Stižu izbori, stižu ministri

Od Ljubičića i Milinovića, do Varge i Nakića: Predizborni posjeti riječkoj bolnici postali dio tradicije

Barbara Čalušić

Arhiva NL

Arhiva NL

Vlada je tu odluku donijela u srpnju prošle godine, a i sam je Varga posjetio sušački lokalitet uoči parlamentarnih izbora kad su na Sušaku započeli radovi na raščišćavanju terena na kojem je jučer započeo iskop jame



RIJEKA – Kao po uhodanom scenariju, bageri na Sušaku jučer su se pokrenuli u 11 sati i 20 minuta, trenutak nakon što su visoki uzvanici otišli s gardilišta i uputili se prema novoj barokomori i CT-uređaju. 


Jučerašnji predizborni posjet lokalitetu na kojem će jednog dana svoje mjesto naći nova riječka bolnica, postao je već svojevrsni dio tradicije.


Tako je 2007. godine, uoči parlamentarnih izbora u studenom, tadašnji HDZ-ov ministar zdravstva Neven Ljubičić u rujnu iste godine položio temeljni kamen zgrade nove hemodijalize. Novi objekt otvoren je u studenom 2009. godine, a otvorio ga je drugi HDZ-ov ministar Darko Milinović u čijem mandatu se radovi na novoj riječkoj bolnici gotovo i nisu pomicali s mrtve točke.




Sljedeći ministar zdravlja, SDP-ov Rajko Ostojić od dolaska na ovu funkciju 2011. godine uglavnom se zadržavao oko izgradnje pulske bolnice, da bi koncem 2013. godine bio jedan od potpisnika tzv. ugovora o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva KBC-a Rijeka.


Tada je ujedno rečeno da bi Rijeka cjelokupnu novu bolnicu trebala dobiti 2020. godine. Pred kraj  njegovog  mandata na sušačkom lokalitetu započeli su radovi na objektu barokomore.


Njegov nasljednik Siniša Varga u drugoj polovici svog mandata pokrenuo je donošenje odluke o davanju kreditnih jamstava riječkoj bolnici za izgradnju nove pedijatrije i ginekologije na Sušaku. Vlada je tu odluku donijela u srpnju prošle godine, a i sam je Varga posjetio sušački lokalitet uoči parlamentarnih izbora kad su na Sušaku započeli radovi na raščišćavanju terena na kojem je jučer započeo iskop jame.