Niz negativnih događaja

Obersnel prekida godišnji i vraća se u Rijeku: ‘To što nisam u kancelariji, ne znači da nisam radio

Tihana Tomičić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

To što proteklih dana nisam sjedio u kancelariji nipošto ne znači da nisam radio svoj posao i vjerujem da je svakom jasno kako u doba interneta i mobilnih telefona možete biti itekako uključeni u sve procese iako niste na licu mjesta, pojasnio nam je Obersnel u izjavi e-mailom



RIJEKA Niz negativnih događaja zadnjih dana prati Rijeku i riječku politiku: od slučaja Begić, preko strašnog požara u bolnici Lopača pa do situacije u »3. maju« gdje su radnici bez plaća, a račun je blokiran.


A upravo slučaj Lopača postavlja pitanje reakcije gradske vlasti, koja je i osnivač ustanove – naime, toga dana odmah su se na poprištu zbivanja stvorili premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić (koji su očito boravili u državnoj vili na Kostabeli) te župan Zlatko Komadina, dok je iz Grada došao zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš sa suradnicima, ali ne i gradonačelnik Vojko Obersnel. No, gradonačelnik nije došao ni sljedeći dan, a niti jučer.


U trenutku pisanja ovog teksta on je još uvijek na godišnjem odmoru, a dojam je da ga je odlučio prekinuti tek nakon našeg inzistiranja da nam iz službe za odnose s javnošću kažu dokad je točno izdano rješenje o godišnjem odmoru gradonačelnika. Naime, nakon našeg prvog upita u subotu ujutro odgovor na pitanje kada se gradonačelnik vraća, glasio je: »Ne zna se«. Naime, on je na odmoru trebao biti sve do 27. kolovoza. Nakon što smo inzistirali i izravno kod gradonačelnika i u njegovoj PR službi dva dana, napokon smo dobili odgovor da se gradonačelnik ipak vraća.




– Da, prekinuo sam godišnji i početkom idućeg tjedna bit ću u Rijeci. No, to što proteklih dana nisam sjedio u kancelariji nipošto ne znači da nisam radio svoj posao i vjerujem da je svakom jasno kako u doba interneta i mobilnih telefona možete biti itekako uključeni u sve procese iako niste na licu mjesta – rekao nam je Obersnel u izjavi e-mailom. U e-mailu koji nam je uputio, gradonačelnik je napisao:


»Tako sam, odmah po saznanju da je Vera Begić Blečić u alkoholiziranom stanju izazvala nesreću u kojoj je poginuo čovjek, Begić Blečić suspendirao s mjesta pročelnice odnosno poduzeo jedino što mi u ovom trenutku omogućava Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Također, odmah sam imenovao i v.d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu i tu dužnost sada obavlja Renato Kostović. Obje odluke donio sam bez obzira na činjenicu da nisam bio u Rijeci odnosno da sam bio na godišnjem. Što se tiče požara u Lopači, i tu sam čitavo vrijeme aktivno uključen i na telefonu sam sa svim uključenima u spašavanje ljudi, gašenje požara i istragu od samo početka. Razgovarao sam s premijerom, bio uključen u zbrinjavanje pacijenata u drugim ustanovama, bio u kontaktu s vatrogascima te naravno sa zaposlenicima Lopače.


Također, u samoj Lopači su u vrijeme požara i nakon boravili moji suradnici, moj zamjenik Nikola Ivaniš i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković koji su uključeni u problematiku, a mene su redovito izvještavali sa samog mjesta događa. I konačno, što se tiče »3. maja«, aktivno sam uključen godinama pa tako i sada. U stalnom sam kontaktu s Upravom Uljanika, a i u razgovoru s premijerom dotakli smo se stanja u »3. maju« jer se radi o tvrtki od izuzetne važanosti za naše gospodarstvo i o njemu ovise stotine obitelji.


Dakle, iako sam u četvrtak i petak, odnosno u vrijeme kada su se odvijali nabrojeni događaji, bio na godišnjem, nipošto ne znači da nisam bio aktivno uključen u sva zbivanja i moje odluke i postupci ne bi bili nimalo drugačiji da sam kojim slučajem u četvrtak i petak bio u Rijeci. Uz navedeno, donio sam i čitav niz drugih odluka bitnih za funkcioniranje Grada Rijeke te bio uključen u različite procese rada. Uostalom, ako pročitate novine za koje pišete, vidjet ćete da gotovo nema dana bez moje izjave o svim ovim temama, što znači da sam stalno bio i u kontaktu s vašim kolegama. I na kraju, želim još jednom izraziti sućut obitelji i prijateljima poginulog Igora Soldatića, a njegovoj obitelji želim brz i uspješan oporavak. Također, još jednom izražavam sućut i obitelji poginulog u požaru u Lopači te se nadam što skorijem oporavku svih ozlijeđenih«, odgovorio nam je Obersnel.


Poznato je da on svoja ljeta obično provodi na unajmljenom brodu u Dalmaciji i na otocima, ali to nam u njegovoj službi nisu potvrdili, rekavši da je njegova privatna stvar kako provodi vrijeme na odmoru.