CIVILNE INICIJATIVE

Odabrani projekti “Zelenog vala”: Evo što će sve Riječani urediti i uljepšati u svom gradu

Ljiljana Hlača

Cilj »Zelenog vala« bio je da kvalitetne civilne ideje i inicijative koje imaju jedan motiv; a to je učiniti Rijeku boljim mjestom za život – dođu do sredstava, realiziraju se i tako postanu opipljive



RIJEKA Trešnje na Kozali, šumski vrt na Turniću ili napokon od smeća očišćena površina koja je više od desetljeća i pol »omotana« metalnim panoima iza kojih je deponiran srednjovjekovni zid na Školjiću?


Sve navedeno moglo bi se ostvariti jer su to samo neki od projekata koji su maštom osvojili »Vijeće građana«, tijelo koje je odlučivalo o projektima koji su pristigli na javni poziv »Zelenog vala«.


Javni poziv


Podsjetimo, »Zeleni val« bio je ekološki usmjeren javni poziv Europske prijestolnice kulture s ciljem da kvalitetne ideje i inicijative koje imaju jedan motiv; a to je učiniti Rijeku boljim mjestom za život – dođu do sredstava i tako postanu opipljive.




Tako će se, zahvaljujući Zelenom valu, urediti zelena površina ispod Primorske kuće na dijelu gdje su sada klupe omeđene zidom, kao i stepenice koje spajaju Žabicu i Ciottinu ulicu uz Kapucinsku crkvu Gospe Lurdske, rekli bi neki za to – napokon. U zelenu skrb i komunalno opremanje ulazi prostor ispred OŠ Centar i Građevinske škole u Rijeci, gdje nažalost zna biti dosta smeća te zelenilo oko OŠ Vladimira Gortana, dok će prostor između ulica Save Jugo Bujkove i Škurinjskih žrtava oko brojeva 30 i 38 (Škurinje) dobiti senzornu mikrokompostanu. Jedan projekt ukazat će da Školjić ima ljekovito stablo, ginko, a uredit će se i plato ispred Robne kuće Vežica.


U realizaciju zapravo ulazi ukupno 11 zelenih projekata, a uglavnom je riječ o aktivnostima koje će očistiti parkovne i javne površine, hortikulturno urediti ih ili ih staviti u službu vrtlarstva sa svim pratećim aktivnostima koje idu uz to; od kompostiranja, radionica pa do prikupljanja kišnica, sadnje biosjemenja i slično.


Njihovi radni nazivi su: Zeleni Sušak – hommage Josipu Kulfaneku I (Grupa građana – Sušačka akcija), Zeleni Sušak – hommage Josipu Kulfaneku II (Grupa građana – Sušačka akcija), Primorski park u srcu grada (Urbani separe), Tematski park Ginko (Kvart za 5), Džepni park Lješnjak ( Kvart za 5), Rijeka jestivi grad (Tranzicijska inicijativa Rijeka), Jestivi grad – uređenje platoa ispred bivše robne kuće Gornja Vežica (Grupa solidarne razmjene Rijeka -Istok), Zeleni gradski otoci (Društvo prijatelja waldorfske pedagogije), Senzorna mikrokompostana (Inicijativa građana Škurinja), Ozelenjivanje kvarta simbolom grada (Inicijativa građana – Kristian Starčić, Goran Jovanović i Vlado Dubrović), Urbana intervencija na stepenicama uz autobusni kolodvor Žabica (Inicijativa građana Za ljepšu Rijeku).


Sklapanje ugovora


Iznos potpora po projektu kreće se od 10.000 kuna do maksimalno 30.000 kuna, dok je natječaj bio otvoren do 23. studenoga 2018. godine. Uz »Zeleni val«, Europska prijestolnica kulture imala je još jedan poziv »Civilne inicijative«, a u okviru kojeg su se prijavljivali programi koji bi društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom podigli kvalitetu života u gradu (druženja, susreti, manifestacije, okoliš zgrade, kvarta i slično). No, lista je zbog prigovora jednog prijavitelja na revidiranju.


Iako se očekivao puno veći broj prijavitelja za »zeleni« dio programa, s obzirom na to da se u javnosti dosta puno govori o čistoći grada i komunalnoj opremljenosti, organizator je ipak zadovoljan odazivom. Presudnu ulogu za »prođu« bila je održivost, stoga će prijavitelji biti zaduženi za održavanje učinjenog.


Rok izvedbe svih navedenih aktivnosti je kraj godine, a kako saznajemo, sada će uslijediti – nakon što se ponovo utvrde troškovnici – sklapanje ugovora.