Riješen problem

Obnovljen krov zgrade KBC-a, poplavljen u studenom: Novi je zaštićen od prokišnjavanja

Barbara Čalušić

Predstavnici KBC-a i ministarstva obišli obnovljena krovišta dviju zgrada KBC-a na riječkom lokalitetu / snimio V. KARUZA

Predstavnici KBC-a i ministarstva obišli obnovljena krovišta dviju zgrada KBC-a na riječkom lokalitetu / snimio V. KARUZA

Ukupni troškovi obnove iznose oko 3 milijuna kuna, od kojih vrijednost radova na zgradi poliklinike iznosi 1,2 milijuna kuna, a na zgradi Ginekologije 1,8 milijuna kuna. Sredstva za sanaciju su osigurana iz posebnog fonda za izvanredne situacije Ministarstva zdravstva



Državni tajnik Ministarstva zdravstva dr. Željko Plazonić jučer je u društvu uprave Kliničkog bolničkog centra Rijeka i novinara obišao obnovljena krovišta zgrade poliklinike na riječkom lokalitetu i Klinike za ginekologiju koji su stradali u nevremenu prošle jeseni. Obilna kiša u studenom prošle godine poplavila je prostore na petom katu zgrade Ginekologije gdje borave babinjače, uništene su tehničke instalacije, a napajanje električnom energijom je prekinuto dok je Transfuziologiji, koja je smještena na zadnjem katu poliklinike, prodorom vode ugrožen odjel za proizvodnju transfuzijskih pripravaka te laboratoriji za testiranje krvi darivatelja.



Na pitanje kako teku radovi na izgradnji nove bolnice na Sušaku i kad se očekuje početak gradnje objekta bolnice za majku i dijete državni tajnik Ministarstva zdravstva ustvrdio je da je izgradnja bolnice zahtjevan proces.


– Davati paušalne izjave kako bih prikupljao sebi poene u bilo kojem smislu, nije moj stil i način rada i ne želim tako komunicirati. Svi projektanti i građevinari znaju da je gradnja bolnice najkompliciranji i najzahtjevniji projektni zadatak. Mi smo u ovom trenutku sagledali sve detalje tog projekta i stalno ga unapređujemo s ciljem da ga maksimalno pripremimo za budućnost, što je vrlo teško. Vjerojatno ćemo morati u tome koristiti konzultatne, rekao je Plazonić dodajući da izgradnji objekta na Sušaku predstoji javno nadmetanje i odabir izvođača te da se nada da će radovi početi u drugoj polovici ove godine.




– Sve ide po planu i zacrtanoj dinamici. Osobno nisam prijatelj ideje da napravimo fazu jedan, pa fazu dva, već da se u jednom zahvatu naprave obje faze sa skraćivanjem vremena trajanja tog projekta na tri ili nešto više godina jer nam razvoj medicine nameće tempo da u tome budemo što brži. Mislim da zato vremenski moramo projekt skratiti što je moguće više, poručio je Plazonić.



Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu prof. dr. Sanja Balen jučer je podsjetila kako je brzom reakcijom bolničkih zaposlenika spašena vrijedna aparatura i zadržan kontinuitet u opskrbi krvlju i krvnim pripravcima.


– Ovdje se nalazi oprema u vrijednosti dva milijuna kuna koja nasreću nije stradala, a zahvaljujući izuzetno brzoj reakcije našeg ravnatelja i uprave te Ministarstva zdravstva, u rekordnom smo roku sanirali štetu. Dobili smo novi krov, a sam je štetni događaj saniran u deset dana. Ministar zdravstva i državni tajnik došli su na lice mjesta četiri dana nakon što se šteta dogodila, vidjeli su o čemu se radi. Srećom i brzom intervencijom naših djelatnika svi su aparati brzo zaštićeni tako da do nikakve štete u laboratorija za testiranje i proizvodnju krvnih pripravaka nije došlo. Ovo je bio izvrstan timski rad koji je pokazao kako dobro funkcioniraju naši djelatnici, ministarstvo i naša uprava, rekla je Balen.


Ukupni troškovi cijelog projekta iznose oko tri milijuna kuna, od kojih vrijednost radova na zgradi poliklinike iznosi 1,2 milijuna kuna, a na zgradi Ginekologije 1,8 milijuna kuna. Sredstva za sanaciju su osigurana iz posebnog fonda za izvanredne situacije Ministarstva zdravstva.


– Bitno je da smo efikasno i brzo riješili ovaj problem u čije se rješavanje maksimalno uključila čitava jedna ekipa bolnice i ministarstva. Financijska su sredstva osigurana i isplaćena, a na ovaj način dokazali smo da se timskim radom brojne stvari mogu brzo i efikasno napraviti, izjavio je Plazonić dok je ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac dodao da su krovišta ovih dvaju važnih objekata riječke bolnice sada zaštićena od prokišnjavanja.