Slijedi odluka

Općina Viškovo povećava naknade za vijećnike: Akcija mladih zbog toga žestoko napala vlast

Andrej Petrak

Dodaje da je ovakva praksa korak nazad u razvoju demokratskih procesa u općini Viškovo, neprimjereno za jednu progresivnu i moderno općinu pa Akcija mladih neće sudjelovati u tom procesu niti će isticati svoje kandidate



VIŠKOVO – Akcija mladih drži potpuno neprimjerenim povećanje naknada vanjskim članovima radnih tijela Općinskog vijeća, što je predloženo na sjednici Općinskog vijeća Viškova, što će biti održana u ponedjeljak. Smatraju da se pri formiranju odbora događa potpuno ignoriranje demokratskih procesa.


– Nažalost vlast u Općini Viškovo odlučila se ponovo kao i u prethodnom mandatu u kojem su parlamentarnu vlast zajedno obnašali SDP i HDZ u potpunosti ignorirati uobičajene demokratske običaje koji nalažu sudjelovanje oporbe u radu radnih tijela. Uobičajena demokratska praksa na svim razinama je da se kod imenovanja radnih tijela u obzir uzimaju rezultati lokalnih izbora i stranački sastav Općinskog vijeća. Nažalost u Općini Viškovo ponovo žele izigrati ovu demokratsku praksu i onemogućiti oporbi rad u radnim tijelima vijeća, rekao je Bojan Kurelić iz Akcije mladih.


Dodaje da je ovakva praksa korak nazad u razvoju demokratskih procesa u općini Viškovo, neprimjereno za jednu progresivnu i moderno općinu pa Akcija mladih neće sudjelovati u tom procesu niti će isticati svoje kandidate.




– Pozivamo još jednom općinsku načelnicu Sanju Udović i predsjednicu Općinskog vijeća Kseniju Žauhar da razmisle o posljedicama ovog nedemokratskog čina i da promjene svoju odluku i naprave korak naprijed u političkim odnosima u Općini. Odluka o imenovanju članova radnih tijela Općinskog vijeća neka se odgodi za iduću sjednicu a u međuvremenu treba otvoriti dijalog sa svim strankama zastupljenim u Općinskom vijeću kako demokratska praksa i nalaže. Jedino tim i takvim putem možemo napraviti korak naprijed u razvoju političkih odnosa i razvoju našeg Viškova. Ne može se s jedne strane tražiti ruka suradnja a s druge isključivati oporbu iz osnovnih alata rada u Općinskom vijeću, kaže Kurelić.


Upozorava da načelnica za ovu sjednicu predlaže povećanje naknada za vanjske članove stalnih ili povremenih radnih tijela, koji su ujedno i predsjednici tih tijela, i to u iznosu od 60 posto.


– S obzirom na drastično smanjenje proračuna za 2018. godinu u odnosu na prethodne godine, smanjenje sredstava za javne potrebe u kulturi, javne potrebe u sportu, rekreaciji i tehničkoj kulturi, smanjenje sredstava za udruge odnosno smanjenje gotovo svih stavki proračuna osim rashoda za zaposlene smatramo da je krajnje neprimjereno u takvoj situaciji povećavati naknade za rad članovima radnih tijela, ističe Kurelić.


Napominje da su naknade za rad članovima odbora i dosad bile iznad platežnih mogućnosti općine, pogotovo danas kad se općina nalazi u financijskim problemima. Usporedbe radi, dodaje, naknada za vanjskog člana radnog tijela u Viškovu iznosi bruto 746,88 kuna, a u Rijeci bruto 453,12 kuna.


– Analizom naknada za rad radnih tijela u ostalim općinama i gradovima u Primorsko-goranskoj županiji dolazimo do spoznaje da su naknade u Općini Viškovo daleko iznad prosjeka i među najvišima u ovoj županiji što je s obzirom na razinu proračuna i probleme s realizacijom proračuna nedopustivo, objašnjava Bojan Kurelić.


Akcija mladih stoga je predala amandman, kojim bi se razina naknade za vanjske članove radnih tijela smanjila te dovela na razinu primjerice naknada u Gradu Rijeci. Višak sredstava u proračunu koji će nastati ako se ovaj amandman usvoji predlažu da se iskoristi za saniranje tekućeg gubitka u proračunu općine.