Kreativa

Od jeseni besplatne umjetničke radionice na Narodnom učilištu, evo što sve možete naučiti ako imate 54+

Ingrid Šestan Kučić

RIJEKA – »Kreativa 54+« naziv je novog programa Narodnog učilišta koji se financira iz Europskog socijalnog fonda te je namijenjen svim građanima koji su napunili 55 godina, a žele se educirati iz područja umjetnosti. Navodeći kako se program sastoji od devet besplatnih radionica ravnateljica Narodnog učilišta, Heni Strčić, na konferenciji za novinare najavila je da će zainteresiranim građanima ponuditi sudjelovanje u tri radionice glazbene umjetnosti, četiri radionice crtanja i slikanja te dvije radionice keramike.– Ovo je četvrti europski projekt u kojem se Narodno učilište pojavljuje kao nositelj, no po prvi put projekt nije usmjeren prema nezaposlenim osobama i njihovom zapošljavanju, već prema građanima starije dobi s ciljem poboljšanja socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, kazala je ravnateljica.

Vrijednost projekta je 452 tisuće kuna, a 85 posto tih sredstava je bespovratno, dok ostatak osigurava Ministarstvo kulture. Projekt će trajati 10 mjeseci, a prve radionice započet će s radom u drugoj polovici listopada. Drugi ciklus radionica počet će u veljači, a svaka će radionica trajati četiri mjeseca te će se organizirati jednom tjedno. Riječ je o novoosmišljenim programima u koje će se moći besplatno uključiti ukupno 90 građana, a 10 mjesta rezervirano je i za gluhe te nagluhe osobe za koje će se osigurati prevođenje na znakovni jezik.


Narodno učilište / Foto R. Brmalj


Narodno učilište / Foto R. Brmalj






Narodno je učilište ujedno najavilo i sutrašnji Dan otvorenih vrata koji će se održati u periodu od 8 do 20 sati. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u okviru koje se budući polaznici te ustanove mogu upoznati s oko 180 programa koji su u ponudi te ujedno mogu ostvariti i 10 posto popusta prilikom upisa programa. Kao novost ravnateljica je istaknula samostalnu provedbu programa prekvalifikacije za fizioterapeutske i farmaceutske tehničare.



– U sklopu radionica bit će organizirani i posjeti koncertima te izložbama, a pred kraj organizirat će se i ex tempora ispred prostorija Matice umirovljenika Grada Rijeke koja je partner projekta. Jedan od ciljeva projekta je i prepoznavanje potencijala polaznika kroz razvoj i provedbu radionica, a brojna istraživanja ukazuju na terapijski učinak kreativnosti i umjetnosti na pojedinca. Uzimajući u obzir potrebe starijih osoba projektom se doprinosi poticanju aktivnog i zdravog starenja, poticanju socijalne uključenosti i ostvarenju punog životnog potencijala starijih osoba – naglasila je Strčić.


Dodajući kako Matica umirovljenika broji gotovo pet tisuća članova Rosana Stanić je izrazila uvjerenje da će biti velik broj zainteresiranih kandidata za nove programe zaključivši da su se za članove Matice otvorile nove prilike za kreativno izražavanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.