Promišljanje budućnosti

OD DELTE DO PALACHA Petstotinjak budućih arhitekata iz cijele Europe kreirat će novi izgled Rijeke

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

U fokusu interesa budućih arhitekata iz Hrvatske i inozemstva, koji će sljedećeg ljeta boraviti u Rijeci, su zone Delta, skladište Exportdrva, kompleks tvornice papira Hartera te klub Palach



RIJEKA Svakog ljeta u drugoj zemlji okuplja se oko 500 mladih kreativaca, studenata arhitekture iz cijele Europe, koji žive zajedno u samoodrživoj zajednici, a idućeg ljeta studenti iz više od 40 europskih zemalja i dvjestotinjak arhitektonskih fakulteta okupit će se u Rijeci. Riječ je o članovima europske mreže studenata arhitekture i mladih arhitekata EASA (European Architecture Students’ Assembly), a hrvatska organizacija te platforme za razmjenu društvenih, arhitektonskih i kulturnih iskustava dobila je priliku organizirati skup u idućoj godini te je za mjesto održavanja odabrala Rijeku.


Pripreme za taj događaj već su počele jer se u Palachu na višednevnim radionicama okupilo pedesetak inozemnih studenata te dvadesetak njihovih kolega iz cijele Hrvatske, svi redom studenti arhitekture, s ciljem upoznovanja grada u kojem će tijekom ljeta promišljati i oživljavati pojedine prostore, a kako pojašnjava jedna od organizatorica, Enia Kukoč, trenutno su im u fokusu prostori u sklopu zone Delta, skladište Exportdrva, kompleks tvornice papira Hartera te klub Palach.


– To su prostori koji su predloženi kao prostori na kojima će se odvijati većina aktivnosti, no to ne znači da će ti prostori u konačnici biti odabrani. Upravo iz tog razloga organiziran je prvi susret studenata, od kojih će neki postati mentori studentima koji će iduće ljeto doći u Rijeku. Skup se primarno odnosi na obilaske terena te na predavanja kojima su stručni predavači predstavili relevantne teme i lokacije. Također su održane diskusije i radionice tijekom kojih su se sudionici bolje upoznali i definirali problematiku konteksta.




Cilj događaja je određivanje zadataka za radionice kao i prikupljanju informacija za daljnju razradu projekta. Naime, uz radionice koje smo održali, studenti su imali zadatak upoznati grad, ne samo kroz šetnju, već i kroz razgovore s građanima, te ukoliko uoče neki drugi prostor koji im je zanimljiv mogu ga odabrati. EASA radionice su raznovrsne, od izgradnje arhitektonskih intervencija i struktura, rasprava o hipotezama i konceptima, fotografije, do performansa i plesa, uz korištenje različitih medija. Naš se program zove RE:EASA, a cilj je da djelovanje u industrijskim prostorima bude primjer kojim će se vrijednosti koje RE:EASA promiče proširiti na kontekst čitavoga grada, ističe Kukoč.



Cilj RE:EASA-e je otkriti nove načine iskoristivosti, te pronaći estetiku i smisao u beskonačnim količinama otpada, u njegovom najširem smislu: otpadne materijale, napuštene prostore, protraćeno vrijeme. Prefiks »RE« kaže Filip Pračić implicira sve one procese koji su cirkularnog karaktera.


– Koncept je baziran na ideji preispitivanja konzumerističkog društva i naše uloge arhitekta u njemu. Smatramo da je ideja »povratka prirodi« zastarjela, tako da nasuprot njoj nudimo radikalno preispitivanje i rekonfiguraciju ove ideje kako bismo pronašli prirodu s velikim »P« – prirodu koja obgrljuje naš novonastali kontekst jednako kao zatečeni. Prirodu koja industriju, društvo, kulturu, arhitekturu i netaknuti krajolik tretira kao jednu jedinstvenu stvarnost. Zato ćemo koristiti napuštene prostore, otpadne materijale i sve ono što konzumerističko društvo smatra bezvrijednim, kako bismo iz tog ništavila nanovo pokrenuli kreativne procese i dokazali suprotno, zaključuje Pračić.


Uz njega i Eniu Kukoč organizatori hrvatskog izdanja EASA-e su i Dora Gorenak, Alma Antončić, Tijana Škrivanek, Vana Pavlić, Matej Antolković i Bruno Lang – Kosić. Svi su oni studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i dolaze iz raznih hrvatskih gradova, a posljednji tjedan srpnja i prvi tjedan kolovoza iduće godine Rijeka će im biti privremeni dom.



Kao uspješan domaćin Europskih sveučilišnih igara, Rijeka se pokazala idealnim gradom za međunarodne susrete mladih, a program RE:EASA-e odlično će se uklopiti i u projekt Europske prijestolnice kulture. Budući da je dijalog s lokalnim zajednicama temelj skupa, radionice će biti kreirane, lokacije određene i projekti odabrani u suradnji s gradskom upravom, lokalnom zajednicom i lokalnim stručnim institucijama. Na taj će način RE:EASA za sobom ostaviti potrebne i kvalitetne sadržaje za buduće generacije građana Rijeke.


– Imat ćemo konkretne intervencije u prostorima koji budu izabrani. Budžet cijelog projekta je 220 tisuća eura. U to ulazi materijal koji ćemo koristiti, ali i troškovi cjelokupne organizacije. Financiramo se iz naših članarina, ali i iz donacija. Čak su nam vrijednije donacije u materijalima nego novcu. Stoga pozivamo potencijalne donatore da nam se priključe – ističe KukočBudući arhitekti pozivaju i građane da im se priključe svojim idejama i savjetima i to na današnjoj izložbi u Palachu koja će se održati od 10 do 18 sati s ciljem da se Riječani upoznaju s organizacijom EASA, a riječ je o mreži koju su osnovala dva britanska studenta 1981. godine kako bi što kvalitetnije povezali kolege i omogućili razmjenu ideja, želja i projekata.