Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
20. studenoga 2019.
Skup

Okrugli stol o stoljeću salezijanske prisutnosti u Rijeci: Velika salezijanska obitelj

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 20:51 2018-03-22T20:51:14+01:00

RIJEKA – U povodu stoljeća djelovanja salezijanaca u Rijeci i 25 godina Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti, večeras je u katehetskoj dvorani župe Marije Pomoćnice održan okrugli stol »Salezijanska obitelj u 100 godina prisutnosti u Rijeci«. Bio je to jedan u nizu skupova koje je riječka Salezijanska zajednica, obilježavajući svoje značajne jubileje, organizirala od konca prošle godine, a koji će biti zaključeni krajem svibnja.

Skup su pozdravili don Pejo Orkić, provincijal hrvatskih salezijanaca te don Dragutin Detić, ravnatelj riječke Salezijanske zajednice i povjerenik za salezijanske suradnike. On je objasnio da je salezijanska obitelj široki projekt salezijanaca i njihovih suradnika posebno za mlade, ali i starije te predstavio četiri izvorne grane salezijanaca i više od 30 grana salezijanskih suradnika koje danas djeluju u svijetu, svi nadahnuti karizmom sv. don Ivana Bosca. Brojni govornici su okupljene upoznali s karizmom posvećenoj mladima i bogatom poviješću riječkih salezijanaca, njihovih suradnika i prijatelja – s velikom riječkom salezijanskom obitelji.

O svom djelovanju na tragu don Bosca izlagali su salezijanski suradnici, Rokenija Mežnarić, koordinatorica salezijanskih suradnika, zatim Adri Žele predstavivši djelo riječkih suradnika salezijanaca tijekom povijesti, njihov rad danas, i njihovo ustrojstvo na svjetskoj razini. S. Adela iz Družbe Kćeri Marije Pomoćnice izlagala je o prisutnosti i djelu tih redovnica u Rijeci, prikazan je rad župnog zbora – kontinuitet salezijanskog rada na glazbenom području, a Ana Laco govorila je o širini salezijanskog karizmatskog djelovanja. Mogla su se čuti i sjećanja o riječkim salezijancima i njihovom radu s mladima iz davnih godina, pa tako i svjedočanstvo Bruna Petralija, polaznika oratorija prije mnogih desetljeća. Skup je zaključen svečanom misom koju je u crkvi Marije Pomoćnice predvodio don Danijel Dragičević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija