Dan oslobođenja Rijeke

Obersnel: Antifašizam danas ne juriša na bunkere, antifašizam danas oslobađa ljudski duh

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: S. JEŽINA

Vojko Obersnel, Foto: S. JEŽINA

Kroz Rijeku je, u čitavoj njenoj povijesti prošlo toliko mnogo drugih i drugačijih, snažnijih i slabijih, osvajača i došljaka, da bi ovaj grad, bez duboke vjere u suživot i toleranciju, bez hrabrog odupiranja agresivnim idejama potlačivanja, odavno već bio izbrisan, poručio je riječki gradonačelnik



RIJEKA Trenutno se naša zemlja opasno igra simbolima i porukama, ljudi u crnim košuljama polažu zakletve na glavnom zagrebačkom trgu, nekažnjeno se crtaju kukasti križevi, ustaško znakovlje i podiže desnu ruku u zrak, vlast nema hrabrosti skinuti obilježja koja nas podsjećaju na dio sramne prošlosti, mediji se ismijavaju onima koji vjeruju u važnost svjetonazora.


Ušuljale su se ideje o dokidanju ljudskih prava, prava žena, spolnih prava. Ušle su tobože na mala vrata, ali njihov je udarac snažan.


Antifašizam danas ne juriša na bunkere, ne oslobađa ulice, nema bombi i nisu potrebne puške. Antifašizam danas ima zadaću oslobađati ljudski duh.




I štititi ga od konzervativnih ideja neofašizma. To dugujemo djedovima i bakama, ljudima koji su za nas oslobađali ovaj grad, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na Svečanoj akademiji koja je održana u Guvernerovoj palači u povodu obilježavanja Dana oslobođenja grada.


On je podsjetio da je prije 72 godine Rijeka oslobođena od nacifašističke okupacije.


– Bio je to konačan kraj dugog i teškog perioda u povijesti našeg grada, u kojem su se izmjenjivali režimi, države, zastave. Naša je Rijeka, unatoč svemu, ostala dosljedna sebi – kozmopolitska, otvorena i tolerantna, spremna da različitosti prigrli kao svoje bogatstvo.


Završetak Drugog svjetskog rata, kao i oslobođenje Rijeke, zasluga su antifašističkih boraca i predstavljaju temelj tradicije antifašizma hrvatskog naroda, antifašizma koji je po prirodi stvari duboko ukorijenjen u ljude našega kraja.


Njime se ponosimo, njegove vrijednosti živimo, i baš zbog toga imamo odgovornost čuvati ga, dapače razvijati antifašističku ideju s obzirom na suvremena društvena zbivanja.


Rijeka nije mogla kroz svoju povijest drugačije, nego uvijek samo – antifašistički, uvjeren je Obersnel.


Nastavio je da ima više razloga za to, naglasivši da u suštini svakog fašizma leži ugnjetavanje drugoga, agresivno nametanje svoje ideje, netolerancija i gušenje sloboda.


– Kroz Rijeku je, u čitavoj njenoj povijesti prošlo toliko mnogo drugih i drugačijih, snažnijih i slabijih, osvajača i došljaka, da bi ovaj grad, bez duboke vjere u suživot i toleranciju, bez hrabrog odupiranja agresivnim idejama potlačivanja, odavno već bio izbrisan.


Zato je ’45. bilo sasvim logično da će vrijednosti antifašizma, a to jesu hrabrost, angažiranost i povjerenje u ljudskost, ovdje pobijediti i da će Rijeka biti oslobođena.


Foto: Silvano JEŽINA


Foto: Silvano JEŽINA



Isti impuls, duboko sam uvjeren, iznjedrio je branitelje ovoga kraja koji su u Domovinskom ratu 90-ih, na različitim bojištima obranili našu Domovinu.


Riječani ne podnose nametanje tuđe volje i ne podnose razaranje. Protiv toga su se borili antifašistički borci oslobađajući Rijeku 45., protiv toga su se borili njihovi unuci i djeca braneći i oslobađajući Hrvatsku devedesetih.


To je povijesni kontinuitet o kojem bih volio da uče naši mladi sugrađani, poručio je Obersnel, pojasnivši da je antifašizam dio našega identiteta, jedna od temeljnih vrijednosti Hrvatske i Europe.


On je uvjeren da u svaki dječji vrtić, školu i u obitelji valja unositi vrijednosti antifašizma, slobode, miroljubivosti i tolerancije.