Kantrida

Odluka o oduzimanju koncesije tek mrtvo slovo na papiru: Plažom Ploče i dalje upravlja Hemingway bar

Damir Cupać

Ploče – najpoznatija riječka plaža ispod bazenskog kompleksa / Snimio S. DRECHSLER

Ploče – najpoznatija riječka plaža ispod bazenskog kompleksa / Snimio S. DRECHSLER

Na Odluku o oduzimanju koncesije, od 22. prosinca 2015. godine koncesionar je pravovremeno uložio žalbu koja je proslijeđena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kao drugostupanjskom tijelu, 29. veljače 2016. godine. No, Ministarstvo još nije donijelo odluku po žalbi koncesionara



 Još malo, iako nitko ne zna s varljivim vremenom, pa bi trebala početi sezona kupanja, a kako sada stvari stoje, najpoznatijom riječkom plažom, plažom Ploče ispod bazenskog kompleksa, i dalje će upravljati tvrtka Hemingway. Iako je Gradsko vijeće raskinulo koncesijski ugovor.


– Ovoga ljeta, kao i od 2013. godine, plažom Ploče upravlja djelomično Grad putem koncesijskih odobrenja koja izdaje za ugostiteljske terase ispred poslovnih prostora u kojima se obavlja djelatnost ugostiteljstva, a djelomično koncesionar društvo Hemingway bar d.o.o., temeljem Ugovora o koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče – pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Paralelno s pripremama za kupališnu sezonu traje i nekoliko sporova.




– Na temelju konačnog izvješća Povjerenstva za praćenje i izvršavanje Odluke o davanju koncesije i Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci za 2014. godinu, te izvješća za 2015. godinu, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj 22. prosinca 2015. godine donijelo Odluku o oduzimanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci jer koncesionar Hemingway bar d.o.o. Opatija nije poštovao odredbe Ugovora o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče u Rijeci, sklopljenog 13. svibnja 2013. godine, odnosno jer nije sukladno preuzetoj ugovornoj obvezi izvršio investicijska ulaganja u prve dvije godine trajanja Ugovora o koncesiji.


Na Odluku o oduzimanju koncesije, od 22. prosinca 2015. godine koncesionar je pravovremeno uložio žalbu koja je sa spisom predmeta proslijeđena Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kao drugostupanjskom tijelu, dana 29. veljače 2016. godine. Ministarstvo do danas nije donijelo odluku po žalbi koncesionara, pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


Budući da je riječ o neodređenoj situaciji, pitali smo ispunjava li koncesionar ugovorne obveze.


– Ugovorom o koncesiji koncesionar je dužan na ime gospodarskog korištenja pomorskog dobra i dalje plaćati godišnju koncesijsku naknadu koja se sastoji iz dva dijela – stalni dio godišnje naknade za koncesiju iznosi 138.000 kuna godišnje i podmiruje se do zadnjeg dana u prvom mjesecu godine za koju se plaća, promjenjivi dio naknade iznosi 3,2 posto godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području i plaća se najkasnije do 1. kolovoza tekuće godine, po završnom računu za proteklu kalendarsku godinu. Koncesijska naknada je plaćena za razdoblje od izdavanja koncesije, odnosno za 2013. i 2014. godinu, stalni i promjenjivi dio, te stalni dio za 2015. godinu – promjenjivi dio još nije dospio na plaćanje, dok stalni dio koncesijske naknade za 2016. godinu koji je dospio na plaćanja 31. siječnja 2016. godine nije podmiren. Koncesionaru je upućena opomena s pozivom na plaćanje – zaključili su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.