Ostrogović: Obersnel radi na destrukciji Gradskoga vijeća da ga ne bi uhvatili s prstima u pekmezu

Damir Cupać



RIJEKA – Gradski vijećnici HDZ-a Ivona Milinović i Josip Ostrogović ocijenili su da su prošlotjedni napadi riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela koji ih je optužio za opstrukciju u potpunosti neutemeljeni te su uvjereni da je jedini problem Obersnelov to što više nema većinu u gradskom parlamentu i ne poštuje volju birača.


– Obersnel je ocijenio da mi i vijećnici Srednjega bloka nismo dorasli situaciji i političkoj odgovornosti koju imamo jer smo većina u Gradskom vijeću. Čak je u svojoj izjavi usporedio naše istupe u kontekstu prijetnji kalašnjikovom.


Takve ocjene bi možda mogle proći da je riječ o predizbornoj situaciji. Ovako, ako je i od Obersnela, previše je.




Riječ je o čovjeku koji svom stranačkom predsjedniku poručuje da čita bajke. Umjesto da se uhvatimo posla, naročito kada je riječ o realizaciji EPK, on je svoj posao shvatio kao da je stand up komičar. Rijeka je grad neispunjenih obećanja i nerealiziranih projekata. Imao je većinu i nije realizirao brojne kapitalne projekte. U isto vrijeme s dnevnog reda povlači točku o poslovanju komunalnih društava i onemogućava raspravu koja je u interesu svih građana Rijeke.


Problem je u tome što je proračun u minusu, a prema kuloarskim pričama minus je još i veći jer se Grad Rijeka zaduživao preko komunalnih tvrtki. Očito je da Obersnel radi na destrukciji Gradskoga vijeća jer se boji biti uhvaćen s prstima duboko u pekmezu, uvjeren je Ostrogović.


Ivona Milinović kvalificirala je Obersnelov istup kao demagogiju.


– On i Klub vijećnika SDP-a vrijeđaju 63 posto građana Rijeke koji su se izjasnili za promjene. Vijećnici SDP-a izjasnili su se protiv prenošenja nekih ovlasti na Gradsko vijeće i time su dokazali da su samo puki izvšitelji Obersnelove volje. Oni opstruiraju promjene Statuta i Poslovnika.


Mi smo htjeli široki konsenzus, ali SDP-ova koalicija to odbija. Samo želimo zaustaviti vladavinu jednoga čovjeka u maniri sjevornokorejskoga diktatora.


Ne usporavamo projekte, jedini koji ih usporava je gradonačelnik Obersnel koji nije realizirao izgradnju autobusnog kolodvora, koji je odobrio 20 milijuna kuna za čuvanje zemljišta na Preluku…


Kalašnjikovima prijetiti nećemo, želimo samo transparentnost i pozivamo gradonačelnika da sam dostavi pojedinačna izvješća o radu komunalnih poduzeća, poručila je Milinović.


Na pitanje zbog čega je zadnja sjednica Gradskoga vijeća počela u podne i je li to zbog toga što se čekalo vijećnicu Mosta Petru Mandić da završi rad u Županijskoj skupštini jer je i tamo vijećnica, Milinović je odgovorila da je došlo do zabune jer su obje sjednice sazvane istoga dana.


– Nismo bili upoznati da se čeka Petru Mandić. Ako je to bio razlog, mi se s tim ne slažemo, izjavila je Milinović. Ona je dodala da su HDZ-u protiv kumuliranja funkcija i da se o tome vodilo računa kod sastavljanja lista za predstavnička tijela, ali i za imenovanja u njihova radna tijela.


– Osobno sam protiv dupliranja funkcija, ali o tome se moraju očitovati u Mostu i Hrvoje Burić, zaključila je Milinović.