Odugovlačenje

Ogorčeni sporom izgradnjom: Svi znaju što Klanjcima znači Petrolejska cesta

Andrej Petrak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



KLANA Načelnik Klane Matija Laginja, poput brojnih svojih sumještana, ogorčen je odugovlačenjem radova unedogled na izgradnji Ceste D427, zbog čega je već mjesecima raskopana Petrolejska cesta, glavna prometna žila kucavica za 2.000 stanovnika tog područja i gospodarstvenike koji ondje djeluju. Izgradnja Ceste D427 preduvjet je za otvorenje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina, a ujedno će služiti i kao obilaznica Viškova, čime bi se konačno prometno rasteretila zagušena glavna županijska prometnica kroz ovu općinu, u kojoj živi 15.000 stanovnika. No, rokovi za dovršetak ove životno važne prometnice već su nekoliko puta prolongirani, a izgradnja se, čini se, produljuje unedogled pa će po svemu sudeći biti prekršen i zadnji istaknuti rok da će cesta biti konačno dovršena do kraja ove godine. U Klani, ističe Matija Laginja, ne mogu toliko dugo čekati pa klanjski načelnik apelira na izvođača, Hrvatske ceste, da se barem radovi na Petrolejskoj cesti završe u što skorijem roku kako bi se Klanjcima, ali i svima ostalima koji koriste tu cestu, omogućilo normalno prometovanje.


– U zadnje vrijeme brojni mještani opravdano se bune zbog problema u koje su zapali zbog preduge izgradnje ove ceste. Obraćaju se za pomoć Općini Klana, ali nas iz Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste ili Općine Viškovo ni o čemu nisu obavijestili, niti o rokovima, niti o dinamici radova. Nemamo nikakvu povratnu informaciju kad bi radovi konačno mogli biti gotovi. Nisu nas obavijestili ni o zatvaranju ceste, iako smo protestirali zbog takvog rješenja, jer vrlo dobro znamo koliko svim Klanjcima Petrolejka znači za svakodnevni život. Katastrofalan je način na koji se odvijaju ovi radovi, danima nije moguće vidjeti niti jednog radnika na cijelom ovom dijelu trase. Istovremeno svakodnevno dobivamo upite građana koji nas pitaju o završetku iztradnje ceste, rekao je Matija Laginja.


Upozorava da su mnogi stanovnici Klane već imali i oštećenja na svojim vozilima zbog razrovanog zemljanog puta kojim su prisiljeni svakoga dana prolaziti, a klanjski načelnik očekuje da će se stanje dodatno pogoršati kad sljedećeg tjedna počne školska godina. Autobusi Autotroleja već sad kasne zbog ovih radova, a što će biti kad počnu kiše i vrijeme se pogorša, teško je i pomisliti, upozorava klanjski načelnik.