Neformalna inicijativa

OBERSNEL NA UDARU Švorinić: ‘Treba mu smanjiti plaću zbog poskupljenja usluga Čistoće’

Andrej Petrak

Arhiva NL

Arhiva NL

HDZ-ova gradska vijećnica Ivona Milinović prvom čovjeku grada »priprijetila« je »odgojnim mjerama«, Petra Mandić iz Mosta i nezavisni Marinko Koljanin nisu za ovakav »osvetnički čin«, a Bojan Kurelić iz Akcije mladih smatra da bi gradonačelnik sam trebao predložiti smanjenje svoje plaće



Zadnje drastično poskupljenje komunalne usluge zbrinjavanja otpada za više od stotinu posto zateklo je građane, a dio oporbenih vijećnika potaklo na razmišljanje da bi se stoga gradonačelniku trebala sniziti plaća. Danko Švorinić iz Liste za Rijeku podsjeća da je prije više od tri i pol godine Gradsko vijeće na inicijativu Udruge Krizni eko stožer Marišćina i prijedlog 16 oporbenih vijećnika prihvatilo zaključak o intenziviranju aktivnosti na primarnoj selekciji otpada.


No, od prihvaćanja zaključaka pa do danas gradonačelnik Vojko Obersnel, napominje Švorinić, na njegovoj primjeni nije učinio gotovo ništa, a stanje se u međuvremenu pogoršalo pa se riječko smeće više od godinu dana odvozilo diljem Hrvatske.


– Danas svoj nerad i nesposobnost pokušava prebaciti na teret građana kroz stopostotno poskupljenje usluge odvoza smeća! Umjesto da za nastalu štetu kazneno i financijski odgovaraju osobe koje su proteklog desetljeća donosile odluke i izazvale štetu koja se mjeri desecima milijuna kuna, račun se ispostavlja građanima i to primjenom nezakonitog obračuna.




Propisi nedvosmisleno definiraju obračun cijene odvoza otpada prema predanoj količini, a ne idejama čelnika gradske izvršne vlasti i KD-a Čistoća. I na kraju, nevjerojatna je bahatost prema kojoj se građanima drastično podiže cijena usluge, a onda ih se preko medija obavještava kako će se tek sada »razmisliti« kako kroz razvoj sustava odvajanja otpada istu smanjiti – objašnjava Švorinić.



Gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da njegova plaća iznosi 15.171 kunu, a dosad je smanjivana tri puta i to njegovom odlukom. Nije mu, kaže, za to trebala »packa« Gradskog vijeća ni gospodina Švorinića.


– Kada je trebalo, plaće zaposlenika Grada Rijeke su smanjivane, pa tako i moja. Najveće plaće smanjene su najviše pa je tako, za posljednjeg smanjenja, moja plaća smanjena za više od 14 posto. Ukoliko bude potrebno, nemam ništa protiv dodatnog smanjenja moje plaće. No, pozivam i gradske vijećnike da se odreknu dijela svoje naknade koju primaju – naime gradski vijećnici za jednu sjednicu mjesečno (često i manje), primaju naknadu od oko 920 kuna mjesečno, svih 12 mjeseci u godini, dakle i za one mjesece u kojima nije bilo sjednica. Dodatno, primjerice g. Švorinić, kao član Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, dobiva još oko 295 kuna, ukoliko se u tom mjesecu taj odbor sastane. Dakle, mjesečno zarađuje oko 920 kuna, ili ako se sastane Odbor oko 1.215 kuna, u pravilu za jedan ili dva dana posla i njegova je dnevnica, kada za jedan dan posla zaradi 920 kuna, očito veća nego moja. Pa neka građani sami prosude kome treba smanjivati plaću. Isto tako, s obzirom da g. Švorinić svoju akciju najavljuje u želji da »uskladi plaće dužnosnika s rezultatima« zanimljivo bi bilo čuti misli li isti kriterij primijeniti i kada se radi, primjerice, o činjenici da je Grad Rijeka do sada »povukao« čak 560 milijuna kuna iz fondova EU-a, a neki dan odobreno nam je još gotovo 20 milijuna kuna za novi poduzetnički inkubator. Ili se njegova inicijativa odnosi samo na ono što mu odgovara? I na kraju, moram reći da razumijem frustraciju g. Švornića jer očito jako želi biti gradonačelnik, a to mu nije uspjelo već dva puta – izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.



Smanjiti naknadu


Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, zaključci Gradskog vijeća koji se odnose na komunalna društva, za izvršnu vlast su neobvezujući. Gradsko vijeće ne može natjerati gradonačelnika da radi posao za koji je jako dobro plaćen, kaže Švorinić, ali mu može smanjiti dužnosničku naknadu.


– Razliku je moguće primjerice preusmjeriti u financiranje pravne pomoći građanima koji odluče vratiti nezakonito ispostavljene račune, uz poziv na važeće zakonske propise, poput Zakona o gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom – ističe Švorinić. Podsjeća da je osobno prije tri godine upozoravao da je model gospodarenja otpadom temeljen na primarnoj selekciji otpada ekološki prihvatljiviji i u konačnici jeftiniji za građane, koji će za pripremu smeća za spaljivanje na Marišćini godišnje izdvajati 22 do 70 milijuna kuna. Upozorava i da Rijeku čekaju penali EU-a, jer postojeći zastarjeli MBO model, izgrađen na Marišćini, ne omogućuje propisane postotke primarne selekcije otpada.


– Lista za Rijeku će inicirati da se o ovom problemu do iduće sjednice Gradskog vijeća izjasne i vijećnici okupljeni oko tzv. srednjeg bloka kako bi predstavničkom tijelu predložili zajedničke zaključke i mjere kojima bi se pokušalo zaustaviti raspad sustava za gospodarenje otpadom i prebacivanje odgovornosti s odgovornih na naše sugrađane – najavljuje Danko Švorinić iz Liste za Rijeku.


O tome da će »odgojnim mjerama« pokušati naučiti gradonačelnika da se počne odgovorno ponašati na zadnjoj konferenciji za medije, posvećenu novim poskupljenjem komunalnih usluga, govorila je HDZ-ova gradska vijećnica Ivona Milinović.



U gradskom proračunu za 2017. godinu, koji iznosi 948.200.000 kuna, na rashode za zaposlene, što uključuje sve proračunske korisnike: komunalna društva, ustanove, vrtiće, škole, mjesne odbore itd., otpada 226.257.525 kuna, na materijalne rashode 301.434.526 kuna, a financijske rashode 23.048.190 kuna. Na izdatke za financijsku imovinu i otplate zajmova otpada 41.754.100 kuna. Gledaju li se samo zaposleni u Gradskoj upravi, na plaće za redovan rad, doprinose na plaće i naknade za prijevoz zaposlenih unutar 11 odjela, jednog zavoda i dva ureda te dvojice dužnosnika izdvaja se 69,79 milijuna kuna. Na materijalne troškove uprave otpada dodatnih 9,03 milijuna kuna. Troškovi rada Gradskoj vijeća iznose 3,04 milijuna kuna, a predstavnika nacionalnih manjina 830 tisuća kuna.



»Odgojne mjere«


– Ono na što ćemo se svakako fokusirati pri donošenju sljedećeg proračuna, bit će financiranje hladnog pogona Grada Rijeke, njegovih zaposlenika i samog gradonačelnika. Na kraju mogu samo reći da mi je žao da gospodin Obersnel ovo poskupljenje nije najavio u svom izbornom programu, jer bi to bilo prvo predizborno obećanje koje je ispunio – navela je tom prilikom Ivona Milinović. Na pitanje kakve točno »odgojne mjere« HDZ namjerava primjenjivati prema gradonačelniku, Ivona Milinović kaže kako će konkretni prijedlozi i inicijative s kojima će HDZ izaći najesen biti objavljeni po dogovoru stranačkih tijela.


– Ono što već sad možemo najaviti jest da ćemo predložiti smanjenje prireza s maksimalnih 15 na 13 posto. Sveobuhvatno se namjeravamo posvetiti izmjenama akta koji regulira najam gradskih poslovnih prostora, koje trebamo učiniti znatno transparentnijim, a ne da gradonačelnik o svemu odlučuje – rekla je Milinović, koja najavljuje da će HDZ imati svoje prijedloge i o izmjenama poslovnika o radu Gradskog vijeća.


Petra Mandić iz Mosta očekuje da će o svim prijedlozima i inicijativama vijećnika »srednji blok« u Gradskom vijeću raspravljati na koordinacijama koje će uslijediti tijekom kolovoza, kako bi pripremili rad u Vijeću za rujansku i sljedeće sjednice. Osobno bi joj se, kaže, smanjenje plaće gradonačelniku moglo učiniti i kao pomalo osvetnička mjera, a ističe da gradski vijećnici mogu iskoristiti alate koje imaju na raspolaganju, kako bi odgovorili na ovakve gradonačelnikove odluke. Sličan stav iznosi i nezavisni Marinko Koljanin. On ističe da smanjenje plaće gradonačelnika nije prava tema, već bi to bile one koje direktno dotiču poboljšanja kvalitete života Riječana, kao što je, primjerice, drastično poskupljenje usluge odvoza otpada za čak 110 posto.


– U ovakvoj konstelaciji snaga u Gradskom vijeću postoje brojni, primjereniji načini da budemo korektiv ponašanja i donošenja odluka gradonačelnika i gradskih službi – rekao je Marinko Koljanin.


Akcija mladih još je u prošlom mandatu u Gradskom vijeću predložila smanjenje plaće gradonačelnika, podsjeća Bojan Kurelić, što je tad odbijeno. No, napominje, u ovom slučaju poanta i nije u njegovoj plaći, već je tu riječ o simboličnom potezu.


Nije korektno


– Ako gradonačelnik sam vidi da je proračun u problemu, da su komunalna društva u problemu, da se projekti ne realiziraju, mogao bi sam ponuditi smanjenje svoje plaće jer ne ispunjava ono što bi na tom mjestu trebao. Po ovom pitanju još nema zajedničkog dogovora oporbe, ali jasno je iz svega što se dogodilo da ono što gradonačelnik radi u najmanju ruku nije korektno. Slaganje cijene usluga Čistoće provedeno je nezakonito, a očekujem da će cijena opet ići gore, kad Marišćina bude u punom pogonu. Uključenjem otoka i udaljenih dijelova Primorsko-goranske županije u njihov sustav znantno će porasti i cijene transporta, a cijenu Marišćine svi će plaćati solidarno, i oni u Rijeci i oni na, primjerice, Rabu. U Ekoplusu i Čistoći rade apsolutno nesposobni ljudi i zbog njih sad svi plaćamo višu cijenu usluge. U svakom slučaju, ovdje treba povući crtu i obraniti građane – rekao je Bojan Kurelić. Hrvoje Burić također skreće pozornost na to da je poskupljenjem usluga Čistoće ugroženo sto tisuća građana Rijeke i da se loše poslovanje Grada i komunalnih društava prelama na leđima građana, što je neprihvatljivo.


– S druge strane, u Gradskoj upravi, kod njih se nikad ništa ne lomi, niti se smanjuje broj službenih vozila, niti gradonačelnikova plaća, zbog njihova lošeg poslovanja. Ukinuo bih stoga službena vozila dužnosnicima. Pravi je problem u dvadesetogodišnjoj beskrupuloznoj vladavini gradonačelnika ovim gradom. Pitanje plaće gradonačelnika može se činiti kao osobni atak na njega, ali komunalne usluge ne valjaju i sve se lomi preko leđa građana – rekao je Burić.