Poduzetnički dan

Općina Čavle snažno prati i podupire svoje poduzetnike

Sanja Gašpert

Na Poduzetničkom danu predstavljeni su i EU fondovi  / Snimio Roni BRMALJ

Na Poduzetničkom danu predstavljeni su i EU fondovi / Snimio Roni BRMALJ

U šest mjeseci od kad smo otvorili mogućnost povoljnijeg kreditiranja poduzetnika, odobrili smo 17 zahtjeva u ukupnom iznosu od 4,6 milijuna kuna, kazala je, između ostaloga, načelnica Cvitan Polić



ČAVLE U protekloj godini Općina Čavle ozbiljno je pristupila rješavanju imovinskopravnih odnosa u poduzetničkoj zoni Soboli I2. Veći dio je i riješen, ostao je jedan manji dio, čime smo napokon ostvarili uvjete za ishođenje građevinske dozvole za cestu sa svom pratećom infrastrukturom. Napravili smo i program razvoja zone, studiju izvodljivosti s planom upravljanja i stvorili preduvjete za prijavu na natječaje kako bi tu cestu od gotovo 13 milijuna kuna i izgradili te konačno omogućili kako postojećim, tako i budućim korisnicima normalno poslovanje – kazala je to načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić na Poduzetničkom danu Općine Čavle, zamišljenom kao druženje s poduzetnicima i predstavljanje njihovih, kao i gospodarskih planova Općine Čavle. 


Razvoj Gorice


Dodala je kako će Općina Čavle u idućoj godini izraditi glavni projekt za cestu u zoni Mavrinci K1 i započeti s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa.



U sklopu događanja, potom su poduzetnicima predstavljeni programi kreditiranja, potpore gospodarstvu iz proračuna Primorsko-goranske županije, a održana je i prezentacija zajedničkih programskih aktivnosti za članove Udruženje obrtnika Rijeka te predstavljene mogućnosti za jačanje poduzetništva kroz suradnju s HGK-om. Također, predstavljeni su i EU fondovi – kroz dobru pripremu do bespovratnih sredstava, LAG Vinodol i Poduzetnički centar Vinodol.





– Smatram da ova zona, pored zone Gorica, ima možda i najbolje šanse za potpuni razvoj s obzirom da neposrednu blizinu s industrijskom zonom Bakar na Kukuljanovu i na odličnu prometnu povezanost i blizinu s Rijekom. Izgradnjom ceste u zoni K1 od smjera Metroa prema Cortini otvara se dovoljno prostora za razvoj zone, a njezino širenje u budućnosti ići će prema terenima iznad Metroa – kazala je Cvitan Polić, dodavši kako je poslovna zona Gorica u većinskom vlasništvu Općine Čavle i Republike Hrvatske i upravo to je i njezina najveća prednost jer će, nakon razrješenja odnosa s državom Općina moći terene ponuditi na tržištu po popularnijim cijenama nego što obično nude privatni vlasnici i tako omogućiti razvoj ove zone.


– Osim zona, sredinom ove godine uveli smo još povoljnije poduzetničke kredite u kojima sufinanciramo kamatu, a ugovore za te kredite sklopili smo s tri najpovoljnije banke koje su se javile na naš natječaj. U samo šest mjeseci od kad smo otvorili mogućnost povoljnijeg kreditiranja poduzetnika odobrili smo 17 zahtjeva naših poduzetnika u ukupnom iznosu od 4,6 milijuna kuna, što bi trebalo rezultirati poboljšanim poslovanjem i zapošljavanjem desetak novih djelatnika – istaknula je načelnica.


Akcijska grupa


– Potpisali smo ugovor s privatnim investitorom koji bi do 2020. godine trebao izgraditi 80 posto optičke mreže u našoj općini. Onih 20 posto u većini otpada na područje Platka. Sufinanciramo i rad Udruženja obrtnika Rijeka, koje nije zatvoreno samo za obrtnike, nego dozvoljava uključenje poduzetnika. Kroz njihove programe edukacije, objedinjene javne nabave i savjetovanja prošli su brojni naši obrtnici. Tu je danas i HGK koji prati naše poduzetnike, kazala je Cvitan Polić, podsjećajući kako Primorsko-goranska županija, isto kao i Općina, podupire poduzetništvo kroz kredite, ali i bespovratna sredstva, a tu je i Lokalna akcijska grupa (LAG) Vinodol kao vrlo zanimljiv partner, s obzirom da u današnje vrijeme umrežavanje i informacija imaju možda i najveću vrijednost – kazala je Cvitan Polić.