Gradsko vijeće

Obersnel otkrio model upravljanja tržnim poslovima: Grad Rijeka unajmit će opremu za tržnice

Damir Cupać

arhiva NL

arhiva NL

Grad će preuzeti upravljanje tržnicom preko Rijeka plusa u prvih šest mjeseci do godinu dana. To će biti riješeno do lokalnih izbora, a prijedlog odluke naći će se na Vijeću. Tržnice neće prestati s radom, a građani će kupovati tamo gdje i sada kupuju, najavio je Obersnel



 Gradonačelnik Vojko Obersnel na sjednici Gradskog vijeća najavio je da će model upravljanja tržnicom, koji će osmisliti gradska tvrtka Rijeka plus, biti poznat prije lokalnih izbora, te da će Grad Rijeka unajmljivati opremu potrebnu za tu djelatnost, a ne kupovati novu.


Naime, na Aktualnom satu HDZ-ova vijećnica Tea Čaljkušić Mance pitala je Obersnela je li upoznat s činjenicom da je Ivan Franolić koji je bio direktor te tvrtke, član SKJ i član SDP-a, prebacio svu imovinu tvrtke Tržnice Rijeka na tvrtku Ana koja nije u poslovnom odnosu s Gradom Rijekom.


– Ako Grad Rijeka ide u preuzimanje, hoće li preuzeti objekte i opremu, odnosno hoće li se izdvojiti veliki novac za istrošenu opremu, te hoćemo li prije lokalnih izbora znati što će s time biti, pitala je Čaljkušić Mance.




Obersnel se najprije osvrnuo na konstataciju o Franolićevom članstvu u SKJ, kazavši da bi analiza pokazala da je najviše članova SKJ završilo u HDZ-u.


SKH, SDP, HDZ


– Franolić je bio član SDP-a, ali za razliku od HDZ-ovih direktora on tvrtku nije uništio jer je ona još uvijek živa. Tržnice Rijeka su trgovačko društvo koje je dobilo koncesiju, a tržnice su tržna djelatnost. Mi ne preuzimamo tvrtku, već tržnu djelatnost. Je li oprema u vlasništvu Tržnica Rijeka ili neke druge firme, to je irelevantno. Oprema je vlasništvo tvrtke, a ne djelatnost. Grad Rijeka preuzet će upravljanje tržnicom preko Rijeka plusa u prvih šest mjeseci do godinu dana. Naravno da će to biti riješeno do lokalnih izbora, a prijedlog odluke naći će se na Gradskom vijeću. Tržnice neće prestati s radom, zakupci će moći obnoviti ugovore, a građani će i dalje kupovati tamo gdje i sada kupuju, rekao je Obersnel.


Čaljkušić Mance inzistirala je na tome da joj se odgovori na pitanje – hoće li se kupovati nova oprema ili će se unajmljivati postojeća od tvrtke Ana.


– U Rijeka plusu rade analize za najprihvatljiviju varijantu. Oprema se neće kupovati, a od koga će se iznajmljivati, odlučit će u Rijeka plusu, kazao je Obersnel.


Burić i Energo


Između nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića i Vojka Obersnela opet je zaiskrilo na pitanju Energa. Burić je prigovorio da nije dobio odgovore na pisani upit u vezi s poslovanjem Energa, iako je prošao zakonski rok za odgovor, te ga je zanimalo je li točno da se u toplanu Vojak krca mazut, teško gorivo koje je jeftinije od lož ulja.


– Što se tiče vašeg pisanog pitanja, prema mojim informacijama odgovor ste dobili. Što se tiče vašeg drugog pitanja, ne znam što znači vaša jezična konstrukcija krca li se mazut, odgovorio je Obersnel.


Burić je na to dodao da krca znači da dođe cisterna, pa se onda priključi cijev, te se onda to krca u rezervoar za pogonsko gorivo, ponudivši se da sve skupa i nacrta ako nije dovoljno jasno.


– Toplana Vojak već 30-ak godina koristi isto gorivo koje je promijenilo komercijalne nazive, bilo je sve što je naveo Obersnel.


Prijetnja ovrhom


Ivan Ivaniš (SDP) upoznao je kolege vijećnike s molbom građanke Rijeke Dijane Krnić koja traži pomoć kako ne bi ostala bez stana koji je pošteno kupila, a onda ga je Grad Rijeka opteretio hipotekom zbog dugova bivšega vlasnika.


– Dijana Krnić traži skidanje ovrha za stan koji je kupila prije više godina, ali zbog propusta agenta za prodaju nekretnina nije bila upisana kao vlasnica. Došlo je do problema zbog dugova prijašnjega vlasnika jer je taj dug Grad Rijeka krenuo naplatiti ovrhom. Njoj prijeti iseljenje iz stana, obraćala se predsjednici pa me zanima što je s tim slučajem, pitao je Ivaniš.


Obersnel je pojasnio da Grad Rijeka s gospođom Krnić nema ništa.


– Upisali smo se na nekretnine gospodina Miljevića koji je bio korisnik naših tunelskih skloništa i koji nije plaćao najamninu. Upisali smo potraživanje na njegov stan jer je on zabilježen kao vlasnik nekretnine. Do danas se gospođa nije upisala kao vlasnica. Nastojat ćemo pronaći neko rješenje, izviditi mogućnost da zabilježbu stavimo na njegove druge nekretnine, ali u svakom slučaju nećemo sudjelovati u provođenju ovrhe. Što se tiče duga komunalne naknade, riječ je o javnom davanju za koje se ne može provesti otpis dugovanja. Ponudili smo mogućnost obročne otplate. U svakom slučaju, mislim da je riječ o problemu koji se može riješiti, najavio je Obersnel.


Slučaj Benac


Sandra Vizlera (HNS) zanimalo je tko je odgovoran za poništenje natječaja za održavanje gradskih zgrada.


– Ne treba vjerovati svemu što je napisano u novinama. Došlo je do određenih grešaka, ali Gradu Rijeci nije učinjena nikakva šteta. Upravo suprotno, da se natječaj proveo kakav je bio, nastala bi šteta. Odgovorni su prije svega službenici koji su radili na pripremi natječaja i pročelnik. Ali nije se dogodilo ništa spektakularno. Što se tiče vašega, HNS-ovog, zahtjeva za smjenom pročelnika Vladimira Benca, vidim to kao zabavu uoči lokalnih izbora, ocijenio je Obersnel.


Vesna Buterin (HDZ) kritizirala je riječkog gradonačelnika zbog neadekvatnog razvoja turističkih potencijala, a kao primjer uspješnoga grada navela je Split.


– U Split je uplovio prvi kruzer, od njih 270 planiranih za ovu godinu. U Splitu se gradi 17 hotela, a mene zanima kako to da je Split interesantan investitorima, a Rijeka nije, pitala je Buterin.


Riječki gradonačelnik prigovorio je HDZ-ovoj vijećnici zbog toga što nije usporedila dva grada s projektima koji su u nadležnosti gradske vlasti.


– Tako splitska sportska dvorana koja je sagrađena za Ive Sanadera kojega se nitko više ne sjeća propada, uglavnom je zatvorena, a plaćaju je porezni obveznici. Što se tiče turizma, u Rijeci je otvoreno proteklih godina na desetke hostela, a za koji dan očekujemo početak gradnje turističkog kompleksa na Kostabeli. Rijeku je booking.com uvrstio među pet najbrže rastućih destinacija, naveo je Obersnel.


Buterin je na to rekla da je riječ o povećanju kao kada se od četiri dođe do osam, pa netko kaže da je riječ o sto posto.


– I dok drugi grade hotele, mi smo na hostelima, a tvornice su propale. Nerealizirani projekti i neučinkovitost, doveli su do toga da je Rijeka izgubila konkurentnost, uvjerena je Buterin.


Obersnel je mišljenja da su tvornice propale zbog lošeg privatizacijskog modela koji je osmislio HDZ, kao i HDZ-ovih direktora koji su bili nesposobni.


– Podsjećam i na to da vi niste podržali davanje jamstava 3. maju za gradnju brodova kada je ovo Gradskovijeće donijelo takve zaključke. I za izmještanje tvornica na Kukuljanovo koje je pod Gradom Bakrom, trebate pitati nekoga tko je takvu odluku donio, zaključio je Obersnel.