Početak kampanje

Oporba zatražila ostavku Komadine zbog Marišćine

Tihana Tomičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mi smo vam kao najbolji učenik u razredu, prolazimo s pet, dobivamo pohvalnice cijelo vrijeme, a onda dođemo na državnu maturu i promijene nam gradivo koje smo učili 12 godina. To vam je slučaj Marišćina, poručio je oporbenim vijećnicima dožupan Marko Boras Mandić



RIJEKA Izborna kampanja za županijske izbore očito je počela: HDZ-ov vijećnik Dinko Beaković pozvao je jučer na aktualnom satu Županijske skupštine župana Zlatka Komadinu i njegovog pročelnika za razvoj Ljudevita Krpana da podnesu ostavke, jer su svojim postupanjem oštetili Županiju za – ni manje ni više nego 50 milijuna kuna.


Tema je, naravno, Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina koji je ostao bez potrebnih papira za rad. Osim Beakovića, odgovornost je zatražio i Robert Kurelić iz Akcije mladih, koji je govorio o istoj temi.


Beaković je zbrojio troškove od oko 15 milijuna koji su dosad plaćeni za odvoz smeća van Primorsko-goranske županije, deset milijuna kuna koje je navodno dosad zbog svega izgubila Općina Viškovo te niz drugih troškova nastalih jer je Marišćina još nije puštena u rad, a na kraju je Komadinu optužio i da obmanjuje javnost jer nije na vrijeme obavijestio vijećnike da je Županija sufinancirala kupovinu zemljišta za novu školu u Viškovu, u visini od milijun kuna.




– Za zemljište privatnih vlasnika za Marišćinu, zbog čega sad sve stoji, niste spremni platiti preko 200 kuna po metru četvornom, niti se nagoditi s privatnim vlasnicima, a tu ste (na Viškovu) za otkup zemljišta za školu platili 266 kuna po četvornom metru. Tvrdite da ste legalisti, e pa ne bi se reklo. U dva slučaja postupate na dva različita načina, kazao je Beaković te pozvao župana na ostavku.


Kruške i jabuke


Mora se priznati da ga je Komadina gledao u čudu, rekavši kako je Županija samo odobrila sufinanciranje otkupa zemljiša Općini Viškovo za novu školu. Sam posao otkupa vodila je Općina Viškovo, a ne županijska uprava niti on osobno.


– Kakve veze sad imaju kruške u vezi sa školom, s jabukama u vezi s Marišćinom?! Što je vama, pitao ga je Komadina.


– Nikome ja ništa nisam platio u Viškovu, a što se tiče izvlaštenja zemljišta za Marišćinu po tisućiti put vas upućujem na Ekoplus kao tvrtku koja upravlja projektom. Pozivam i državnu upravu te Ministarstvo pravosuđa da njihovi vještaci utvrde realnu cijenu zemljišta i platit ćemo je privatnim vlasnicima, a dotad nema druge nego čekati sud. Zar da ja odlučujem da se nekima isplati 68 kuna po metru četvornom, a drugima triput više?! Nema šanse bez suda ili nalaza državnih sudskih vještaka, rekao je Komadina.


SDP-u kriv HDZ


Podsjetio je Beakovića da upravo HDZ-ova Vlada mijenja zakon o izvlaštenju. Naime, zbog birokratskih rješenja u postojećem zakonu zapriječeno je i izdavanje uporabne dozvole, primjerice, i za Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu i za niz drugih projekata.


– Vaši ministri shvatili su da se to treba mijenjati, a vi još niste, rekao mu je Komadina.


– Ako sam nešto krivo rekao, tužite me za klevetu. Marišćina ima ključ u bravi, a vi kažite što hoćete, odgovorio mu je Beaković.


Podžupan Marko Boras Mandić i pročelnik Ljudevit Krpan kazali su vijećnicima kako u Županiji uvijek postupaju striktno po zakonu, ma što tko mislio o tome.


Županijski štreberi


– Mi smo vam kao najbolji učenik u razredu, prolazimo s pet, dobivamo pohvalnice cijelo vrijeme, a onda dođemo na državnu maturu i promijene nam gradivo koje smo učili 12 godina. To vam je slučaj Marišćina, rekao je Boras Mandić.


Bilo je zanimljivo i pitanje Franje Butorca (PGS) o tome zašto se za potpore Odjela za kulturu za izdavačka djela o lokalnoj kulturnoj baštini ne mogu javljati trgovačka društva.


– Možda sam u sukobu interesa jer sam vlasnik izdavačke kuće, ali hoćete li ponoviti natječaj, pitao je Butorac, no pročelnik Valerij Jurešić ponovio je da Županiju vode štreberi koji, eto, poštuju zakone.


SDP-ov Marko Mataja Mafrici pitao je župana, s obzirom na to da su i Rafinerija Urinj i TE Urinj u PGŽ-u, je li normalno da država proda 25 posto budućnosti da bi kupila 50 posto prošlosti, aludirajući na Inu i HEP. No, Komadina je odgovorio da to nije u nadležnosti regionalne vlasti.


– No, moram priznati, ovo ste rekli bolje nego što bih ja, kazao je Mafriciju.


Povela se i rasprava o Platku, na kojem je prošlog vikenda bilo preko 900 auta te je nastupio prometni kaos. Robert Maršanić (PGS), inače zaposlenik Rijeka plusa, predložio je da se cijena parkinga hitno poveća kako bi se izbjegao taj kaos.


– Najprije smo se žalili da nema ljudi na Platku, a sad nam ih je previše. To su slatke brige, ne brinite naći ćemo rješenja, poručio je pročelnik za sport Valerij Jurešić.