Asfaltiranje staze

ODGODA ASFALTIRANJA GROBNIČKE LJEPOTICE Cvitan Polić: Obnovu je trebalo bolje planirati

Sanja Gašpert

Automotodrom Grobnik – hoće li četrdeseti rođendan sljedeće godine ipak dočekati s novim asfaltom / arhiva NL

Automotodrom Grobnik – hoće li četrdeseti rođendan sljedeće godine ipak dočekati s novim asfaltom / arhiva NL

Bez obzira na najave i obećanja od strane Automotodroma, bojim se da bi to kod brojnih korisnika piste moglo izazvati nezadovoljstvo i određeno razočaranje, kaže načelnica Ivana Cvitan Polić



Kao predstavnica Općine Čavle moram priznati da nisam zadovoljna razvojem situacije na Automotodromu Grobnik. Dugoočekivano asfaltiranje nije realizirano kako je planirano. Bez obzira na najave i obećanja od strane Automotodroma, bojim se da bi to kod brojnih korisnika piste moglo izazvati nezadovoljstvo i određeno razočaranje.


Osobno mislim da je tako zahtjevan posao trebalo bolje planirati i organizirati, ali ne bih se htjela miješati u politiku poduzeća i kluba – kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, komentira jući informaciju o odgodi obnove i sanacije trkaće staze Automotodroma Grobnik. Cvitan Polić dodaje kako će Općina Čavle svakako zatražiti i pisano izvješće o svemu što se na Automotodromu trenutno događa, a nakon toga će moći dati detaljnije očitovanje.


Neprihvatljiv postupak


Priopćenjem se u vezi novonastale situacije oglasio i Automotodrom Grobnik d.o.o., u kojem se ističe kako je Automotodrom osigurao kompletno financiranje projekta – namjenski kredit i vlastita sredstva.




– Kompletnu tehničku dokumentaciju potrebnu za izvršenje radova i za provedbu natječaja izradila je tvrtka Rijekaprojekt iz Rijeke. Proveden je natječaj i izabrana tvrtka Colas Hrvatska d.d. U natječajnoj dokumentaciji je striktno određen rok početka i završetka radova, koji je od strane izabrane tvrtke akceptiran. U trenutku zaključivanja ugovora, izvođač je, iz nama neopravdanih razloga, zatražio odgodu početka radova, kao i roka izvršenja radova. Za našu tvrtku je takav postupak bio neprihvatljiv iz razloga već unaprijed preuzetih obveza prema našim dugogodišnjim klijentima. Na prijedlog Uprave, Nadzorni odbor je donio odluku da se s tvrtkom Colas Hrvatska d.d. neće sklopiti ugovor, a da će se radovi na obnovi i sanaciji trkaće staze obaviti po završetku poslovne sezone 2017. godine, s planiranim završetkom radova krajem ožujka 2018. godine – piše u priopćenju Automotodroma Grobnik d.o.o., koje potpisuje Vladimir Vujnović iz Komisije za informiranje i promidžbu.


Zatvorena staza


Podsjetimo, motociklistička staza na Grobniku zaživjela je sredinom rujna 1978. godine, tada u svijetu najnovija i za okvire tadašnje države jedina i jedinstvena te je i danas, 39 godina kasnije, jedini asfaltirani sportski objekt u Hrvatskoj na kojem su se odvijale najznačajnije svjetske motociklističke i brojne međunarodne automobilističke manifestacije na kružnim stazama.


Svih proteklih godina nije mijenjana asfaltna površina, a godinama se najavljivala zamjena novim slojem, što je početkom ove godine konačno i službeno potvrđeno. Radovi su trebali početi sredinom ljeta ove godine, čak je od 17. srpnja staza bila zatvorena za dnevnu eksploataciju. A onda je došla odgoda.


Kako je to ovih dana objasnio Zdenko Šantić, direktor Automotodroma Grobnik d.o.o., izabrani izvođač radova nije dao valjano jamstvo da će radove završiti prema rokovima dogovorenim u tenderu, već je iste produljio do sredine rujna, što bi značilo otkazivanje značajnih manifestacija, na što u tvrtki koja upravlja Automotodromom nisu mogli pristati. No, nadaju se da će takozvana »grobnička ljepotica« svoj četrdeseti rođendan sljedeće godine ipak dočekati u novom ruhu – s novim asfaltom.