Skupa zelenjava

Oštra zima poskupila odlazak na riječku tržnicu: Hladnoća podigla cijene salati i zelenom povrću

Ljiljana Hlača

Oštra zima Riječanima poskupila odlazak na gradsku tržnicu / Foto Sergej DRECHSLER

Oštra zima Riječanima poskupila odlazak na gradsku tržnicu / Foto Sergej DRECHSLER

Na riječkoj tržnici kilogram blitve koštao je jučer 24 kune, toliko i špinat, za kelj koji inače nije skuplji od 8 kuna, trebalo je izdvojiti 12 kuna, dok su riga, crveni radič, matovilac bili po 15 kuna mjerica



RIJEKA – Niske temperature, popraćene burom i prekidima u opskrbi robom, podigle su cijene zelenom povrću na glavnoj riječkoj tržnici, ali i u trgovačkim centrima. Na placi je, primjerice, kilogram salate putarice bio 30 kuna. Kilo blitve koštao je 24 kune, toliko i špinat, a za kelj, koji inače nije skuplji od 8 kuna, trebalo je izdvojiti 12 kuna.


Mjerice razne sitne salate (riga, crveni radič, matovilac i drugo) su po 15 kuna, dok je ranije bio 10 kuna. Prokulice su po 26 kuna.


Vrijednosti voća, prije svega agruma (naranče, limuni, klementine) su u granicama normale, odnosno niske temperature nisu za sada utjecale na njihovu cijenu, iako su i voćnjaci pretrpjeli štete.




– Cijene zelenom povrću su visoke, ali ako sagledamo omjer kvalitete i postupke u proizvodnji ove robe onda je kupnja na placi još uvijek isplatljivija nego u trgovačkim centrima, smatra Maša iz Rijeke koja je jučer za dva kilograma blitve dala 48 kuna, a za jednu salatu kristalku 10 kuna.



Dodala je da će joj to biti dostatno za jedan ručak, s obzirom na broj članova u domaćinstvu.


Petar iz Senja rekao nam je da su cijene još dobre s obzirom na to koliko se ljudi koji su u poljoprivredi trude. Za razliku od Senja, gdje nema ništa, dodaje naš sugovornik, u Rijeci se barem može kupiti kvalitetno povrće i dobra riba, koja čak jučer nije bila skupa.


– Primijetio sam da su zelenom povrću nešto više cijene, ali što se mora… Ipak sam odlučio kupiti pola kilograma blitve, a to me je koštalo 12 kuna, prokomentirao je cijene Igor.



U trgovačkim centrima cijene variraju, kao i kvaliteta. Recimo, na Škurinjama, u jednom tamošnjem trgovačkom centru, glavica kristalke bila je po 9 kuna. Poriluk je tu bio na akciji s cijenom od 17 kuna, a svježe blitve nije bilo u prodaji. U nekim centrima glavica putarice je čak 13 kuna, blitva je po 23, a kelj je 12 kuna za kilogram.


– Mi svoje cijene nismo mijenjali, odnosno povećavali, iako imamo velike štete na usjevima, komentira ovu situaciju Dijana Superina iz Socijalne zadruge Put, čiji se ekoproizvodi mogu kupiti primjerice u okviru ekotržnice Demetrin zeleni kutak.


Zadruga ima dvije gredice, jednu na Trsatu, a drugu na Pulcu, koja je na udarima bure.



– Kako su naše gredice na otvorenome, sve nam se smrzlo. Osim kelja, raštike i brokule. I sada sve ispočetka. To je ta naša poljoprivredna priča na otvorenome, zaključila je Superina.