Danas sjednica

Obersnel sve manje treba strahovati: Oslabio oporbeni potencijal u riječkom Gradskom vijeću

Damir Cupać

Dvanaest vijećnika Akcije mladih, HNS-a, Mosta, Liste za Rijeku, Živog zida i dva nezavisna vijećnika, Marinko Koljanin i Josip Kukuljan udružili su se u Srednji blok, koji nastoji zadržati političku distancu i prema SDP-ovoj koaliciji i prema HDZ-u. Jedina prava oporba tako su opet ostali HDZ i Hrvoje Burić



RIJEKA Riječki gradski vijećnici na svoja radna mjesta, a to su klupe u gradskoj vijećnici na Korzu 16, vratit će se danas. U odnosu na zadnju ljetnu sjednicu, a osobito u odnosu na konstituirajuću sjednicu, odnosi snaga značajno su se promijenili. I to u korist gradonačelnika Vojka Obersnela koji sve manje treba strahovati od instituta neizglasavanja proračuna za 2018. godinu što bi po aktualnim hrvatskim zakonima značilo ponavljanje lokalnih izbora.


U jednom trenutku nakon izbora u svibnju ove godine činilo se da bi riječki gradonačelnik, koji je opet u drugom krugu pobijedio Hrvoja Burića, mogao imati gadnih problema jer je SDP-ova koalicija izgubila većinu u predstavničkom tijelu.


Na konstituirajućoj sjednici tako je zauzelo mjesta 15 vijećnika SDP-ove koalicije, u koju je prije izbora ušao PGS, a iz nje izašao HNS, što je bio loš rezultat jer je gradski parlament narastao na 37 članova. Drugim riječima za lagodan politički život riječkoga gradonačelnika nedostajale su četiri ruke.


Srednji blok 




Formalno je to tako i sada, ali retorika riječke oporbe nakon konstituiranja gradskoga parlamenta, za čijeg je predsjednika izabran Tihomir Čordašev iz Akcije mladih, dade naslutiti da nitko neće u prosincu ove godine provocirati ponavljanje izbora. I retorika riječkoga gradonačelnika je takva da omogućava dijalog i daje naslutiti da će on ovaj put pristati na niz kompromisa koji znače da se počeo voditi dijalog između političkih suparnika.


Upravo su važnost toga segmenta naglašavali vijećnici stranaka koji su se organizirali u neformalnu političku grupu koju su nazvali Srednji blok. Čine je Akcija mladih, HNS, Most, Lista za Rijeku, Živi zid i dva nezavisna vijećnika, Marinko Koljanin i Josip Kukuljan, koji su u Gradsko vijeće ušli s nezavisne liste Hrvoja Burića. Riječ je o ukupno 14 vijećnika jer je i Morana Jokić napustila Burićevu nezavisnu listu i pridružila se HNS-u koji je osvojio na izborima dva vijećnička mandata. Srednji blok nastoji zadržati jednaku političku distancu i prema SDP-ovoj koaliciji i prema HDZ-u. Oni su postali politički akteri koji i te kako vode političku igru i udaraju politički ritam u lokalnom parlamentu. Ali jednako tako naglašavaju da su svjesni financijske situacije na Korzu 16 pa je njihova politika promjena malim koracima jer je nemoguće podcijeniti još uvijek snagu SDP-ove koalicije koja se ne smije ni podcijeniti, a ni poniziti jer je iz njihovih redova izabran neposredno riječki gradonačelnik.


Prava oporba 


Jedina prava riječka oporba tako su opet ostali HDZ i Hrvoje Burić. No, Burić je izgubio politički potencijal budući da će opet na sjednicama morati nastupati kao solo igrač jer ga je napustilo troje vijećnika s njegove liste.


Protekom vremena smirit će se frustracije, valja pretpostaviti, još nekih gubitnika na lokalnim izborima, recimo HNS-ovca Jurja Bukše, a to znači da će Obersnel još lakše moći računati na pomoć u slučaju neke političke krize. Bez obzira na to što Bukšina stranka na državnoj razini participira u izvršnoj vlasti s HDZ-om, teško je vjerovati da će, s obzirom na specifičan riječki politički kontekst, narodnjaci riskirati otvorenu ili prikrivenu suradnju s HDZ-om. Daleko od toga da je neće biti, ali na ključnim stvarima, primjerice izglasavanje proračuna, teško je vjerovati da će većina vijećnika Srednjega bloka sudjelovati u rušenju izvršne vlasti. Tim više što će riječki gradonačelnik morati uvažavati prijedloge Srednjega bloka kada je riječ o sastavljanju proračuna, ali teško da će kleknuti na koljena jer nema ni razloga za to. Dodaju li se moguće zakonske izmjene kojima bi se dodatno ojačala pozicija izvršne vlasti na lokalnoj razini, očito je da Obersnel može itekako mirno spavati i čekati vrhunac svoje političke karijere – svečano proglašenje Rijeke europskom prijestolnicom kulture 2020.