Izletište

Od pilatesa i joge do “off roada”: Pogledajte kako je izgledala sportska nedjelja na Platku

Barbara Čalušić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Rekreativci i izletničari jučer su mogli uživati u prekrasnom danu i brojnim sportovima poput nordijskog hodanja, joge, pilatesa i aerobika, ali i utrke romobila, jahanja i streličarstva. Kao novost predstavljen je off road duathlon i crossminton



PLATAK Šesta ujedno i posljednja manifestacija u sklopu ovogodišnjeg Ljeta na Platku »Summer Sport Games« koja se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Goranskog sportskog centra održala na Platku okupila je jučer oko 2.000 posjetitelja.


Rekreativci i izletničari jučer su mogli uživati u prekrasnom danu i brojnim sportovima poput nordijskog hodanja, joge, pilatesa i aerobika, ali i utrke romobila, jahanja i streličarstva. Kao novost posjetiteljima je predstavljen off road duathlon i crossminton.


– Došli smo do šeste i završne manifesticije, i kao što možete vidjeti odaziv je velik. Naša namjera je bila sa svakim novim izdanjem donijeti i neki novitet, neki novi vid rekreacije. U tome su nam pomagali i sami građani sa svojim prijedlozima kako bi se željeli rekreirati, a s obzirom na to da smo već u lipnju imali preko 2.000 posjetitelja, prikupili smo i dosta prijedloga. U lipnju smo prvi put uveli jahanje u ponudu, a danas je novost speedminton odnosno crossminton koji spaja squash i i badminton. Za Platak je ovaj sport zanimljiv jer se može igrati i po vjetru. Drugi novitet je duathlon u čemu nam pomaže Biciklistički klub Grobnik, a koji predstavlja kombinaciju vožnje bicikla i trčanja. Tu je i vježbanje za koje postoji jako velik interes. Vježbe vodi Mario Mlinarić poznat iz Života na vagi koji nam se priključio i pomogao tako da promoviramo zdravi način života, rekao je Dalibor Korenić, tajnik Saveza sportske rekreacije »Sport za sve«.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić





Biciklistička staza na Platku ima 23 kilometra i 300 metara visinske razlike, a trkačka je šest kilometara i sto metara visinske razlike. Kako smo doznali od Hrvoja Brnelića, predsjednika Biciklističkog kluba Grobnik, biciklistička staza ide prema Klani i potom se vraća na Platak, a trkačka prema šetnici Jasenovici te se također vraća na Platak. U međuvremenu sudionici utrke izmjenjuju štafete, a jučer je u više kategorija duathlona svoje snage odmjerilo pedesetak sudionika.


I podžupan Marko Boras Mandić i načelnica Općine Čavle Ivana Polić zadovoljni su kako se razvija novi Platak.


– Ako svake godine bude rastao broj ljudi kao ove godine, mi ćemo biti više nego zadovoljni, kazala je na otvorenju načelnica Cvitan Polić, dok podžupan Boras Mandić podsjeća da je Županija u Platak zadnjih godina uložila već oko 30 milijuna kuna, a sad je u tijeku upravo i popravak ceste u dužini od oko jednog kilometra, koja će do zimske sezone biti na toj dionici dovršena, a za potpunu sanaciju onda će još nedostajati oko 1,5 kilometar do spoja na glavnu cestu, što se planira 2019. godine dovršiti.


– Da ste na Platak došli u ovo doba prije pet godina, ne biste zatekli gotovo nikog. Sada ovdje vikendom prođe i nekoliko tisuća ljudi, parking je pun čak i kad nema manifestacija kao što je ova. Primorsko-goranska županija doista je vjerovala u ovaj projekt, nastavljamo biti ambiciozni i nećemo prestati raditi dok Platak ne postane izletište broj jedan u cijeloj Hrvatskoj. Bit je upravo ova ljetna sezona, rekreacija i sport kroz cijelu godinu, rekao je Boras Mandić.