Simbolika

Obersnel Kuščeviću: Ustaški Za dom spremni tolerirate, a riječku trobojnicu zabranjujete

Portal Novilist.hr

Foto NL/Pixsell

Foto NL/Pixsell

 "Ili Rijeci odobrite povijesnu trobojnicu i slobodno je pritom osobno smatrajte šarenim koloritom da biste je lakše tolerirali, ili pak priznajte da pozdrav Za dom spremni na ploči HOS-a nosi nedopustivu ustašku simboliku i zaključite da ga zbog toga nećete tolerirati"



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je otvoreno pismo ministru uprave Lovri Kuščeviću u kojem ga je žestoko oprao zbog toleriranja ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, dok mu istovremeno smeta povijesna riječka zastava u crvenoj, žutoj i plavoj boji.


Pismo prenosimo u cijelosti.


“Poštovani ministre,




čitam u medijima od prošlog vikenda Vašu izjavu u kojoj kažete da pozdrav Za dom spremni ne možete tolerirati u kontekstu ustaškog pokreta, ali možete na HOS-ovoj ploči gdje po Vama ovaj pozdrav predstavlja vojnu oznaku.


Volio bih da mi za početak objasnite koje su to suvremene, ovodobne situacije u kojima ste u prilici da ne tolerirate pozdrav Za dom spremni u kontekstu ustaškog pokreta?  Naime, danas nema zaista organiziranog, registriranog,  formalno-pravno odobrenog – ustaškog pokreta, niti ustaški poglavnik danas uzvikuje Za dom spremni, niti mu ustaška organizacija odzdravlja. Pa u tom smislu Vama sigurno nije jako teško da ne tolerirate nešto što objektivno ne postoji.


Sieg Heil pa ostavka


No, s druge strane, ploča HOS-a na kojoj je istaknut ovaj pozdrav – ta ploča u suvremenoj Hrvatskoj postoji, ne kao povijesni papir u arhivu, nego kao suvremeni mramorni crni predmet. I ona za Vas ni na koji način nema kontekst ustaškog pokreta. Nju tolerirate. Mislim da to činite istom lakoćom kojom ustaški pokret – ne tolerirate.


Zamišljam, gospodine Kuščeviću, nekog Vašeg kolegu ministra u njemačkoj Vladi koji bi, recimo, izjavio da pozdrav Sieg Heil ne tolerira u kontekstu Hitlera i nacističkog pokreta, ali ga tolerira kao natpis u grbu bilo koje, pa i najvažnije njemačke udruge – jer ga tamo smatra vojnim znakovljem. Pokušajte i Vi zamisliti tog ministra i pokušajte procijeniti koliko bi dugo svoju funkciju obnašao nakon takve izjave.


Jasno mi je, naravno, da niste osobno kreirali ovu nevjerojatno zgodnu mogućnost da se spram nekog slogana određujete tako krajnje opozitno. Mnoge su Vam hrvatske institucije u tome pomogle, a donekle i samo Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima. Jer, iako je to Vijeće utvrdilo da je ovaj slogan neupitno protuustavan, iznimno ga, eto, dozvoljava upotrebljavati, u iznimnim prilikama. A vjerujem da je Vaše viđenje ovog pozdrava kao puke vojne oznake – doista iznimna prilika i iznimna situacija.


Težak mentalni napor


A sada dolazim do jedne, za Rijeku trenutno malo važnije teme koju ste također Vi svojom izjavom otvorili – riječka povijesna zastava. Naime, gospodine Kuščeviću, Rijeci ste odbili uporabu povijesne trobojne zastave obrazlažući to nizom formalno-pravnih razloga, među ostalim i tvrdnjom da zastave gradova i općina trebaju biti jednobojne. Na naše upozorenje da je Gradu Bakru odobrena trobojna zastava, odgovorili ste da je Bakar to odobrenje dobio „zbog dugotrajne uporabe te zastave“. Ne znam jeste li uopće svjesni činjenice da je Bakar od 1948. do devedesetih bio sastavni dio Općine Rijeka pa je u službenoj uporabi imao zastavu Općine Rijeka. 


No, još je nevjerojatnije da ste nas u obrazloženju podsjetili na konstataciju „da crveno-žuto-plavu boju, premda je u povijesti bila u zastavi Rijeke, danas koristi Udruga povijesne riječke općine u izbjeglištvu, dakle iredentistička organizacija u Italiji“. Tako ste nam napisali i to potpisali.


Kao prvo taj navod uopće nije točan, ali kad bismo poduzeli težak mentalni napor i pokušali na trenutak zamisliti da jest –  mene bi zanimalo: kako to da vam crveno-žuto-plava boja ne predstavlja puki šareni kolorit, kao što vam pozdrav Za dom spremni predstavlja puku vojnu oznaku? Kako to da  u riječkoj povijesnoj zastavi vidite simboliku iredentističke organizacije, a u pozdravu „Za dom spremni“ na bilo čijoj ploči ne vidite simboliku ustaškog pokreta?


Simboliku ili razumijete ili ne


Istine radi, povijesna riječka trobojnica seže u razdoblje prije ikakvih nacionalizama i modernih totalitarizama, ako se ne varam, u 1870. godinu.  I istine radi, Udruga povijesne riječke općine u izbjeglištvu zove se drugačije, predstavlja Fiumane koji su iz Rijeke iselili ne samo u Italiju nego i drugdje u svijet, a Statut te Udruge ne navodi ništa vezano uz pripajanje Rijeke Italiji, već govori o njegovanju kulturnih veza i međusobnoj suradnji. Dapače, predstavnike te udruge ugošćujemo u Rijeci relativno često i njegujemo s njima prijateljski odnos međusobnog poštovanja.


Dakle, pozivam Vas gospodine ministre, da budete dosljedni u svojim stavovima, izjavama i postupcima: ili Rijeci odobrite povijesnu trobojnicu i slobodno je pritom osobno smatrajte šarenim koloritom da biste je lakše tolerirali, ili pak priznajte da pozdrav Za dom spremni na ploči HOS-a nosi nedopustivu ustašku simboliku i zaključite da ga zbog toga nećete tolerirati.


Želim reći, ne može vam simbolika ponekad biti jako važna, pa čak i kad je neistinita, a ponekad posve nevažna. Simboliku ili razumijete ili ne razumijete, svjesni ste je ili je niste svjesni.


I na kraju, neovisno o tome što će se događati s riječkom povijesnom zastavom, a ja sam uvjeren da će prije ili kasnije ta zastava ponovo biti zastava Grada Rijeke jer ministri i Vlade se mijenjaju, još jednom ističem da je posve neprimjereno da jedan ministar tako nonšalantno govori o ustaškom pokretu pod kojim je postojala Nezavisna država Hrvatska kao fašistička tvorevina, osuđena od strane svih suvremenih europskih i svjetskih država.


Pozdrav iz Rijeke!Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel”