Stipendije

Općina Kostrena osigurala 420 tisuća kuna za učenike i studente

Barbara Čalušić

Prijave se primaju do 15. listopada, a stipendiju se dodjeljuje u tri kategorije učenicima drugog, trećeg, četvrtog ili petog razreda srednje škole te redovnim studentima



KOSTRENA Općina Kostrena raspisala je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima s prebivalištem ili boravištem u Kostreni u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci. Prijave se primaju do 15. listopada, a proračunska sredstva za stipendije osigurana su u iznosu od 420.000 kuna.


Stipendiju mogu dobiti redoviti učenici drugog, trećeg, četvrtog ili petog razreda srednje škole te redovni studenti od prve godine preddiplomskog sveučilišnog studija ili stručnog studija, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, diplomskog sveučilišnog studija ili specijalističkog diplomskog stručnog studija na visokom učilištu u Hrvatskoj ili inozemstvu.


Pravo na stipendiju izvrsnosti mogu ostvariti srednjoškolci od drugog do petog razreda, s prosjekom ocjena iz prethodne školske godine najmanje 4,5 te studenti prve godine studija s prosjekom ocjena iz prethodne školske godine najmanje 4,5, studenti druge i viših godina studija s prosjekom ocjena iz prethodne akademske godine najmanje 4,0 i ostvarenih najmanje 55 ECTS bodova.


Deficitarna zanimanja




Visina mjesečne stipendije za učenike iznosi 500 kuna dok je iznos stipendije za studente 700 kuna. Stipendije se isplaćuje za devet kalendarskih mjeseci učenicima, odnosno za deset kalendarskih mjeseci studentima. Stipendiju ne mogu dobiti učenici i studenti koji se obrazuju uz rad, studenti koji pohađaju poslijediplomski sveučilišni ili specijalistički studij, imaju status apsolventa, upisuju ponovno istu godinu, osim u slučaju opravdanih razloga što se dokazuje valjanom dokumentacijom.


Ove godine bit će dodijeljene i dvije učeničke stipendije za deficitarna zanimanja i tri studentske stipendije za deficitarna zanimanja. Učeničke stipendije dodijelit će se učenicima koji se školuju za građevinsko-obrtnička, strojarsko-industrijska i metaloprerađivačka zanimanja. Studentske stipendije dodijelit će se temeljem iskazanih potreba Dječjeg vrtića Zlatna ribica koji ima potrebu za kadrovima s područja logopedije, pedagogije ranog i predškolskog odgoja i edukacijsko-rehabilitacijske znanosti-defektologije.


Stipendiju za deficitarna zanimanja mogu dobiti učenici od drugog do petog razreda srednje škole s prosjekom ocjena iz prethodne školske godine najmanje 3,0 i studenti od prve godine studija s prosjekom ocjena iz prethodne školske godine najmanje 3,0 te studenti druge i vi ih godina studija s prosjekom ocjena iz prethodne akademske godine najmanje 3,0 i ostvarenih najmanje 30 ECTS bodova.


Posao u Kostreni


Visina mjesečnog iznosa stipendije iznosi 900 kuna za učenike koji se školuju u Primorsko-goranskoj županiji i 1.500 kuna za učenike koji se školuju izvan Primorsko-goranske županije. Iznos stipendije za studente koji studiraju u Primorsko-goranskoj županiji iznosi 1.200 kuna, odnosno 2.500 kuna za studente koji studiraju izvan Primorsko-goranske županije. Korisnici stipendije za deficitarna zanimanja obvezni su, po završetku obrazovanja, zaposliti se na području Općine Kostrena u struci za koju su se školovali, u vremenskom trajanju dvostruko dužem od vremena primanja stipendije. Ukoliko korisnik stipendije za deficitarna zanimanja ne ispuni obvezu, dužan je vratiti stipendiju. Korisnik stipendiju za deficitarna zanimanja nije dužan vratiti ako se ne zaposli u roku od godine dana, iz razloga što na području Općine više ne postoji potreba za radnikom te struke.


Treća kategorija stipendista u Kostreni su učenici i studenti slabijeg imovinskog stanja koja se mogu ostvariti bez obzira na prosjek ocjena ako učenik ili student živi u kućanstvu koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ili je korisnik prava iz socijalnog programa Općine. Pod članovima zajedničkog kućanstva podrazumijevaju se sve one osobe koje zajedno žive, privređuju ili ostvaruju prihode na drugi način i zajedno ih troše. Visina mjesečnog iznosa stipendije iznosi 500 kuna za učenike i 700 kuna za studente.