Izborna promidžba

Obersnelu 72, Buriću 35, a Staničiću 25 tisuća kuna

Damir Cupać

Pravo na najveću naknadu ima SDP-ova koalicija kojoj će se isplatiti 75.000 kuna, slijedi HDZ s 35.000 kuna, Akcija mladih i Živi zid dobit će 25.000 kuna, a nezavisna lista Hrvoja Burića, Lista za Rijeku-Pametno, Most i HNS po 10.000 kuna



Iz riječkoga gradskoga proračuna za troškove izborne promidžbe za izbor članova predstavničkoga tijela izdvojit će se 185.000 kuna, a tome treba dodati i oko 130.000 kuna za promidžbu kandidata za gradonačelnika. S obzirom na konačne rezultate izbora za članove Gradskog vijeća Grada Rijeke pravo na najveću naknadu ima SDP-ova koalicija kojoj će se isplatiti 75.000 kuna, slijedi HDZ s 35.000 kuna, Akcija mladih i Živi zid dobit će 25.000 kuna, a nezavisna lista Hrvoja Burića, Lista za Rijeku-Pametno, Most i HNS po 10.000 kuna.


S obzirom na konačne rezultate izbora za gradonačelnika Grada Rijeke pravo na naknadu troškova izborne promidžbe ostvaruju Vojko Obersnel, Hrvoje Burić i Kristjan Staničić za prvi krug te Obersnel i Burić za drugi krug. Novi-stari gradonačelnik dobit će tako naknadu za promidžbu u iznosu od 72.000 kuna, Hrvoje Burić nešto preko 35.000 kuna, a Staničić oko 25.000 kuna.


Naime, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe propisano je da pravo na naknadu troškova izborne promidžbe iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju političke stranke i liste grupe birača koje na izborima dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, zatim kandidati koji na izborima za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.




– Zakonom je propisano da visinu naknade troškova izborne promidžbe utvrđuje Vlada Republike Hrvatske posebnom odlukom, i to najkasnije sedam dana od dana objave odluke o raspisivanju izbora. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 27. travnja 2017. donijela Odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Na izborima za članove gradskog vijeća i županijske skupštine u jedinicama lokalne i područne samouprave koje imaju od 100.001. do 200.000 stanovnika, stranke ili liste koje postanu parlamentarne imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 5.000 kuna za svakog člana, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Kada je riječ o naknadi kandidatima za gradonačelnika, naknada se raspoređuje između razmjerno dobivenim glasovima, a visina naknade za najveći broj dobivenih glasova kandidata u prvom izbornom krugu na izborima za gradonačelnika velikoga grada i njegove zamjenike iznosi 60.000 kuna. U svakom sljedećem izbornom krugu naknada se raspoređuje između kandidata koji su ušli u idući krug izbora, razmjerno dobivenim glasovima, a visina naknade se određuje u iznosu od 20 posto od iznosa naknade u prvom krugu. To znači da kandidat koji je u drugom krugu izbora ostvario veći broj glasova ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 20 posto od 60.000 kuna, odnosno 12.000 kuna.