Neobičan potez

Obersnel podnio amandman na neprihvaćeni prijedlog gradskog budžeta, četiri su razloga

Damir Cupać

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Očito je da neće doći do promjene odluke o visini poreza na potrošnju, što znači da je proračun smanjen za oko dva milijuna kuna, što treba registrirati i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, rekao je riječki gradonačelnik



RIJEKA Iako se prijedlog proračuna za 2018. godinu još nije ni našao na Gradskom vijeću koje će o njemu raspravljati u srijedu, 20. prosinca 2017. godine, njegov predlagatelj, gradonačelnik Vojko Obersnel, već ga je promijenio amandmanom rezultat čega je smanjenje prijedloga gradskoga budžeta za 1,6 milijuna kuna.


– Četiri su razloga za prijedlog amandmana. Od trenutka prijedloga neke su se stvari promijenile. Očito je da neće doći do promjene odluke o visini poreza na potrošnju, što znači da je proračun smanjen za oko dva milijuna kuna, što treba registrirati i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.


Ne postoji jedinstvena pozicija smanjenja, već je do smanjenja došlo na desetak pozicija unutar proračuna. Drugi razlog je to što smo u proračunu predvidjeli realizaciju energetske obnove vrtića i škola.




Uz europska sredstva trebali smo osigurati 60 posto naših sredstava. Taj novac smo mislili osigurati zaduženjem. U međuvremenu je donesena odluka u resornom ministarstvu kojom nam se odobrava dodatnih 15-ak milijuna kuna za financiranje tih projekata. To znači da nam se na poziciji pomoći za toliko povećavaju prihodi, a smanjuje se potreba za zaduženjem, pojasnio je Obersnel.


Budući da se očekuje objavljivanje natječaja za financiranje projekata iz operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.« u 2018. godini, a na natječaju će biti dostupno 8,6 milijuna eura.


– Ta sredstva moći će se povući iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) odnosno Urbane aglomeracije Rijeka. Riječ je o projektima koji potiču razvoj poduzetništva. Na ovaj natječaj Grad Rijeka planira prijaviti projekt »Energana – inkubator za kreativne industrije i društvene inovacije« za koji je u završnoj fazi izrada tehničke dokumentacije, glavni projekt i investicijska studija, potrebne za prijavu na natječaj.


Cilj projekta je jačanje konkurentnosti kreativnih industrija i društvenog poduzetništva na području Urbane aglomeracije Rijeka i poticanje razvoja konkurentnih proizvoda kroz izgradnju napredne poduzetničke infrastrukture i opremanje specijaliziranih radionica za prototipe, male serije i popratne usluge u kreativnim industrijama. Svrha projekta je obogaćivanje kulture na području Rijeke i šire okolice te uspostavljanje nove kulturne i turističke destinacije kroz nove sadržaje.


Njegova realizacija započela bi u 2018. godini i trajala do 2021. godine, a projekt bi se financirao iz sredstava EU pomoći i vlastitog učešća Grada Rijeke, koje bi se osiguralo putem dugoročnog zaduživanja. U tom kontekstu u prijedlogu proračuna za 2018. godinu prihode od EU pomoći treba povećati za 400.000 kuna te u istom iznosu povećati rashode na projektu »Energana – inkubator za kreativne industrije i društvene inovacije«, pojasnio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik kao četvrti razlog prijedloga amandmana naveo je hitnu sanaciju objekta Kompleks ex Rade Končar.


– Grad Rijeka vlasnik je bivšega poslovno-proizvodnog kompleksa »ex Rade Končar«. Nedavno se urušio dio krova objekta uz nogostup Vodovodne ulice, uslijed čega je došlo do pada dijela kamenog zida objekta na nogostup i sjeverni dio kolnika.


S obzirom da postoji velika mogućnost da dođe do daljnjeg urušavanja na nogostup i kolnik, potrebno je hitno pristupiti uklanjanju opasnih dijelova građevine, kao i izvođenju radova na osiguranju od daljnjeg urušavanja uličnog pročelja zgrade.


Ovim amandmanom predlaže se da se da se u 2018. godini odustane od prvotno planirane sanacije krova na objektu u Ulici Milutina Barača, u kojem su smještene kazališne radionice te da se milijun kuna osigura za uklanjanje opasnih dijelova ex Končara, kazao je Obersnel.


Novi proračun nakon amandmana iznosi oko milijardu i 64 milijuna kuna.