Humanitarni maraton

Od Prasca do Prasca plivalo se srcem, unatoč kiši, grmljavini i valovima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Čak 90 sudionika okupio je 5. Humanitarni plivački maraton »Od Prasca do Prasca«, a unatoč ne baš najpovoljnijim vremenskim uvjetima, kiši, grmljavini i valovima koji su zadavali problem plivačima humanitarni maraton je uspješno održan.


Kao i prijašnjih godina, plivački maraton »Koga briga« realiziran je na dionici od Empeduja beach bara na Biviju do Morskog prasca na Kantridi. Plivati je mogao svatko, neovisno o dobi i kondiciji, a jedini je uvjet bila kotizacija u iznosu od 50 kuna za koju je svaki plivač dobio majicu s natpisom »Koga briga…«, dok je na cilju sve maratonce dočekala i okrjepa.


»Od Prasca do Prasca« dio je programa i Kultura življenja unutar projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture. Nositelj programa Kultura življenja je humanitarna udruga »Koga briga« u suradnji s brojnim partnerima, a humanitarni plivački mararon ove se godine nadovezuje na uspješnu humanitarnu akciju u Fužinama i 2. Brudetijadu održanu prošli vikend na Morskom prascu.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Sve su to akcije kojima se prikupljaju novčana sredstva za nabavu četiri lokomata, uređaja koji pomažu u vraćanju funkcionalnosti donjih ekstremiteta odraslih i djece.


Iako nije bilo bitno tko je prvi, jer plivalo se sa srcem, ipak je zabilježeno da su prvi do cilja stigli Diego Ivanović u muškoj te Edda Škorić u ženskoj ekipi. On za 30 minuta, a ona za 35 minuta. Osim što su u najbržem roku preplivali dionicu od Bivija do Morskog prsca Eddi i Diegu je zajedničko i to da im je ovo bilo prvo sudjelovanje na plivačkom maratonu, ali i da se oboje aktivno bave plivanjem.


Najmlađi sudionik imao je tek tek 8, a najstariji 68 godina. Humanitarnom maratonu se odazvao i proslavljeni košarkaš Dino Rađa, a iako su najbolji sudionici nagrađeni nagrada Dechatlona nikome nije bilo bitno tko je zauzeo koje mjesto i koliko je kome trebalo da prepliva zadanu dionicu, jer bilo je samo bitno sudjelovati, pomoći i dobro se zabaviti.