Gradonačelnikova tiskovna konferencija

Obersnel upozorio na opasnost neprihvaćanja proračuna: ‘Ne bježim od izbora, ali to zaustavlja sve projekte’

Tihana Tomičić

»Nisam nervozan, ni u panici«, poručio je Vojko Obersnel Srednjem bloku i ostalima u Gradskom vijeću / Snimio Ivica TOMIĆ

»Nisam nervozan, ni u panici«, poručio je Vojko Obersnel Srednjem bloku i ostalima u Gradskom vijeću / Snimio Ivica TOMIĆ

Za velike projekte važan doslovno svaki tjedan, a kamoli šest mjeseci odgode, upozorio je jučer  Obersnel, pozivajući većinu u gradskom vijeću da ne zaboravi svoju odgovornost za te projekte



RIJEKA  Šef SDP-a Rijeke i gradonačelnik Vojko Obersnel pozvao je s tiskovne konferencije većinu u Gradskom vijeću da ne zaboravi na svoju odgovornost za velike projekte pri izglasavanju proračuna.


– Ako proračun ne bude izglasan, svi veliki projekti, uključujući i europske, bit će zaustavljeni, i to najmanje šest mjeseci, a upitno je hoće li se u tom slučaju stići na vrijeme pripremiti sve i za projekt EPK 2020. – rekao je Obersnel.



Novinari su pitali i je li napokon donio odluku hoće li se opet kandidirati za predsjednika SDP-a Rijeke, na što je Obersnel rekao:– Znate da smo izbore odgodili do Nove godine, pa imam vremena još o tome razmišljati.




»Nisam nervozan, ni u panici«, poručio je Srednjem bloku i ostalima u Gradskom vijeću, a pritom ih je upozorio da ne barataju olako pričama o odluci o privremenom financiranju, jer zakon jasno kaže kako se takva odluka donosi temeljem rashoda iz prošle godine, i to u visini do maksimalno jedne četvrtine tih rashoda.


Vrijeme curi


– U vrijeme funkcioniranja odluke o privremenom financiranju, trošiti se smije samo na osnovne funkcije, upozorio je Obersnel, koji je rekao da je za velike projekte važan doslovno svaki tjedan, a kamoli šest mjeseci odgode. Podsjetio je da na 155 milijuna europskih sredstava za projekt Benčić i ostale EU projekte koje je Rijeka dobila, ide još 200 milijuna kuna vlastitih ulaganja u 2018. godini, za što se Grad planira zadužiti u iznosu od 191 milijun kuna, a ništa od toga neće biti moguće ako se proračun ne izglasa.



Nezavisni Hrvoje Burić objavio je na svom Facebooku da su se SDP i HNS već sve dogovorili: »Nova većina u Gradskom vijeću! Kako čaršija priča, HNS će podržati proračun i nakon uhljebljenja Bukše za člana uprave ACI-a, Andrej Poropat će postati predsjednik Gradskog vijeća. Može se sa HDZ-om nacionalno, a SDP-om lokalno! Četvrti potreban glas za izglasavanje proračuna je vijećnik koji je već dvaput mijenjao cipele. Jasno je kako su osobni interesi iznad svega, a ne interesi Riječanki i Riječana«, napisao je Burić. Iz HNS-a jučer nije bilo moguće dobiti komentar te tvrdnje.



– Nemam razloga biti nervozan, niti se bojim, jer i izbori mogu biti opcija i ne bježim od toga, ali svi moramo znati koje su posljedice toga – rekao je Obersnel. Dodao je da je u javnosti stvoren dojam da tzv. lex šerif ide u korist lokalnih načelnika, a protiv vijeća i skupština, ali – kako tvrdi – nije tako.


Ne komentira HNS


Na pitanje kako komentira tvrdnje vijećnika Hrvoja Burića da je s HNS-om već postignut sporazum o suradnji, rekao je da njegove izjave ne komentira jer je Burić »već nebrojeno puta kompromitirao svoju vjerodostojnost«


– Zanimljivo kako mu je SDP u Gradu crvena krpa, a u Županiji bez problema glasa sa SDP-om – rekao je. Što se tiče HNS-a, rekao je da se razgovara sa svima još od lokalnih izbora, jer nema razloga da se svi ne nađu na istoj platformi na korist građana. Nije, međutim, komentirao kako to da bi HNS njemu sada bio prihvatljiv partner i spasitelj, dok je istodobno u Saboru za SDP ta stranka »izdajnička«, kako je prije nekoliko dana rekao Davor Bernardić, niti je potvrdio je li sve već dogovoreno s HNS-om. Na pitanje je li već dosad vodio razgovore sa Srednjim blokom oko amandmana na proračun koje oni najavljuju, rekao je:


– Nažalost ne. Mi smo proračun javno objavili, on je u javnoj raspravi i ja čekam primjedbe.