KD Čistoća

Odlaganje otpada u Rijeci: U ulici Riva Boduli dobili spremnike otporne na buru

Ljiljana Hlača

Prvi poluukopani spremnici ispred zgrade Luke Rijeka / arhiva NL

Prvi poluukopani spremnici ispred zgrade Luke Rijeka / arhiva NL

Spremnici su ukopani do polovice svoje visine u tlo. Izrađeni su od polietilena visoke gustoće s ukrasnom zaštitom iznad tla



U ulici Riva Boduli kućni broj 1, KD Čistoća i Grad Rijeka postavili su četiri poluukopana spremnika koja su od jučer u funkciji. Tri spremnika su zapremine 3 kubična metra i služe za odvojeno prikupljanje stakla, papira te za plastičnu, metalnu i tetra ambalažu, a jedan spremnik je zapremine 5 kubičnih metara i namijenjen je za preostali miješani komunalni otpad. Ovi spremnici su dio mreže poluukopanih spremnika koji će sukcesivno biti postavljeni u gustom urbanom centru Rijeke, a svrha im je povećanje efikasnosti usluge te očuvanje okoliša. Podsjetimo, ovakva oprema već postoji u ulici Riva broj 1 nasuprot ulaza u Luku Rijeka, a plan je isto takve spremnike postaviti i u Zanonovoj ulici. Spremnici su ukopani do polovice svoje visine u tlo. Izrađeni su od polietilena visoke gustoće s ukrasnom zaštitom iznad tla. S unutarnje strane postavljena je nepropusna vreća koja se prazni po popunjenju volumena. Obilježeni su već prepoznatljivim vizualnim identitetom – likovima Otpadnika – kao i svi ostali spremnici za otpad na području djelovanja KD Čistoća.


– Prednost poluukopanih spremnika je u većem kapacitetu nego onih nadzemnih, što zahtijeva rjeđe pražnjenje, odnosno značajno manju potrošnju vremena, vozila, opreme i energenata. Osim toga, podzemnim skladištenjem osigurana je i niža temperatura koja višestruko usporava fermentaciju i razvoj uzročnika neugodnih mirisa te je kvalitetnim sustavom zatvaranja ujedno poboljšana higijena prostora te onemogućen pristup štetočinama, kao i pomicanje i prevrtanje posuda, što je čest problem za vrijeme vjetrovitih razdoblja u Rijeci. Naravno, nije nevažno istaknuti da je potrebna manja površina vrijednog gradskog prostora, ukazuje na prednosti ovakvih posuda investitor.


Vrijednost investicije je 173.550 kuna, od čega je za spremnike izdvojeno 74.541 kuna s PDV-om, a ostatak su troškovi projektiranja i ugradnje. Izvođač građevinskih radova bilo je Kvarner graditeljstvo, a proizvođač spremnika je tvrtka Aplast iz Slovenije.