat dočekuje raširenih ruku i nasmijan kako je to uvijek činio.