Rijeka znanja do 2020.

Obersnel: Znanstveno-tehnologijski park, na terenu iznad 3. maja, mogao bi otvoriti 5.000 novih radnih mjesta

Tihana Tomičić

"Znanje može biti jedan od osnovnih resursa razvoja Rijeke, u sinergiji Sveučilišta, civilnog društva i Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave. Sektori industrije, usluga, kao i svi drugi danas su nezamislivi bez primjene novih tehnologija, tim više što i u EU potiče takve projekte i programe", rekao je Vojko Obersnel



RIJEKA –  Već sad u Rijeci postoje tvrtke koje se razvijaju koristeći znanje i nove tehnologije kao svoj najvažniji resurs, poput JGL-a, Saipema, Novalisa, Rijeka projekta i drugih. To su živi dokazi da se može, da se mogu razvijati nove industrije i nove proizvodnje – izjavio je riječki gradonačelnik i kandidat SDP-a Vojko Obersnel predstavljajući drugi krug svojih »Razgovora o Rijeci 2020.« na temu obrazovanja i novih tehnologija –  razvoja Rijeke kao društva znanja.


– Znanje može biti jedan od osnovnih resursa razvoja Rijeke, u sinergiji Sveučilišta, civilnog društva i Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave. Sektori industrije, usluga, kao i svi drugi danas su nezamislivi bez primjene novih tehnologija, tim više što i u EU u svojoj strategiji »Europa 2020. za održivi rast« potiče takve projekte i programe – rekao je Obersnel.


Najavio je da bi se u novom Znanstveno-tehnologijskom parku koji se planira na terenu iznad 3. maja moglo na 60.000 kvadratnih metara otvoriti i do pet tisuća novih radnih mjesta, a pritom Sveučilište i Grad računaju i na sredstva iz EU fondova.




– Nije slučajno da će se Znanstveno-tehnologijski park graditi baš u blizini 3. maja. Vidim veliku budućnost brodograđevne industrije, ali i razvoj novih proizvodnji i tehnologija u 3. maju – rekao je Obersnel. 


Zadovoljan je odazivom građana na njegove »Razgovore o Rijeci« jer je web stranicu posjetilo već tri tisuće zainteresiranih, a na prvu temu, koja se bavila globalnim pozicioniranjem Rijeke na europskoj karti, dobio je 86 konkretnih komentara i 18 mailova s vrlo opširnim razmišljanjima Riječana. Razgovori o Rijeci kao centru znanja bit će otvoreni do 25. ožujka, najavio je.


Vojko Obersnel nije želio komentirati svoje protukandidate na izborima za gradonačelnika, pa niti ankete koje predviđaju drugi krug izbora. »Svaka od tih anketa stavlja u drugi krug, uz mene, drugog kandidata, što dovoljno govori o tome koliko su te ankete ozbiljne. Što se SDP-a tiče, nije sigurno da ćemo mi takvu anketu ni raditi. Ja sam koncentriran na najvažniju anketu – dan izbora 19. svibnja«, rekao je Obersnel. 


Ana Komparić Devčić čestitala je u ime Foruma žena Dan žena svim Riječankama.