Skinuto s dnevnog reda

Odgođena rasprava o riječkom kazalištu: Intendant Blažević je u SAD-u, poslovna direktorica slomila nogu

P. N.

Bez njih nema smisla raspravljati o izvješću. Nadam se da me nećete optužiti da je i to što je poslovna direktorica slomila nogu falsifikat, rekao je Obersnel



Gradonačelnik Vojko Obersnel povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća raspravu o izvješću o prošlogodišnjem rada HNK Ivana pl. Zajca. Obrazložio je to tvrdnjom da je intendant kazališta Marin Blažević u SAD-u zbog ranijih obveza, dok je poslovna direktorica jučer slomila nogu.


– Bez njih nema smisla raspravljati o izvješću. Nadam se da me nećete optužiti da je i to što je poslovna direktorica slomila nogu falsifikat, rekao je Obersnel.


S dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća povukao je i prijedlog da se odbije ponuda tvrtke HERA S.p.A, suvlasnika Energa za prijenos poslovnih udjela.




Na to se na aktualnom satu osvrnula vijećnica HDZ-a Ivona Milinović koja je s odobravanjem pozdravila povlačenje ove odluke nakon, kako je rekla, upozorenja sa sjednica pojedinih odbora, da je prijedlog kojim se Grad Rijeka odriče prava prvokupa, pa čak ako cijena bude i jedna kuna, protuzakonit. Ona smatra da je potrebno otvoriti raspravu na Gradskom vijeću o toj temi, a podloga za tu raspravu trebala bi biti i cjelovita analiza ekonomske isplativnosti kupnji ovih udjela.


Vijećnica HDZ-a smatra da se vijećnicima željelo „podvaliti“ takvim člankom kojim se Grad odriče toga prava. No, gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi da nitko nikome ništa nije želio podvaliti te da će se o toj temi vrlo brzo raspravljati.


– Da, moj je prijedlog da se od toga prava odustane, ali prihvaćam da vi možete imati drugačiji stav i poštujem to. No, tada treba razmisliti kako prikupiti tri milijuna eura za koje talijanski partner prodaje svoj udio – kazao je Obersnel.


U prijedlogu o kojemu se danas trebalo raspravljati piše da „Grad Rijeka u ovom trenutku, iz razloga nepoštovanja procedure utvrđene Društvenim ugovorom, nije u mogućnosti prihvatiti ponudu HERA S.p.A za kupoprodaju poslovnih udjela u Društvu, a niti će Grad Rijeka koristiti svoje pravo prvokupa tih poslovnih udjela“ te je pojašnjen ovakav stav: 


„Dostavljenim nacrtom ugovora o prijenosu poslovnih udjela, u bitnome, utvrđuje se da je HERA S.p.A. zakoniti i valjan imatelj dva poslovna udjela čiji je nominalni iznos oko 78,5 milijuna kuna te predstavlja ukupno 34 posto temeljnog kapitala. Nacrt ugovora o prijenosu poslovnih udjela koji je Grad Rijeka zaprimio nije dostavljen na propisani način, niti ima propisanu formu i sadržaj jer je riječ isključivo o nacrtu ugovora, a ne o ugovoru sklopljenom s trećom osobom pod odgodnim uvjetom i s točno definiranim elementima prodaje i prijenosa poslovnih udjela, kako je to Društvenim ugovorom izričito određeno“.