Ljeto na Školjiću

Od šivanja do programiranja: Posjetili smo radionice CTK Rijeka

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Više od dva desetljeća djeca, učenici i mladi započinju svoje ljeto na radionicama koje priprema CTK Rijeka u suradnji s brojnim organizacijama, a ove godine ta je ustanova ponudila impozantan broj od 29 radionica, od čega je čak 16 radionica za polaznike bilo besplatno



Od šivanja do informatike, za svakoga ponešto, njih 220, punih mjesec dana i tako već 23 godine – kratki je opis onoga što se od kraja školske godine pa sve do sredine srpnja događalo na Školjiću u sklopu tradicionalne manifestacije Centra tehničke kulture »Ljeto na Školjiću«. Više od dva desetljeća djeca, učenici i mladi započinju svoje ljeto na radionicama koje priprema CTK Rijeka u suradnji s brojnim organizacijama, a ove godine ta je ustanova ponudila impozantan broj od 29 radionica, od čega je čak 16 radionica za polaznike bilo besplatno.


Kao i svake godine iznimno posjećene radionice okončane su završnom svečanošću na kojoj su polaznici predstavili sve ono što su od završetka školske godine pa do sredine srpnja na Školjiću stvorili i naučili, a radilo se zaista svašta, jer moglo se sastavljati i programirati robote, šivati, baviti maketarstvom ili pak aviomodelarstvom. Učilo se tu i i kako sudjelovati u prometu, kako se odgovorno ponašati prema životinjama, a moglo se otkriti i tajne o zvijezdama, planetima i asteroidima, kao i tajne svemira.


Multimedija


Bilo je na Školjiću i kreativno-likovnih radionica, kao i dramskih radionica na engleskom i talijanskom jeziku, ali glumom se bavilo i na hrvatskom jeziku. Bavilo se i glagoljicom, ekologijom, održivim načinima života, odvajanjem otpada i recikliranjem, a moglo se čak završiti i tečaj za voditelja brodice.




Velik broj radionica, njih 13, bio je iz multimedije i programiranja, a u okviru njih snimali su se videouradci, pričalo o filmovima, ali i gledalo filmove te bavilo fotografijom i fotografiranjem. Kroz čak osam radionica polaznici su uvedeni i u digitalni svijet, otkrivali tajne programiranja, učili kako svoj dom učiniti »pametnijim«, a bilo je i onih koji su ovladali grafičkim dizajnom. Ukratko, 180 polaznika dobilo je priliku isprobati neke potpuno nove stvari, u kojima se nikad nisu okušali, ali i ponoviti već znano gradivo ili obnoviti zahrđalu vještinu.


Ukupno je, kaže Hana Galogaža iz CTK-a, odrađeno 260 sati radionica, a najveći interes bio je za radionice kojima se učenicima od ranije dobi želi približiti svijet tehnologije, točnije robotike, programiranja te obrade i izrade fotografije.


– CTK je zbog velikog interesa otvorio još jedan termin za održavanje radionice o korištenju simpatičnih mBot-ova, a osim prema tehnologiji učenici su pokazali i velik interes prema astronomiji, glumi na stranim jezicima te ekologiji – kaže Galogaža.


U sklopu radionica bilo je i izleta pa su tako posjetili Park prirode Učka i Grobničku pistu, a bez obzira na to koju su radionicu pohađali svi se slažu da su se odlično zabavili i puno toga naučili. Među njima ima i učenika koji redovno pohađaju programe CTK-a poput Bartola Prgića iz OŠ Nikole Tesle koji u CTK navraća tijekom cijele školske godine, a ovo je ljeto odlučio nova znanja steći u dvije radionice.– Pohađao sam modelarstvo i programiranje, a uz CTK išao sam i na radionice Doma mladih. Naučio sam svašta. Sve ono što se u školi ne može naučiti – ističe Bartol.


Sva  odlična zabava ne bi bila moguća bez 15 partnera koje redom čine Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, AnimatoRi, Autoklub Rijeka, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Fotoklub Color, Kino video klub Liburnija film, Klub za samogradnju i modelarstvo »Krila Kvarnera«, Link – kreativne radionice, Maketarski klub, Zeppelin Mali roboti, Park prirode Učka, RI Eko, TRY theatre, Kreativni kolektiv Kombinat i Umjetnička organizacija KRILA, ali i bez financijske potpore Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i Primorsko-goranske županije te Grada Rijeke.



Stigne se i na more


Glagoljica, talijanski jezik i radionica ophođenja prema životinjama bili su odabir učenice OŠ Gornja Vežica Dee Katančević, a uz tri radionice CTK-a našla je vremena i za radionice 3D printanja i modeliranja Tehničkog centra mladih. Iako se na prvi pogled čini prezahtjevno, Dea otkriva da se uz dobru organizaciju sve to može, a stigne se i na more.


– Sviđa mi se da su mi dani ispunjeni i da radim nešto, a ne da samo sjedim kod kuće. Vjerujem da ću i drugo ljeto praznike iskoristiti na isti način jer ovo mi nije prvi put da sudjelujem u radionicama CTK-a – kaže Dea.


Za razliku od nje, Teo Štiglić iz OŠ Gornja Vežica ovo se ljeto prvi put našao u CTK-u i to na radionici programiranja, a iskustvo na radionici pozitivno je u svakom pogledu. Pozitivno iskustvo imaju i voditelji radionica, a prvi put među njima su se našli Suzana Ravaršan i Stjepan-Emanuel Mandekić koji su učenicima otkrili tajne animiranog filma, a želja ima je kažu naučiti djecu i mlade da ne budu samo pasivni korisnici novih tehnologija, već da korištenjem tehnologija razvijaju svoju kreativnost.