U subotu Dan ružičaste vrpce

Otkrije li se u ranom stadiju, čak 96 posto svih oblika raka dojke izlječivo

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Čak 96 posto svih oblika raka dojke moguće je izliječiti ako se otkriju u ranom stadiju bolesti, poručeno je na konferenciji za novinare u povodu Dana ružičaste vrpce koji će biti obilježen ove subote. Dan ružičaste vrpce održava se 19. put u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska.


– Danas je medicina jako napredovala, tako da su se ranim postavljanjem dijagnoze šanse za liječenje raka poboljšale u zadnjem desetljeću, a posebice se to odnosi na rak dojke, pa čak i na one tipove koji su do sada bili jako teško lječivi – kazala dr. Ira Pavlović-Ružić, predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije.


Važan vid prevencije je jednom mjesečno obavljati samopregled dojki, klinički pregled jednom godišnje te mamografiju svake dvije godine.– Mamografija je jednostavan pregled koji otkriva promjene na dojci koje nije moguće zapaziti niti jednom drugom metodom – kazala je Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ističući važnost odazivanja žena na besplatne mamografske preglede.


Na Korzu će od 10 do 13 sati biti organizirana  humanitarna prodaja ružičastih ruža, namijenjena kupnji hladnjaka za čuvanje lijekova i opremanje kreveta za odjele KBC-a Rijeka, kao i donaciju Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna za aparat za intraoperativno zračenje i rad Udruge Nada.





Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju u Hrvatskoj se provodi već 12 godina. Prema riječima Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, odaziv na besplatne preglede, za koje žene dobivaju poziv na kućnu adresu, kreće se oko 60 posto.


Udruga Nada, kako je kazala predsjednica Ivanka Penko, akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce u subotu će započeti u 10 sati šetnjom podrške oboljelima od karcinoma od Jelačićevog trga do zgrade Grada Rijeke, gdje će u 10 i 15 sati biti pušteni ružičasti baloni u spomen na žene koje su izgubile bitku s karcinomom dojke.