Dobra i loša vijest

Novosti iz Energa: Počela sezona grijanja uz pojeftinjenje paušala

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U ovoj sezoni grijanja najveća novost za nešto više od devet tisuća korisnika bit će smanjenje cijene instalirane snage, popularno zvane paušal, koja se plaća svakog mjeseca



RIJEKA Počela je sezona grijanja za korisnike toplinske energije iz sustava Energovih toplana. Nakon što je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda tri večer za redom, u 21 sat, u Rijeci izmjerena temperatura zraka niža od 12 stupnjeva, ispunjeni su i formalni uvjeti za prebacivanje toplana na zimski način rada, priopćeno je iz Energa.


Za korisnike to je, već »tradicionalno«, dobra i loša vijest. Dobra jer će moći zagrijati svoje, u ovo doba godine već prilično hladne stanove, barem oni koji si mogu priuštiti da odvrnu ventile na radijatorima, a loša jer će od idućeg mjeseca, pored instalirane snage i tople vode, morati plaćati i račun za utrošenu toplinsku energiju.


U ovoj sezoni grijanja najveća novost za nešto više od devet tisuća korisnika bit će smanjenje cijene instalirane snage, popularno zvane paušal, koja se plaća svakog mjeseca. Najava o pojeftinjenju još je neslužbena i ne zna se točno koliko će ono biti, ali da će cijena biti niža potvrdio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Inače, prošle sezone u dva navrata je snižavana cijena toplinske energije, pa ona sada iznosi 0,37 kuna po kilovatsatu, jednako kao i prije velikog poskupljenja početkom 2014. godine.




Osim pojeftinjenja, najveća novost bila je uvođenje mogućnosti da distributer sam obavi obračun i raspodjelu troškova za one zgrade u kojima je došlo do pojave tehnički nemogućih računa, čime su gotovo eliminirani najveći računi u iznosima od više tisuća kuna, no s najavom novih izmjena Pravilnika o obračunu i raspodjeli troškova, ta bi mogućnost mogla biti ukinuta, što bi u novoj sezoni grijanja opet moglo rezultirati pojavom računa koji su u Rijeci, u ekstremnim slučajevima, prelazili iznos od čak šest tisuća kuna.