Rezime

Obersnel: ‘Rijeka je grad koji je ugovorio najviše EU projekata’

Sanja Gašpert

Zajedno s komunalnim i trgovačkim društvima ugovoreno je više od 2,5 milijardi kuna na lokalnoj razini. Sve to govori o dobroj pripremljenosti, a istim tempom nastavljamo i u novoj godini, kazao je Obersnel



RIJEKA – Ovo je bila dobra godina za SDP, naš kandidat za predsjednika Zoran Milanović pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora, a pobjedu smo ostvarili i u izjednačavanju rezultata u mandatima za Europski parlament. U protekle dvije godine donijeli smo novi Statut i program, čime smo demokratizirali stranku. SDP se sve više bavi problemima građana i zato ih pozivamo da izađu u drugi krug izbora, 5. siječnja, i izaberu između dvije opcije – jedne koja je očito dokazivanje hrvatstva i SDP-ovske opcije zalaganja za zajednicu, kazao je Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora i potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije na konferenciji za novinare na kojoj su se čelni ljudi riječkog i županijskog SDP-a osvrnuli na rezultate prvog kruga izbora i proteklu godinu u cjelini. Predsjednik ŽO-a SDP-a PGŽ-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je SDP mudro postupio koaliranjem s dvanaest stranaka, pri čemu se nije dogodilo rascijepanje glasova, naprotiv, dodao je, glasači su prepoznali trud i zalaganje. Marko Filipović, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Rijeka i zamjenik gradonačelnika Rijeke kazao je kako je Milanovićeva pobjeda najljepša novogodišnja čestitka SDP-ovim biračima.


– U ovoj smo se godini konsolidirali u mjesnim odborima, kao i u Gradskom vijeću, donijeli smo proračun za 2020. godinu, radili na realizaciji brojnih projekata, među kojima i onima iz Urbane aglomeracije Rijeka. Ne očekujem veće političke potrese u novoj godini, mirno plovimo prema parlamentarnim i lokalnim izborima, kazao je Filipović, koji je pozvao građane da 5. siječnja izađu na izbore i glasaju za Zorana Milanovića.


Uspješnom je godinu na izmaku ocijenio i član Predsjedništva GO-a SDP-a Rijeke i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je kazao kako je Rijeka u ovoj godini bila grad s najviše ugovorenih EU projekata po broju i financijskoj »težini«.




– Zajedno s komunalnim i trgovačkim društvima ugovoreno je više od 2,5 milijardi kuna na lokalnoj razini. Sve to govori o dobroj pripremljenosti, a istim tempom nastavljamo i u novoj godini, kazao je, između ostaloga, Obersnel.


Novinarima se obratio i saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, koordinator za predsjedničke izbore za područje PGŽ-a, koji je kazao kako riječki i županijski SDP imaju važnu ulogu u Hrvatskom saboru te kako su ove organizacije SDP-a dale veliki doprinos u pobjedi Zorana Milanovića u prvom krugu predsjedničkih izbora.


– Nažalost, sabornica je nerijetko prazna, a Sabor je na najnižim razinama u povijesti Hrvatske, čemu je pridonijela neviđena korupcija u režiji Milana Bandića, prijatelja predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar- Kitarović. Njezini, pak, istupi dovode do srama i nelagode, sramimo se jer je iz Rijeke i ove županije. Dala je veliki doprinos srozavanju politike i funkcije predsjednika Republike Hrvatske, kazao je Jovanović, dodajući kako već danas kreću razgovori sa strankama ljevice za drugi krug predsjedničkih izbora.