Hrabri pothvati

Odlazak dr. Miomira Zelića podsjetio na bogatu medicinsku povijest

Barbara Čalušić

Dr. Miomir Zelić / Snimio Ivica Tomić

Dr. Miomir Zelić / Snimio Ivica Tomić

Transplantacija bubrega u Rijeci prvi je put obavljena 30. siječnja 1971., samo desetljeće nakon što su takvi složeni zahvati prvi put obavljeni u vodećim svjetskim medicinskim centrima



RIJEKA  Odlazak dr. Miomira Zelića, kiruruga koji je kao mladi liječnik bio dio tima dr. Vinka Frančiškovića koji je prije gotovo pola stoljeća izveo prvu transplantaciju bubrega u bivšoj državi, još je jednom podsjetio na ljude koji su pionirskim i nerijetko vrlo hrabrim pothvatima ispisivali bogatu medicinsku povijest Rijeke.


Transplantacija bubrega u Rijeci prvi je put obavljena 30. siječnja 1971. godine, samo desetljeće nakon što su takvi složeni zahvati prvi put obavljeni u vodećim svjetskim medicinskim centrima. Samo četiri mjeseca nakon transplantacije bubrega sa živog darivatelja, izvedena je i prva kadaverična transplantacija, a Rijeka je postala prvi transplantacijski centar u tadašnjoj državi.


Transplantacija bubrega koja pretpostavlja multidisciplinaran tim tih je godina bila zamašnjak razvoja riječke bolnice. Zahvaljujući razvoju ovih grana medicine u Rijeci prije gotovo pola stoljeća otvoren je i put razvitka niza drugih struktura poput transfuziologije, mikrobiologije, imunologije i patologije, bez kojih bi suvremena medicinska znanost bila nezamisliva.




Riječka Klinika za urologiju prije deset godina postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za transplantaciju bubrega, a u proteklih 46 godina u Rijeci je obavljeno više od 1.200 transplantacija bubrega. Iako je nakon Frančiškovićeve ere transplantacijski program doživljavao i svoje padove, učenici dr. Frančiškovića uspjeli su zadržati poziciju u primjeni inovativnih zahvata te educirati i svoje nasljednike.


Dosad je u Rijeci prvi put u državi izvedena prva ultrazvučna dijagnostika odbacivanja transplantiranog bubrega, prve četiri simultane transplantacije bubrega i gušterače, prva transplantacija dječjeg bubrega odrasloj osobi, prva transplantacija dvaju bubrega jednoj osobi u okviru »Senior« programa Eurotransplanta i prve tri ortotopne transplantacije bubrega.  


Obavljene su i prve tri pijelocistoplastike transplantata, a zanimljivo je da su upravo riječki liječnici prije nekoliko godina obavili prvu transplantaciju bubrega u dva pripadnika vjerske zajednice Jehovinih svjedoka izbjegnuvši potrebu za transfuzijom krvi.


Koncem prošle godine, riječki su urolozi tzv. potkovičastim bubregom koji su odbili europski centri spasili dva života, a uspjeli su i presaditi bubreg djeteta starog samo 24 dana odrasloj osobi.