SDP-ova koalicija

Obersnel: Svi riječki uspjesi temelje se na otvorenosti i tolerantnosti

Orjana Antešić

Mate Tomljanović, Vojko Obersnel i Oskar Skerbec, Foto: Ivica TOMIĆ

Mate Tomljanović, Vojko Obersnel i Oskar Skerbec, Foto: Ivica TOMIĆ

"Rijeka za sve"  je moto kampanje SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, HSS-a, Laburista i SDSS-a 



RIJEKA – Koalicija i program s kojim će gradonačelnik Vojko Obersnel pokušati izboriti još jedan četverogodišnji mandat nosit će naziv »Rijeka za sve«.


– Rijeka se pokazala i dokazala kao grad uvijek otvoren i tolerantan prema svima. To je naša najveća vrijednost i temelj na kojem počivaju svi riječki uspjesi, objasnio je moto kampanje Vojko Obersnel, kandidat za gradonačelnika iza kojeg, podsjetimo, stoji koalicija sedam stranaka – SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, HSS-a, Laburista i SDSS-a. 


Predstavljen je samo dio programa i njegove glavne konture, a uslijedit će još tri naleta predstavljanja projekata i vizija razvoja grada na Rječini kako ga vide iz ove koalicije.




Kako je izvjestio Obersnel, program i web stranica koalicije »Rijeka za sve« bit će dostupan svekolikoj riječkoj javnosti od 3. svibnja, na Dan oslobođenja Rijeke. 


Glavna naznaka izbornog programa ove koalicije, kako je predstavio Obersnel, počiva na Strategiji razvoja Rijeke koja je predstavljena na prošlim lokalnim izborima 2013. godine i s kojom je aktualna gradska vlast, kako je istaknuo Obersnel, zadobila povjerenje građana.


Pojednostavljeno, nastavak je to i kontinuitet dosadašnje zacrtane gradske politike do 2020. godine, među kojima su apostrofirani daljnji razvoj riječkog prometnog pravca, riječke luke, »3. maja«, sveučilišne bolnice, Delte i Porto Baroša.


Obersnel je najavio projekt i sredstva od 15 milijuna eura koja su osigurana iz EU fondova, u sklopu urbane aglomeracije, za novi sustav toplinarstva u Rijeci koji bi počivao na alternativnim gorivima što, prema njegovim navodima, bitno pojeftinilo grijanje.


Program koalicije »Rijeka za sve« koncipiran je i obuhvaća 11 razvojnih područja, zapravo specifičnih potreba različitih skupina građana. Pa je tako, primjerice, predviđena gradnja novih 300 stanova za obitelji sa djecom i još 200 za građane slabijeg imovinskog statusa.


Planirana je i izgradnja tri nova vrtića sa 300-tinjak novih mjesta za mališane, a među projektima Rijeke kao Europske prijestolnice kulture je i izgradnja Dječje kuće u kompleksu Benčića.


Obersnel računa da će kroz realizaciju EPK-a uspjeti ojačati i razne kreativne industrije, a u planu je i jačanje sustava postojećih start up-ova s ciljem zapošljavanja mladih.


Uz povećanje proračunskih izdvajanja za poticaje poduzetnicima, u planu koalicije »Rijeka za sve« je i smanjenje komunalnog doprinosa.


Obersnel se posebno zadržao na projektima namjenjenim djeci i osobama sa posebnim potrebama, uz najavu daljnjeg širenja njihovih socijalnih prava, a novi se sadržaji, poput bazena na Školjiću, planiraju i za osobe sa invaliditetom. 


Oskar Skerbec, koji je kandidat za novog predsjednika Gradskog vijeća, govorio je o riječkoj otvorenosti, te važnosti i položaju kojeg u Gradu Rijeci uživaju pripadnici nacionalnih manjina.


Podsjetio je kako prema podacima iz zadnjeg popisa stanovništva u Rijeci živi 17.785 ili 13,8 posto građana koji su pripadnici nacionalnih manjina. Rijeka se ponosi i svojim pozitivnim odnosom prema LGBT zajednici, kao i činjenicom da je upravo u Rijeka prva uvela građanski odgoj u školama, dodao je Skerbec.


Predstavljen je i kandidat HSU-a Mate Tomljanović koji je govorio o novim mjerama koje ova koalicija predviđa za starije osobe i umirovljenike, od proširenja kapaciteta doma za starije osobe i umirovljenike, razvoja mobilnih timova za pomoć starijim osobama, na što se Obersnel nadovezao najavom osnivanja novih klubova umirovljenika te nastavkom i širenjem programa njihovog informatičkog opismenjivanja i cjeloživotnog učenja, uz pomoć sredstava iz Europskog socijalnog fonda.


Najavljeno je i osnivanje Centra za dementne osobe.