Završni "obračun"

OBERSNEL VS. BURIĆ Novi list sučelio kandidate za riječkog gradonačelnika

Barbara Čalušić

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić u Novom listu, Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel i Hrvoje Burić u Novom listu, Foto: D. ŠKOMRLJ

U sučeljavanju koje je vodila uvodničarka Novog lista Tihana Tomičić, Obersnel i Burić još jednom su prošli teme poput proračunskog deficita, slučaja Benac, Energa, Tržnica Rijeka i EPK, ali i faktoringa, ljetnih krstarenja, raspolaganja osobnom imovinom te gdje je tko bio 1991



RIJEKA Naš list u srijedu je organizirao završno sučeljavanje Vojka Obersnela i Hrvoja Burića, kandidata koji će se u nedjelju, u drugom krugu lokalnih izbora, boriti za mjesto gradonačelnika Rijeke.


Činjenica je da se Obersnel i Burić posljednjih dana kroz razna sučeljavanja »druže« i po nekoliko puta dnevno, a kad smo uoči početka sučeljavnja primijetili da dosta vremena provode zajedno, Obersnel nam je kratko uzvratio: »Previše, u svakom slučaju«.


U sučeljavanju koje je vodila uvodničarka Novog lista Tihana Tomičić, Obersnel i Burić još jednom su prošli teme poput proračunskog deficita, slučaja Benac, Energa, Tržnica Rijeka i EPK, ali i faktoringa, ljetnih krstarenja, raspolaganja osobnom imovinom te gdje je tko bio 1991.




Jedno od zanimljivijih pitanja bilo je o upravljanu gradskim tvrtkama te o Tržnicama Rijeka.


Obersnel je više puta spomenuo da gradske tvrtke posluju pozitivno i ostvaruju dobit, a njima upravlja relativno nova gradska tvrtka Poslovni sustavi. Na pitanje je li nova tvrtka osnovana po uzoru na Zagreb, Obersnel je odgovorio da se Rijeka vodila uzorima Ljubljane i Beča. 


– Prije deset godina grad je trebao preuzeti upravljanje Tržnicama Rijeka i pustio da se jednoj osobi u džep slijeva pet milijuna kuna dobiti što nije racionalno.


Ri-stan kao privatna tvrtka radi objedinjenu naplatu, a Grad Rijeka joj je to osigurao kompjutere, softvere i printere vrijedne sedam milijuna kuna premda ova tvrtka zarađuje sedam milijuna kuna godišnje. Dakle samo na ova dva primjera imamo gubimo 12 milijuna godišnje, a to nisu jedini primjeri.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



– Znate, ali se pravite da ne znate da koncesija tržnicama dodijeljena temeljem sudske nagodbe, inače bi izgubili imovinu vrijednu 15 milijuna eura kao grad. Ne razumijem logiku u kojoj se svi zalažu za razvoj poduzetništva, ali sve profitabilno trebalo bi ostati pod gradom.


To je shizofrena situacija. Naša poslovna odluka je bila da se tom djelatnošću ne želimo baviti, replicirao je Obersnel na što mu je Burić rekao da je Grad Rijeka još 2007. godine preuzeti upravljanje Tržnicama.


Rijeka će od projekta EPK prema Obersnelovim riječima dobiti novu infrastrukturu u kojoj će biti smještene ustanove u kulturi, knjižnica, muzej grada, MMSU, obnovljeni brod Galeb, ali nekoliko start-upova namijenjenih kreativnim industrijama.



Procjena je da će EPK otovoriti 500-injak novih radnih mjesta. Za infrastrukturu EPK već je osigurano 20 milijuna eura, a preostalih 30 milijuna eura Obersnel će pokriti tako da će iz gradskog proračuna ići deset milijuna eura, a iste iznose trebali bi dati države te PGŽ zajedno sa sponzorima s kojima Grad Rijeka ima ozbiljn kontake. 


– Grad Rijeka već je osigurao deset milijuna eura, a država nažalost samo milijun kuna – primijetio je Obersnel. Burić smatra da Rijeka nije dorasla ovom projektu i boji se ogromne rupe u gradskom proračunu.


INTEGRALNI IZVJEŠTAJ SA ZAVRŠNOG SUČELJAVANJA VOJKA OBERSNELA I HRVOJA BURIĆA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA U ČETVRTAK, 1. LIPNJA, 2017.