Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Odgovor inicijativi "Narod odlučuje"

Obersnel o najavljenoj tužbi: 'Ne razumijem njihove zahtjeve. Prava manjina se ne smiju dirati'

Obersnel o najavljenoj tužbi: 'Ne razumijem njihove zahtjeve. Prava manjina se ne smiju dirati'
Obersnel o najavljenoj tužbi: 'Ne razumijem njihove zahtjeve. Prava manjina se ne smiju dirati'
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 7:05 2018-05-22T07:05:05+02:00

Drugo referendumsko pitanje, kojim bi se ograničila prava zastupnika manjina, je, kako je kazao Obersnel, apsolutno neprihvatljivo i time bi se od zastupnika manjina napravilo drugorazredne zastupnike u Saboru

Glavni koordinator referendumske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot najavio je da će podnijeti ustavnu tužbu protiv gradova Rijeke i Samobora zbog uskrate osnovnog ustavnog prava, odnosno onemogućavanja prikupljanja potpisa za njihovu inicijativu. Više o tome pročitajte OVDJE.

– Ne razumijem njihove zahtjeve – kazao je za naš list gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Podsjetio je da je inicijativa Narod odlučuje zatražila 41 mjesto za postavljanje štandova za prikupljanje potpisa, a odobreno im je 26 mjesta. Obersnel je kazao, a o tome je već javno govorio, da je tih 26 mjesta odobreno pod pretpostavkom da je prvo referendumsko pitanje o kojem se treba i može razgovarati.

No, drugo referendumsko pitanje, kojim bi se ograničila prava zastupnika manjina, je, kako je kazao Obersnel, apsolutno neprihvatljivo i time bi se od zastupnika manjina napravilo drugorazredne zastupnike u Saboru.

- U toj drugoj skupini zastupnici bi mogli odlučivati o onome što misle Troskot i društvo – kazao je Obersnel i dodao da je razina zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj na visokoj razini i »zašto ih ograničavati?«.

Što se tiče naplate štandova, ona je u skadu s gradskom odlukom o davanju javnih površina u najam, rekao je riječki gradonačelnik. Naplaćuje se po cjeniku, a iznimka od naplate su humanitarne, ekološke, odgojno-obrazovne i slične aktivnosti. Podsjetio je da se protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vodi kazneni postupak upravo zbog toga što je inicijativi U ime obitelji u vrijeme referenduma o braku besplatno ustupio štandove.

Troskot je na konferenciji za novinare gradonačelnika Rijeke spomenuo i poimence, kazavši da je četiri ustavnopravna stručnjaka koji su kazali da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom nazvao umobolnicima.

Točnosti radi, Obersnel je nedavno govoreći u »Otvorenom« o referendumskim pitanjima te inicijative ustvrdio da je dio njihovih zahtjeva, koji se odnosi na prvo referendumsko pitanje »nešto o čemu se može i mora razgovarati« te da podupire dio zahtjeva.

Govoreći o drugom referendumskom pitanju kojim bi se onemogućilo zastupnike u Saboru nacionalnih manjina da odlučuju o proračunu i Vladi, kazao je da »samo bolestan um može doći na ideju da nekome tko je izabran u Sabor ograniči pravo da odlučuje o bilo kojoj točki dnevnog reda. Kakva je to ideja da predstavnici nacionalnih manjina ne mogu glasovati o Vladi i proračunu. To normalan čovjek ne može zamisliti, kamoli izgovoriti, a još manje pokrenuti inicijativu kojom to čini«. Za naš je list izjavio da pri tome što je izjavio u emisiji ostaje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.