Veleučilište u Rijeci

ODRŽIVI AGROTURIZAM Jedinstven preddiplomski studijski program: Kreće izobrazba prvih inženjera agroturizma

Ingrid Šestan Kučić

Slavica Dudaš, Saša Hirnig, Petar Mamula i Dalibor Šoštarić najavili pokretanje novog studija /  Foto R. Brmalj

Slavica Dudaš, Saša Hirnig, Petar Mamula i Dalibor Šoštarić najavili pokretanje novog studija / Foto R. Brmalj



RIJEKA Veleučilište u Rijeci od iduće akademske godine započinje s provedbom jedinstvenog trogodišnjeg preddiplomskog studija Održivi agroturizam, a kako je na  konferenciji za novinare istaknuo dekan Veleučilišta Saša Hirnig, prijave za upise započele su ovaj tjedan te će prvu generaciju studenata činiti 45 upisnika. Pojašnjavajući u čemu se krije jedinstvenost novog studijskog programa kakav na hrvatskim visokoškolskim ustanovama ne postoji, profesorica Slavica Dudeš kao jednu od specifičnosti istaknula je veliku zastupljenost prakse, jer praktična će se nastava odvijati i u okviru samih kolegija, ali i kao zaseban dio programa.


– Radi se o interdisciplinarnom polju agroturizma, tako da program obuhvaća područje poljoprivrede, ali i biotehnologije te poduzetništva i turizma. Čak 15 posto od ukupnog programa čini praktična nastava, a pedesetak posto programa je iz područja poljoprivrede. Radi se o zanimljivom i drugačijem studiju koji će se provoditi u Rijeci, a studij je razvijen prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te je usklađen s potrebama tržišta rada. Nastao je kao rezultat petnaestomjesečnog projekta »Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz Hrvatski kvalfikacijski okvir« koji je sufinancirao Europski socijalni fond, a u okviru tog projekta obišli smo Istru, Sloveniju, Italiju i Austriju te se upoznali s načinom rada agroturizma – pojasnila je Dudeš.


Europska metodologija


Ishodi učenja, prema riječima dekana, proizašli su upravo iz razgovora s onima koji se bave agroturizmom, a kabinetski program novog studija izrađen je prema europskoj metodologiji. Nakon završetka studija studenti stječu 180 ECTS bodova i stručni naziv prvostupnik inženjer održivog agroturizma, a predviđa se da će se veći dio studenata koji završe studij zapošljavati na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i u agroturizmu, no i u privrednim subjektima specijaliziranim za poljoprivrednu proizvodnju, kao i u subjektima za pružanje turističkih usluga u ruralnim područjima, obiteljskim poduzećima specijaliziranim za preradu poljoprivrednih proizvoda te u obrazovnim ustanovama. Osnovni cilj studija je osposobljavanje polaznika za vođenje agroturističkog gospodarstva uz postizanje optimalnih ekonomskih učinaka te istovremeno očuvanje svih prirodnih resursa.




U izvedbi studija sudjelovat će i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije čiji je ravnatelj Dalibor Šoštarić najavio kako će studenti odrađivati praksu u Staroj Sušici te gospodarstvima s kojima Centar surađuje.



Prijave za novi studij primaju se do 23. srpnja, a uvjet za kandidate je završena četverogodišnja srednja škola. Od 45 mjesta upisne kvote, 20 je mjesta namijenjeno redovnim, a 25 izvanrednim studentima. Školarina za izvanredne studente iznosi 6.320 kuna, a prema rezultatima istraživanja koje je Veleučilište provelo među 427 srednjoškolaca postoji dovoljan interes za popunjenje upisne kvote. Taj se interes kreće u granicama 50 inženjera godišnje, a zainteresiranost za zapošljavanje ili samozapošljavanje u agroturizmu pokazalo je 39 posto studenata. Od ukupnog broja OPG-ova, njih 142, čak 64 posto, planira proširiti svoju djelatnost na agroturizam, a njih 79 posto zaposlilo bi apsolventa Održivog turizma. I OPG-ovi koji ne planiraju proširenje djelatnosti, prema podacima ankete, rado bi zaposlili buduće apsolvente.



Ruralni kraj i turizam


– U Primorsko-goranskoj županiji imamo 4 turističke ceste i rad u gospodarstvima na tim cestama ponudit će se studentima. Centar je u program uključio tridesetak udruga i zadruga s kojima inače surađuje, najavio je Šoštarić.


Novi studijski program ima i podršku Primorsko-goranske županije, a kako je istaknuo zamjenik župana Petar Mamula, riječ o studiju koji povezuje s jedne strane nedovoljno razvijeni ruralni kraj s jakim turizmom Primorsko-goranske županije. Ujedno je dodao i kako očekuje da će i država svojim mjerama, pa i u okviru novog »brdsko-planinskog« zakona, pomoći da se po završetku studija olakša primjena novostečenih znanja u stvaranju novih, ali i razvoju postojećih obiteljskih gospodarstava.