Šef riječkog SDP-a i gradonačelnik Rijeke

Obersnel: U Hrvatskoj je na djelu konzervativna revolucija, a potiče je i Novi list

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

Vojko Obersnel, Foto: R. BRMALJ

Hrvatska ozbiljno skreće u najprimitivniji oblik desne stramputice, unatoč priči o umjerenom HDZ-u. Sistematski se provodi čitav niz aktivnosti koje možemo nazvati konzervativnom revolucijom, kaže Vojko Obersnel



RIJEKA Predsjednik riječkog SDP-a, gradonačelnik Vojko Obersnel, uvjeren je da je u Hrvatskoj na djelu konzervativna revolucija koju potiču Vlada, Predsjednica, ali i mediji, primjerice HRT koji bi trebao biti javni servis.


– U te medije svrstao bih i Novi list koji je promjenom vlasničke strukture i glavnog urednika promijenio uređivačku politiku. Svjedoci smo nezapamćenih napada na lokalnu vlast i mene i to uoči lokalnih izbora. Objavljuju se lažne informacije, stavljaju tendenciozni naslovi, a nama je uskraćeno pravo na ispravak. Tako na objavljivanje čeka sedam reagiranja. Očito je nekome stalo da se Rijeka pokori. Poručujem im – neće ići, no pasaran. Nije to uspjelo nikada, a neće ni sada, unatoč medijima koji služe konzervativnim idejama, izjavio je Obersnel.


On je naglasio da će se Rijeka othrvati konzervativnoj revoluciji.




– Hrvatska ozbiljno skreće u najprimitivniji oblik desne stramputice, unatoč priči o umjerenom HDZ-u. Sistematski se provodi čitav niz aktivnosti koje možemo nazvati konzervativnom revolucijom. To je politika Vlade i Predsjednice. Predsjednica bez imalo srama traži da treba ignorirati crnokošuljaše koji uzvikuju »za dom spremni« u centru Zagreba. Vlada na takve stvari upućuje »oštre« osude, a mjesecima ignorira spomenik u Jasenovcu na kojemu je napisano »Za dom spremni«.


Sada se ugrožavaju i temeljna ljudska prava, kao što je pravo na pobačaj. No, to ne treba čuditi kada je čovjeku koji bi ta prava trebao štitit, Davoru Ivi Stieru posebni savjetnik Ladislav Ilčić koji je javno tvrdio da su muslimani opasnost za Europu. Isto tako Stier je javno kazao da je glavna prijetnja pluralizmu sekularizam, nešto što je ustavna kategorija.



Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel pojasnio je da se okuplja široka koalicija za izbore upravo radi toga što oživljavaju vrijednosti koje su trebale davno biti stvar prošlosti. Novinare je zanimalo što je s HNS-om i uvjetuje li SDP podršku u Zagrebu, suradnjo0m u Rijeci.– Nisam član Predsjedništva ni Glavnog odbora SDP-a, a zašto HNS nije potpisao deklaraciju, ne znam. To treba njih pitati. Ali to ni u kom slučaju neće utjecati na izbore u Rijeci. HNS iz nekoga razloga ne želi u koaliciju, to je njihova odluka i želim im puno sreće u njihovu radu. Traži li vrh stranke određene zajedničke nastupe, ne znam, ali to s Rijekom nema veze, poručio je Obersnel.Na pitanje kada će se potpisati koalicijski sporazum s regionalnim blokom, Obersnel je odgovorio da su razgovori u završnoj fazi i da se sljedeći tjedan očekuje potpisivanje.


Ustavni sud se ponižava, dovodi se u pitanje njegova odluka, pred bolnicama stoje ljudi s transparentima protiv pobačaja, kao da je to hir. Vrši se društveni pritisak na žene koje bi valjda trebale imati pravo odlučivanja o svome tijelu i reproduktivnim pravima. Upravo na Dan žena treba podsjetiti na ženska prava jer je pitanje reproduktivnih prava pitanje ljudskih prava. Treba razgovarati i o spolnom odgoju, ali to je za našu službenu politiku tabu tema, kazao je Obersnel.


Predsjednik riječkog SDP-a ocijenio je da se mijenja i Rijeka, kada je riječ o negativnim pojavama.


– Treba se sjetiti desničarskog orgijanja ispred kazališta, sramotnih pokušaja diskreditiranja po nacionalnoj osnovi kandidatkinje za rektoricu. Upravo je njezin slučaj podsjetio na činjenicu da je govor mržnje kazneno djelo pa me zanima što će napraviti Državno odvjetništvo.


Drago mi je da građani Rijeke razumiju da konzervativizam i desničarska ludovanja nisu smiješni. Jedna spisateljica je uzviknula – Rijeka republika! Ne možemo se odcijepiti, niti to želimo, ali borit ćemo se protiv mračnih ideja koje nas vraćaju u mračno doba prošlosti, pa čak i u Srednji vijek, rekao je Obersnel.