Gradonačelnik Rijeke o 2020.

Obersnel: Za Rijeku je najvažnije nasljeđe projekta EPK, posebno sam ponosan na “Galeb”

Hina

Foto/M. GRACIN

Foto/M. GRACIN

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao kako će iza projekta ostati infrastrukturni objekti koji su u gradnji, od kojih je izdvojio uređenje Muzeja grada Rijeke u Palači šećera, Dječje kuće i novog sjedišta Gradske knjižnice u kompleksu Benčić



RIJEKA, 27. prosinca 2019. (Hina) – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je istaknuo da projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. za Rijeku nadilazi kulturu u užem smislu riječi, već je najvažnije naslijeđe koje će ostaviti za sobom.


Obersnel je na konferenciji za novinare rekao kako će iza projekta ostati infrastrukturni objekti koji su u gradnji, od kojih je izdvojio uređenje Muzeja grada Rijeke u Palači šećera, Dječje kuće i novog sjedišta Gradske knjižnice u kompleksu Benčić.


 Time će se, istaknuo je, u potpunosti revitalizirati taj dio grada, a posebno je ponosan na projekt uređenja broda Galeb u plutajući muzej, od kojega očekuje da će krajem 2020. ili početkom 2021. postati izuzetna turistička i kulturološka atrakcija.




Vjeruje da će projekt EPK biti i poticaj za intenzivniji razvoj novih oblika poduzetništva vezanog uz kulturu i kreativne industrije, donijet će nove mogućnosti zapošljavanja, više stotina ljudi dobit će neizmjerno iskustvo u organizaciji i provedbi ovako kompleksnog projekta.


 »EPK će dodatno istaknuti prepoznatljivost Rijeke kao zanimljivog grada sa zanimljivom ponudom, a rezultat će biti jačanje grada kao turističke destinacije«, poručio je Obersnel.


 Upitan o odnosu Vlade prema projektu odgovorio je da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima izrazito pozitivan, konstruktivan i prijateljski stav prema EPK, kao i drugi uključeni ministri te premijer Andrej Plenković. Vlada je bez problema prihvatila dogovoreno sudjelovanje u financiranju projekta s 10 milijuna kuna, podsjetio je.


 Obersnel je istaknuo da je Rijeka protekle godine proglašena gradom u Hrvatskoj s najvećim brojem projekata financiranih novcem iz europskih fondova, te s najvećim ukupnim iznosom tog novca. Time se, među ostalim, financira najveći projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 1,7 milijardi kuna, nabavka autobusa za gradskog prijevoznika Autotrolej.