Gužvi još nema

Obišli smo riječke knjižare i uvjerili se – novčanici roditelja školaraca bit će lakši za 1.500 kuna

Ingrid Šestan Kučić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Unatoč tome što će sve osnovce udžbenici u rujnu dočekati na školskim klupama, trošak početka školske godine i dalje se mjeri u stotinama i tisućama kuna. Najskuplji rujan očekuje roditelje prvašića koji u školski svijet ulaze od nule



RIJEKA – Iako do početka školske godine ima još puna tri tjedna, roditelji školaraca već su krenuli u potragu za školskim priborom i drugim nastavnim materijalom, a u riječkim knjižarama kažu da iako se kupuje, najveće gužve očekuju krajem kolovoza i početkom rujna. No, slažu se trgovci, uvijek ima onih koji na vrijeme vole obaviti nabavku nužnih školskih potrepština i pritom ne štede, jer kako navodi voditelj riječke poslovnice V.B.Z. knjižare Robert Šepac, nije nužno da se kupuje jeftinije.


– Nema pravila. Većina kupuje ono što im se sviđa, no ipak više se kupuje na kartice i na rate. Ima i gotovine, a trenutačno najviše navraćaju da bi naručili radne bilježnice. Ove su godine za osnovce udžbenici besplatni pa se naručuju samo radne bilježnice, ali ni za to nemaju svi roditelji potreban popis, kaže Šepac.


Zahvaljujući besplatnim udžbenicima ove godine će novčanici roditelja osnovaca lakše disati, jer u odnosu na lani uštede će se kretati od petstotinjak kuna, koliko stoji komplet udžbenika za prvi razred pa sve do tisuću kuna koliko su samo za udžbenike svake godine izdvajali roditelji osmaša. Međutim, unatoč tome što će sve osnovce udžbenici u rujnu dočekati na školskim klupama, trošak početka školske godine i dalje se mjeri u stotinama i tisućama kuna. Najskuplji rujan očekuje roditelje prvašića koji u školski svijet ulaze od nule.


Likovna kutija




– S kvalitetnom torbom, priborom i radnim bilježnicama trošak opremanja prvašića popenje se i do 1.500 kuna. Cijene školskih torbi su od 200 do 80 kuna. Najskuplje su torbe upravo za prvašiće, a ove od 800 kuna sadrže i vrećicu za tjelesni te pernicu. To su kompleti 3 u 1. Za prvašiće su torbe skuplje jer moraju biti anatomske. Pernicama se cijena kreće od 30 do dvjestotinjak kuna, a te najskuplje su na tri kata i sadrže flomastere te bojice, navodi Šepac.



U veći školski izdatak ulaze radne bilježnice, a za komplet je ovisno o uzrastu i izdavaču potrebno izdvojiti od 150 kuna, koliko košta radni materijal za prvašiće pa do 700 kuna, koliko iznosi cijena kompleta radnih bilježnica za osmaše. Pod veći trošak svrstava se i pribor za likovni, jer puna likovna kutija koja sadrži sve ono što će školarcima tijekom školske godine trebati ima početnu cijenu od 230 kuna.


– Ne znam koliko je jeftinije kupovati pojedinačno materijal za likovni, jer njegova cijena prvenstveno ovisi o kvaliteti. Ima zaista kvalitetnih marki, a ima i onih drugih koje su puno jeftinije, kaže voditelj V.B.Z.-a.


Ono što ne sadrži likovna kutija je likovna mapa, a za nju treba izdvojiti pedesetak kuna, onda je tu još i pregača po cijeni od sedamdesetak kuna. Pojedinačno je pak za vodene boje u prosjeku potrebno izdvojiti dvadesetak kuna, za tempere 25 do 45 kuna, ugljen za crtanje 25 kuna, za čašu za vodene boje i tempere 8 kuna, drvene bojice 15 do 25 kuna, pastele 6 do 26 kuna, plastelin 15 do 25 kuna, a kistovi se mogu naći po 5 kuna. No, s potrepštinama za likovni ne završava i trošak za roditelje, jer nedostaju još bilježnice i pisanke.


Bitan izgled


– Cijene pisanki su od 2 do 9 kuna, bilježnica A4 6 do 20 kuna, zadaćnica 2,5 kune. Te cijene variraju zbog debljine papira, a najbolje je kupiti bilježnice s papirom od 80 grama, jer su izdržljivije. Pogotovo je to bitno za prvašiće koji još nemaju razvijenu vještinu pisanja pa se puno briše, savjetuje Šepac.


Uz kvalitetu bitan je i izgled, ako ne roditeljima, onda svakako školarcima, a kada su dječaci u pitanju, Šepac kaže da je već godinama nepogrešivi hit oprema na Real i Barcelonu, kao i Spiderman. S djevojčicama je situacija malo kompliciranija, jer se kod njih trendovi mijenjaju. One mlađe, kaže Šepac, traže Barbie i Frozen, a nešto starije Gorjuss.



Radne bilježnice od 150 do 700 kunaŠkolske torbe od 200 do 800 knVrećica za tenisice 100 knPisanke od 2 do 9 knBilježnice od 6 do 20 knPernice od 30 do 200 knVrećice za obuću 20 knLikovna mapa 50 knPuna likovna kutija od 230 do 290 knPregača za likovni 70 knTempere od 10 do 45 knVodene bojice od 8 do 30 knKistovi 5 knFlomasteri od 10 do 70 knUgljen za crtanje 25 knPastele od 6 do 26 knDrvene bojice od 15 do 25 knOprema za tjelesni 200 kn


Koliki je početak školske godine udar na kućni budžet, najbolje zna Žaklina Milojević koja nabavlja školsku opremu za čak petero školaraca.


– Majka sam sedmero djece, a od toga su dvoje osnovci, a troje srednjoškolci. Samo za dvoje osnovaca, učenike 2. i 6. razreda, za radne bilježnice ću izdvojiti 550 do 600 kuna. O srednjoškolcima bolje da ne govorim. Udžbenici za automehaničara su dvije tisuće kuna, za Prometnu školu 1.500, a koliko će me koštati udžbenici za kćer koja je ove godine upisala Medicinsku školu, farmaceutski smjer, još ne znam. Međutim snalazimo se i iako je skupo, može se. Udžbenike za srednju školu kupujemo polovne ili ih pak fotokopiramo. Tako sam lani sinu uspjela osigurati udžbenike za 800 kuna. Ostali školski pribor nabavljamo kontinuirano tijekom cijele godine, pogotovo kad su neke akcije. Ne kupujemo najjeftinije, jer ne želim da djeca imaju škart, ali se snalazimo. Skupo je, ali djeca moraju u školu. Treba znati kako se organizirati i onda se sve može. Naravno da se ne može ako se troši na neke druge nepotrebne stvari, zato ljudi kukaju. Još ću vam samo reći da mi je suprug zaposlen u »3. maju«, zaključila je Milojević.


Trajni izdaci


Polovni udžbenici za srednjoškolca pravilo su i u obitelji Vujašević iz Delnica čiji sin Masimo sada kreće u treći razred Željezničko tehničke škole Moravice. Majka Snježana kaže da se udžbenici nabavljaju u školi.


– Računamo da ćemo za udžbenike izdvojiti 700 kuna, a za ostale potrepštine još dvjestotinjak kuna. Nismo još ništa kupili, samo razgledavamo. Kupujemo i u Delnicama i u Rijeci, jer smo u Rijeci često, kaže majka delničkog srednjoškolca.


S izlaskom iz knjižare ili pak trgovačkih centara koji su također police napunili školskim priborom troškovi roditelja ne prestaju, jer puna školska torba tek je početak jesenjeg udara na kućni budžet. Tu je još oprema za tjelesni za koju u prosjeku treba izdvojiti dvjestotinjak kuna, odjeća i obuća za godinu dana starijeg školarca i novu sezonu, a nakon toga s početkom rujna kreću i oni trajni mjesečni izdaci za izvanškolske aktivnosti, marendu, produženi boravak, izlete i konstantno obnavljanje školske opreme.