Protiv zagađenja

Održan art-eko perfomans »Ogledala«: Tišinom do čistog zraka i mora u Bakru

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



BAKAR Art-eko perfomans »Ogledala« okupio je ujutro na bakarskoj rivi Bakrane i prijatelje Bakra, koji su u povorci od nepresušnog izvora vode Jaz krenuli prema Luci, u potpunoj tišini, predvođeni umjetnikom Ivanom Paulićem, u suorganizaciji Građanske inicijative za Bakarski zaljev i zaleđe, BazZa.


– Noseći ogledala okrenuta prema nebu simbolički nose sunce, čistu svjetlost, nasuprot postojećoj prljavštini i tami grada. Transparenata nema, subjektivnih stavova također. Dovoljno je samo ogledalo koje su usmjerili prema Luci, hodajući s gas maskama na licima. Ovoga puta ne govore niti pišu išta, ovoga puta građani samo žele da se svatko pogleda u dušu i preispita što radi, kazao je Paulić. Dodao je kako je lipanjski prosvjed BazZa-e pretvoren u politički prosvjed, a ono što mu je bio cilj – čisti zrak i more u Bakru i okolici, palo je u drugi plan. Naime, performans se nadovezuje na prosvjed građana, održan 25. lipnja ove godine i dio je borbe građana za čist zrak i more te dostojan život.


– Nema političkih poruka, naglasak je na art umjetnosti, idemo na jednu umjetničku priču, ali s istim ciljem – da se riješimo zagađenja.


Opširnije u tiskanom izdanju