Zajednica Talijana Rijeka

Ostvarenje velike želje brojnih Fiumana: Ploča Rijeka-Fiume uskoro na ulazu u grad

P. N.

Photo Dusko Marusic/Pixsell

Photo Dusko Marusic/Pixsell

Natpis Rijeka-Fiume neće biti službeni prometni znak, već turistički-informativna tabela, ali ovaj put podržavaju i Zajednica Talijana i riječki gradonačelnik



RIJEKA Ploča s natpisom Rijeka-Fiume, jedna od velikih želja mnogih Fiumana, uskoro bi mogla postati stvarnost. Najavio je to Moreno Vrancich, na posljednjem sastanku Zajednice Talijana Rijeka, donosi La Voce del Popolo.


Moreno Vrancich iznio je detalje razgovora s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom. Objasnio je da natpis Rijeka-Fiume neće biti službeni prometni znak, već turistički-informativna tabela.


Razlog je u tome što bi uvođenje službenog prometnog znaka zahtijevalo izmjenu svih gradskih odluka, ali i, ne manje važno, promjenu zakona ili barem ministarsko odobrenje, bez jasne izvjesnosti realizacije ove inicijative.




Međutim, postavljanje ploče Rijeka-Fiume na ulazu u grad na način da je riječ o turističko-infomrativnoj tabeli, spadalo bi pod ingerenciju gradonačelnika i na taj način bilo relativno brzo ostvarivo.


Riječki gradonačelnik čelnicima Zajednice Talijana iznio je svoju podršku za provedbu ovog projetka, ali zasad je još prerano govoriti o točnom roku kad će to biti ostvareno, piše La Voce.


Na sastanku s gradonačelnikom bilo je riječi i o uvođenju vizualne dvojezičnosti u Rijeci. Projekt ide naprijed, a sredinom listopada bit će sazvana konferencija za tisak, na kojoj će prisustvovati članovi Komisije za dvojezičnost i predstavnici Grad. Tom prigodom otkrit će sve pojedinosti prve faze suradnje na ovoj temi.